Το Δ.Σ. του ΔΝΤ θα αποφασίσει για το ύψος της βοήθειας στην Ελλάδα

Το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναμένεται να οριστικοποιήσει το ακριβές ύψος της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα και τη χρονική προθεσμία της Συμφωνίας.

Το ποσό θα κυμαίνεται στα 2 δισ. δολάρια, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Όπως διευκρινίζει το Ταμείο όταν η Καταρχήν Συμφωνία χρησιμοποιούνταν στη δεκαετία του 1980, υπήρχε συχνά μια προθεσμία 30 ημερών για την ενεργοποίηση της ρύθμισης.

Όμως, υπήρξε ένας αριθμός περιπτώσεων όπου η προθεσμία παρατάθηκε. Στην περίπτωση

της προτεινόμενης Συμφωνίας για την Ελλάδα, η προθεσμία θα είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ.

Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του το ΔΝΤ, Συμφωνία επί της Αρχής έχει χρησιμοποιηθεί 19 φορές κατά τη διάρκεια της πιστωτικής κρίσης τη δεκαετία του 1980 σαν καταλύτης για τη χρηματοδότηση ή για την ελάφρυνση χρεών στο πλαίσιο προγραμμάτων που υποστηρίζονταν από το ΔΝΤ στις ακόλουθες χώρες: Σουδάν,Εκουαδόρ, Ζαΐρ, Μαδαγασκάρη, Τζαμάικα, Ζάμπια, Ακτή του Ελεφαντοστού, Κένυα,Σομαλία, Χιλή, Δημοκρατία του Κονγκό, Μεξικό, Νιγηρία, Αργεντινή, Γιουγκοσλαβία και Βραζιλία.

Με την πάροδο του χρόνου, η λύση αυτή περιήλθε σε αχρησία γιατί δεν χρειάζονταν πλέον.

Αν και η διαδικασία δεν έχει χρησιμοποιηθεί πρόσφατα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις όπως κι αυτή, όπου υπάρχει συμφωνία για πολιτικές στις οποίες θα βασίζονταν μια συμφωνία του ΔΝΤ.

Keywords
Τυχαία Θέματα