Το ερώτημα του δημοψηφίσματος παρουσίασε ο Ζάεφ – Νέα διακομματική συνάντηση σήμερα

Ο Ζάεφ ενημέρωσε την Τετάρτη στη συνάντηση τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για την ενδεχόμενη διατύπωση της ερώτησης στο δημοψήφισμαΑπό τη συνάντηση αποχώρησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ακροδεξιού VMRO DPMNEΠυρά κατά Μίτσκοσκι: Επιπόλαια και ανεύθυνη η συμπεριφορά τουΟ Ζάεφ επιθυμεί να έχει ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για το δημοψήφισμα μέχρι την Παρασκευή

Διευρυμένη και επεισοδιακή σύσκεψη των πολιτικών

κομμάτων σε επίπεδο αρχηγών, με την παρουσία ενός βουλευτή από κάθε κόμμα, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στα Σκόπια από την οποία αποχώρησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόεδρος του ακροδεξιού VMRO DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Ο Ζάεφ, ενημέρωσε στη συνάντηση τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για την ενδεχόμενη διατύπωση της ερώτησης στο δημοψήφισμα η οποία θα είναι: «Είστε υπέρ της ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ με την υποστήριξη της συμφωνίας μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας;»

Πυρά κατά Μίτσκοσκι: Επιπόλαια και ανεύθυνη η συμπεριφορά του

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ δήλωσε μετά την συνάντηση πως όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων, που έμειναν μέχρι το τέλος της συνάντησης, τάχθηκαν υπέρ της επιτυχούς διεξαγωγής του επικείμενου δημοψηφίσματος και χαρακτήρισε την συμπεριφορά του Μίτσκοσκι επιπόλαια, ανεύθυνη και προσβλητική για όλους τους πολιτικούς παράγοντες και τους πολίτες της ΠΓΔΜ.

Νέα συνάντηση σήμερα το μεσημέρι

Ο Ζάεφ ανακοίνωσε πως το μεσημέρι της Παρασκευής θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στην οποία ο Μίτσκοσκι, όπως ανέφερε ο Ζάεφ, θα έχει ακόμη μια ευκαιρία να αποδείξει εάν είναι υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, και υπέρ του δικαιώματος των πολιτών να αποφασίζουν για το μέλλον της χώρας .

Οι πιθανές ημερομηνίες της διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στη γείτονα χώρα είναι η 23η Σεπτεμβρίου, η 30η Σεπτεμβρίου, η 7η Οκτωβρίου, όπως έχει αναφέρει ο Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος έχει εκφράσει πολλάκις την αισιοδοξία του για την έκβασή του.

Ο σκοπιανός πρωθυπουργός προσπαθεί να κερδίσει την εύνοια του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, με ανταλλαγή ακόμα και τις πρόωρες εκλογές, αφού σε περίπτωση που η αντιπολίτευση εξασφαλίσει μεγάλη αποχή -πάνω από το 50%- στο δημοψήφισμα, τότε αυτό δεν θα είναι έγκυρο σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Έτσι, ο Ζάεφ επιθυμεί να έχει ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για το δημοψήφισμα μέχρι την Παρασκευή, ώστε το αργότερο μέχρι τις 7 Οκτωβρίου να υλοποιηθεί.

Η νομοθεσία της ΠΓΔΜ άλλωστε προβλέπει ότι τα δημοψηφίσματα ανακοινώνονται από το κοινοβούλιο, μετά από τη σχετική ψηφοφορία. Η κοινοβουλευτική αυτή διαδικασία, όμως, δεν αναμένεται να αποτελέσει πρόβλημα για τον Ζόραν Ζάεφ, καθώς διατηρεί πλειοψηφία.

Keywords
Τυχαία Θέματα