Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στο Λονδίνο – Στο φως επιστολή του δράστη

Ο «μαχητής του ISIS» Ούσμαν Χαν είναι αυτός που σκότωσε δύο ανθρώπους στη Γέφυρα του Λονδίνου και τραυμάτισε άλλους τρεις το μεσημέρι της Παρασκευής (29/11), πριν εξουδετερωθεί και πέσει ο ίδιος νεκρός. Ήρθε στο φως επιστολή του δράστη, ο οποίος είχε ζητήσει βοήθεια για «αποριζοσπαστικοποίηση». «Μόνος του έδρασε ο δράστης της επίθεσης», υπογράμμισε η βρετανική αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Όπως υποστηρίζει ο δράστης της επίθεσης, ήταν ένας από τους μαχητές της, χωρίς πάντως να δημοσιοποιήσει κάποια πειστήρια. Το ISIS

πρόσθεσε πως η επίθεση έγινε ως απάντηση στον συνασπισμό των χωρών που αντιμάχονται το Ισλαμικό Κράτος.

Όπως έγινε γνωστό, ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης στην Γέφυρα του Λονδίνου είχε καταδικαστεί για «αδίκημα σχετιζόμενο με ισλαμική τρομοκρατία», σύμφωνα με δημοσίευμα των «Times». Αποφυλακίστηκε περίπου πριν από ένα χρόνο και φορούσε ηλεκτρονικό βραχιόλι εντοπισμού, ανέφερε η βρετανική εφημερίδα, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές. Το «Associated Press», επικαλούμενο μια πηγή ασφαλείας τόνισε ο δράστης συνδεόταν με «ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις».

ISIS claims London Bridge attack was carried out by one of its fighters https://t.co/2UlssO0Dd7 pic.twitter.com/Ucf4FZW17D

— Daily Mirror (@DailyMirror) 30 Νοεμβρίου 2019

Στο φως επιστολή του δράστη – Είχε ζητήσει βοήθεια για «αποριζοσπαστικοποίηση»

Μία επιστολή του ένοπλου δράστη, Ουσμάν Καν, που πραγματοποίησε την επίθεση παρουσίασε το Σάββατο (30/11) το δελτίο ειδήσεων του «ITV», σύμφωνα με την οποία ζητούσε να συμμετάσχει σε μαθήματα που θα βοηθούσαν στην «αποριζοσπαστικοποίησή του» από το Ισλάμ.

Στην επιστολή έγραφε ότι θέλει να αποδείξει στις αρχές, στην οικογένεια και στην κοινωνία ότι δεν υιοθετεί τις απόψεις που είχε πριν από τη σύλληψή του και ότι μπορεί να αποδείξει πως τότε (κατά την προηγούμενη δράση του) ήταν ανώριμος. «Τώρα είμαι περισσότερο ώριμος και θέλω να ζήσω τη ζωή μου σαν καλός μουσουλμάνος και σαν καλός πολίτης της Βρετανίας», έγραφε.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Guardian», ο δικηγόρος του δράστη, Βαγιαχάτ Σαρίφ, υποστηρίζει ότι ο 28χρονος Καν είχε συνειδητοποιήσει πως ο βίαιος εξτρεμισμός ήταν λάθος κι αποδέχτηκε ότι η κατανόησή του γύρω από το Ισλάμ ήταν ελλιπής, γι’ αυτό είχε ζητήσει βοήθεια ενόσω βρισκόταν στη φυλακή, προκειμένου να «αποριζοσπαστικοποιηθεί», ωστόσο δεν εισακούστηκε.

London Bridge terror attack was revenge attack over the death of ISIS leader Abu Bakr al-Baghdadi, claim experts after rampage coincided with attacks in Holland and Francehttps://t.co/yGmF3rtEIR

London patriot (@EDLLONDON) 30 Νοεμβρίου 2019

Υποστήριξε ακόμη ότι η πολιτική για τους φυλακισμένους τρομοκράτες θα πρέπει να αλλάξει, ώστε να τους αποτρέπει να υποστηρίζουν ιδεολογίες που υποθάλπουν τη βία. «Υπάρχει ελάττωμα στην πολιτική. Θα πρέπει να υπάρχει ιδεολογική αξιολόγηση για αυτά τα άτομα πριν αφεθούν υπό όρους», είπε και πρόσθεσε ότι, ενόσω βρισκόταν στη φυλακή, ο 28χρονος ζήτησε την παρέμβαση ειδικού που θα τον βοηθούσε στην αποριζοσπαστικοποίηση. «Η δικαστική επιτήρηση κάνει καλή δουλειά με τους συνηθισμένους παραβάτες, αλλά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τους ιδεολογικούς παραβάτες» είπε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι πριν από την αποφυλάκισή του είχε έρθει σε ρήξη με τον Isis, αλλά δε γνωρίζει τι απέγινε αφότου αποφυλακίστηκε. «Ίσως να μην ήταν αρκετά δυνατός ιδεολογικά για να αντισταθεί στα στελέχη των φανατικών ισλαμιστών» ανέφερε.

