Το #OscarsSoWhite πέθανε – Τι σημαίνουν τα φετινά Όσκαρ για τις μειονότητες στην Αμερική

Το 2016 στα Όσκαρς είχε κυριαρχήσει το hastag #OscarsSoWhite, ένα thread συζητήσεων και κατηγοριών για το ότι από την λαμπρή τελετή έλειπαν υποψηφιότητες έγχρωμων, γυναικών και μεταναστών, χωρίς τους οποίους ουσιαστικά ένα τεράστιο ποσοστό της αμερικανικής κοινωνίας δεν έβλεπε τον εαυτό του να εκπροσωπείται. Δύο χρονιά αργότερα η πραγματικότητα των βραβείων είναι πολύ διαφορετική, καθώς περιλαμβάνει έναν μαύρος υπερήρωα, ο οποίος καταγγέλει τον δομικό ρατσιμό στην αμερικανική κοινωνιά, αυτόχθονη υπηρέτρια στο Μεξικό, το πορτρέτο ενός γκέι, μετανάστη ροκ

σταρ αλλά και το πρώτο ‘Οσκαρ του ριζοσπαστικού σκηνοθέτη Σπάικ Λι.

Τα φετινά ‘Οσκαρ δόθηκαν σε ταινίες των οποίων οι ιστορίες εστιάζουν σε φυλετικές και πολιτιστικές πλευρές σηματοδοτώντας μια μεγάλη αλλαγή τρία χρόνια μετά τη βραδιά των ‘Οσκαρ κατά την οποία η επιτροπή που δίνει τα μεγαλύτερα αμερικανικά κινηματογραφικά βραβεία επικρίθηκε ότι παραβλέπει τη δουλειά μη λευκών καλλιτεχνών.

Το «Πράσινο Βιβλίο», μια ταινία για τις αδικίες λόγω φυλετικών διακρίσεων στον αμερικανικό νότο της δεκαετίας του 1960, σύμβολο του φυλετικού διχασμού, πήρε το βραβείο καλύτερης ταινίας, το σημαντικότερο των ‘Οσκαρ. Παραλαμβάνοντας το χρυσό του αγαλματίδιο, ο σκηνοθέτης Πίτερ Φαρέλι είπε ότι η ταινία μιλά για έναν μαύρο πιανίστα και τον λευκό σοφέρ του και για την «αγάπη μεταξύ τους παρά τις διαφορές του».

Το «Πράσινο Βιβλίο» απέσπασε τρία βραβεία όπως και το «Ρόμα», μια ασπρόμαυρη ισπανόφωνη ταινία για μια αυτόχθονη υπηρέτρια, όπως και ο «Μαύρος Πάνθηρας» μαύρος υπερήρωας της Marvel, με σχεδόν όλους τους ηθοποιούς της ταινίας να είναι μαύροι. Τιμήθηκε επίσης η ταινία «BlacKkKlansman» του Σπάι Λι που αναφέρεται σε έναν μαύρο αστυνομικό ο οποίος διεισδύει στην «οργάνωση της λευκής υπεροχής» Κου Κλουξ Κλαν.

«Είναι πράγματι μεγάλη πρόοδος που μια ταινία για τις φυλετικές διακρίσεις κερδίζει» είπε ο Αφροαμερικανός Κέβιν Γουίλμοτ που είναι ένας από τους σεναριογράφους του «BlacKkKlansman» η οποία απέσπασε το ‘Οσκαρ για το σενάριό της. «Όταν έκανα τα πρώτα μου βήματα στην (κινηματογραφική) βιομηχανία, ήταν πράγματι άσχημα. Έκτοτε διανύσαμε πολύ δρόμο».

Ο Μαχερσάλα ‘Αλι, ένας από τους πρωταγωνιστές του «Πράσινου Βιβλίου» ήταν ο ένας από τους δύο μαύρους ηθοποιούς που διεκδικούσαν βραβείο για την ερμηνεία τους, γύρισε στο σπίτι του με το ‘Οσκαρ Β΄ανδρικού ρόλου. Η Ρετζίνα Κινγκ, που υποδύεται την προστατευτική μαμά στην ταινία «If Beale Street Could Talk» («Αν η οδός Μπιλ μπορούσε να μιλήσει») απέσπασε το ‘Οσκαρ β’ γυναικείου ρόλου.

Ο 37χρονος Ράμι Μάλεκ, οι γονείς του οποίου μετανάστευσαν από την Αίγυπτο στις ΗΠΑ, κέρδισε το ‘Οσκαρ Α΄ανδρικού ρόλου υποδυόμενος τον Φρέντι Μέρκιουρι στην ταινία «Bohemian Rhapsody». Ο ίδιος είπε ότι ως παιδί ήταν διστακτικός για τις προοπτικές που θα είχε στο Χόλιγουντ λόγω της καταγωγής του. «Ουδέποτε είδα κάποιον σε πρωταγωνιστικό ρόλο σαν εμένα», τόνισε.

#oscars2019 Rami Malek: “We made a film about a gay man, an immigrant, who lived his life just unapologetically himself. And the fact that I’m celebrating him … is proof that we’re longing for stories like this.” #Oscars pic.twitter.com/xqID65lmM4

— ARSALAN

Keywords
Τυχαία Θέματα