Την Τετάρτη οι υπογραφές της σιδηροδρομικής σύνδεση Ελλάδας – Βουλγαρίας

Γεωστρατηγική αναβάθμιση της ΕλλάδαςΣιδηροδρομική σύνδεση και επίσημα με Βουλγαρία

Από το Δούναβη θα ξεκινάει και διαμέσου των λιμανιών Βάρνας και Μπουργκάς θα φτάνει σε Αλεξανδρούπολη, Καβάλα και Θεσσαλονίκη το τμήμα της σιδηροδρομικής Εγνατίας που θα δημιουργήσει ελληνοβουλγαρική κοινοπραξία.

Οι υπογραφές όπως είπε στο Κόκκινο

ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης θα μπουν την Τετάρτη από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Βούλγαρο ομόλογό του.

Θα περιλαμβάνει νέα χάραξη για σιδηροδρομική σύνδεση με την Καβάλα και η επένδυση θα φτάσει τα 3,5-4 δισ. ευρώ.

Αρχικά, αναφερόμενος στα νέα οδικά δίκτυα, ο κ. Σπίρτζης είπε ότι «με την Ιόνια Οδό τελειώσαμε και την επόμενη την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου γίνονται τα επίσημα εγκαίνια από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα».

«Οι οδικές υποδομές έχουν ακόμη αρκετή δουλειά για να συμπληρωθούν … υπήρχε πολύ κακός σχεδιασμός … δεν γίνεται π.χ. να μην είναι συνδεδεμένα με

«Πέφτουν υπογραφές» στην Καβάλα

Στη συνέχεια, ο υπουργός αναφέρθηκε στην προσπάθεια «να προχωρήσουμε υποδομές που είναι στενά συνδεδεμένες με την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και γι’ αυτό την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός στην Καβάλα μαζί με τον ομόλογό του της Βουλγαρίας «κλείνουν» την συμφωνία για να «τρέξουμε» ενιαία τη σιδηροδρομική σύνδεση τριών λιμανιών της Βουλγαρίας (λιμάνι του Δούναβη, Βάρνα, Μπουργκάς) και τριών λιμανιών της Ελλάδας και των αντίστοιχων εμπορευματικών κέντρων (Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Θεσσαλονίκη), με γραμμή που θα υποστηρίζει ηλεκτροκίνηση».

«Πρόκειται για ένα μεγάλο μέρος της σιδηροδρομικής Εγνατίας. Στη συνέχεια, ακολουθούν η δεύτερη σύνδεση που έχει προγραμματιστεί με Βουλγαρία, Ρουμανία και τα διευρωπαϊκά δίκτυα, η αναβάθμιση της γραμμής με τη Σερβία και η σύνδεση με την Αλβανία. Σε όλα, θα υπάρχει ηλεκτροκίνηση», όπως είπε ο υπουργός.

Γεωπολιτική αναβάθμιση και προσέλκυση επενδύσεων

Η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, μέσα από δράσεις συνδυασμένων μεταφορών, αλλάζει, τόνισε ο κ. Σπίρτζης, προσθέτοντας ότι ο προϋπολογισμός για την ελληνική πλευρά του έργου φτάνει τα 3,5-4 δισ. ευρώ.

Το έργο θα υλοποιηθεί με κοινή ελληνοβουλγαρική εταιρεία … ένα μοντέλο που προωθείται σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Δεν έχουμε πλέον κοινοπραξίες εταιρειών, αλλά στενή συνεργασία κρατών, που δίνουν και τις εγγυήσεις για να ολοκληρωθεί το έργο με τη «βούλα» της Κομισιόν».

Keywords
Τυχαία Θέματα