Ο δράστης της επίθεσης με μαχαίρι είχε καταδικαστεί το 2012 για τρομοκρατική δράση. Συμμετείχε σε ομάδα που επρόκειτο να προβεί σε βομβιστική ενέργεια στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, αλλά αποτράπηκε να δημιουργήσει στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών στο Πακιστάν. Αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους τον Δεκέμβριο του 2018, εξακολουθώντας να φορά το ηλεκτρονικό βραχιόλι παρακολούθησης.

Στο σημείο της επίθεσης ο Μπόρις Τζόνσον – Τι είπε για τις αποφυλακίσεις

Στο μεταξύ, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, επισκέφθηκε το Σάββατο (30/11) το σημείο της φονικής τρομοκρατικής επίθεσης. Συνοδευόμενος από την υπουργό Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ, επιθεώρησε την περιοχή αργά το πρωί, μαζί με την αρχηγό της μητροπολιτικής αστυνομίας, Κρεσίντα Ντικ, και τον αρχηγό της αστυνομίας του Λονδίνου, Ίαν Ντάισον.

«Είναι λάθος να επιτρέπουμε σε σοβαρούς και βίαιους εγκληματίες να βγαίνουν πρόωρα από τη φυλακή και είναι σημαντικό να σταματήσουμε αυτή τη συνήθεια και να επιβάλλουμε τις κατάλληλες ποινές στους επικίνδυνους εγκληματίες, ειδικά στους τρομοκράτες», είπε ο Τζόνσον προτού προεδρεύσει της συνεδρίασης της επιτροπής την Παρασκευή (29/11) εκτάκτων καταστάσεων της βρετανικής κυβέρνησης, «Cobra».

Today I visited London Bridge to thank police officers and first responders following yesterday's tragic attack. pic.twitter.com/2AkAk8191t

— Boris Johnson (@BorisJohnson) 30 Νοεμβρίου 2019

Απαντώντας στις επικρίσεις, το Συμβούλιο που αποφασίζει την αποφυλάκιση κρατουμένων υπό όρους εξέδωσε το Σάββατο (30/11) ανακοίνωση όπου αναφέρει ότι δεν ενεπλάκη στην αποφυλάκιση του επιτιθέμενου, «ο οποίος φαίνεται να αφέθηκε ελεύθερος αυτόματα υπό όρους (όπως προβλέπει ο νόμος) χωρίς (η υπόθεση) να αναφερθεί ποτέ στο Συμβούλιο».

Ο βρετανός πρωθυπουργός, επισκεπτόμενος το σημείο της επίθεσης, είπε πως «η πρακτική της αυτόματης, πρόωρης αποφυλάκισης όπου μειώνεται η ποινή στο μισό και αποφυλακίζονται σοβαροί, βίαιοι εγκληματίες πρόωρα απλώς δεν λειτουργεί, και υπάρχουν ορισμένα πολύ καλά στοιχεία για το πώς αυτό δεν λειτουργεί, φοβάμαι, με αυτή την υπόθεση».

.@patel4witham @BorisJohnson @DominicRaab Why did you put Aiden James, someone who fought against ISIS in jail but let out a terrorist who carried out this atrocity on London Bridge today? Are you going to agree to criminalise the Kurds who fought ISIS next week for Erdogan too? pic.twitter.com/qUbclCS86G

— @Hevallo (@Hevallo) 30 Νοεμβρίου 2019

Στο μεταξύ η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ σε ανακοίνωσή της ανέφερε πως οι «σκέψεις, οι προσευχές και η συμπαράστασή της είναι με όλους εκείνους που έχουν χάσει αγαπημένα τους πρόσωπα» και έπλεξε το εγκώμιο των «γενναίων ανθρώπων που έβαλαν την ίδια τη ζωή τους σε κίνδυνο προκειμένου να βοηθήσουν και να προστατεύσουν άλλους ανθρώπους με αυταπάρνηση».

Isis se atribuyó el ataque terrorista que dejó dos muertos en el Puente de Londres #LondonBridge #ataqueterrorista #londres #Isis https://t.co/XPtV0cBXMq

Miami Mundo (@MiamiMundo) 30 Νοεμβρίου 2019

«Μόνος του έδρασε ο δράστης της επίθεσης»

Ο επικεφαλής της βρετανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της αστυνομίας Νίλ Μπάσου ανακοίνωσε ότι από την έρευνα που διεξήχθη δεν βρέθηκαν αποδεικτικά στοιχεία για την εμπλοκή κάποιου άλλου ατόμου στην επίθεση στη Γέφυρα του Λονδίνου.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η υπηρεσία διενήργησε δύο έρευνες στις περιοχές του Στάφορντσιρ και του Στόουκ – ον – Τρεντ, πόλεις της κεντρικής Αγγλίας όπου ο δράστης της επίθεσης Ουσμάν Καν φέρεται να είχε κατοικήσει.

Ο Μπάσου είπε ότι πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν στην επίθεση στη Γέφυρα του Λονδίνου και πρόσθεσε ότι «σύμφωνα με όσα γνωρίζει ο δράστης της επίθεσης διαμαρτυρόταν για τους όρους που επιβάλλονται μετά την αποφυλάκιση των κρατουμένων».

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, dpa, Mirror, ITV, AP)

Πηγή: Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στο Λονδίνο – Στο φως επιστολή του δράστη - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα