Το διπλωματικό παρασκήνιο που οδήγησε στην ευρωπαϊκή στήριξη της Ελλάδας – Το ηχηρό μήνυμα της Ε.Ε. στην Τουρκία

Η τηλεφωνική συνομιλία με τον ΠούτινΜήνυμα στους 28 από τον Πούτιν, αναφορικά με το περιεχόμενο της επικοινωνίας του με τον Ντόναλντ ΤραμπΗ παρέμβαση του έλληνα πρωθυπουργούΠως η τελική απόφαση για την Τουρκία έγινε ακόμα σκληρότερη

Ο απολογισμός της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. ήταν ξεκάθαρα υπέρ της Ελλάδας, με τους ευρωπαίους ηγέτες να στέλνουν ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία τόσο όσον αφορά τις προκλήσεις και τις παραβιάσεις στο Αιγαίο,

όσο και αναφορικά με το ζήτημα των δύο ελλήνων στρατιωτικών, γεγονός στο οποίο αναφέρθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας.

Ωστόσο οι διπλωματικές ζυμώσεις είχαν ξεκινήσει ήδη από την προηγούμενη Πέμπτη, όταν ο πρωθυπουργός συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος όχι μόνο επέλεξε να μιλήσει μαζί του λίγο πριν το φορτισμένο Συμβούλιο Κορυφής (σ.σ: εξαιτίας της υπόθεσης Σκριπάλ), αλλά φρόντισε κιόλας μέσω της επικοινωνίας του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να στείλει μήνυμα στους 28 αναφορικά με το περιεχόμενο της επικοινωνίας του με τον Ντόναλντ Τραμπ την προηγούμενη ημέρα.

Συγκεκριμένα ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενημέρωσε τους 28 για την πρωτοβουλία του Αμερικανού Προέδρου να ξεκινήσει διάλογο με τη Μόσχα με θέμα την παγκόσμια ασφάλεια και τον έλεγχο της ισορροπίας των εξοπλισμών με επίκεντρο της Β. Κορέα, την Ουκρανία και τη Συρία.

Λίγες ώρες αργότερα, στις Βρυξέλλες, ο έλληνας πρωθυπουργός έθετε στους ομολόγους του το καίριο ερώτημα πως είναι δυνατόν οι ΗΠΑ να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες διαλόγου με τη Ρωσία για την παγκόσμια ασφάλεια, την ώρα που η Ε.Ε παρασύρεται σε τροχιά ψυχροπολεμικής κλιμάκωσης με αφορμή την υπόθεση Σκριπάλ.

Στόχος του Αλέξη Τσίπρα ήταν να κάνει σαφές πως η Ε.Ε. οφείλει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο ευθύνης στις παγκόσμιες εξελίξεις και να υπερασπίζεται αποφασιστικά την κυριαρχία της, αλλά ταυτόχρονα να μη σύρεται πίσω από τα γεγονότα και μάλιστα χωρίς στρατηγική. Ουσιαστικά, ο έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε από τους 28 να μην παρασυρθούν σε σύγκρουση με τη Ρωσία χωρίς στρατηγική στόχευση.

Σκληρή παρτίδα πόκερ

Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν μία σκληρή παρτίδα πόκερ με τον Έλληνα πρωθυπουργό να μπλοκάρει την επί το σκληρότερο αλλαγή του λεκτικού της απόφασης που ζητούσε η Τερέζα Μέι για τη Ρωσία με αφορμή την υπόθεση Σκριπάλ, με τους Πρωθυπουργούς της Ιταλίας και της Αυστρίας να τον ακολουθούν.

Η συζήτηση έδειχνε να φθάνει σε αδιέξοδο όταν πια μετά τα μεσάνυχτα -και ενώ ακολουθούσε και το θέμα της Τουρκίας- με πολλές χώρες μεταξύ των οποίων και η Βρετανία, να έχουν παρασκηνιακά εκφράσει επιφυλάξεις στο σκληρό κατά της Τουρκίας κείμενο, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι δεν θα διασπάσει την ενότητα της Ε.Ε. αλλά περιμένει το ίδιο να συμβεί και με το επόμενο θέμα, δηλαδή το θέμα της Τουρκίας.

Μάλιστα, είπε ξεκάθαρα ότι όσον αφορά στο ζήτημα της Τουρκίας, δεν υπάρχουν υψηλές πιθανότητες αλλά βεβαιότητα σε ό,τι αφορά στις παραβιάσεις της κυριαρχίας μας.

Έτσι, η τελική απόφαση για την Τουρκία έγινε ακόμα σκληρότερη, με την προσθήκη σαφούς αναφοράς στους δύο έλληνες στρατιωτικούς. Αποτέλεσμα ήταν η Σύνοδος να διακόψει τελικά τις εργασίες της στις 3:00 τα ξημερώματα, αλλά να έχει καταγράψει μία ιστορική νίκη της ελληνικής διπλωματίας.

Το επόμενο ηχηρό μήνυμα κατά των τουρκικών παραβιάσεων αναμένεται να δοθεί στη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – Τουρκίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα στη Βάρνα, με την παρουσία του τούρκου Πρόεδρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα