Την Τετάρτη η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ – Η ανακοίνωση του ΓΓ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας

Την είδηση ανακοίνωσε μέσω Twitter ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς ΣτόλτενμπεργκΈκανε λόγο για ιστορική στιγμή, ενώ αναφέρεται στη γειτονική χώρα ως «μελλοντική Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»«Θα γράψουμε ιστορία για ένα σταθερό και επιτυχημένο μέλλον», τόνισε από την πλευρά του ο σκοπιανός ΥΠΕΞ, Νικολά ΝτιμιτρόφΤην ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να κατατεθεί στην ελληνική Βουλή το πρωτόκολλο ένταξης

Την Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου,

θα υπογραφεί το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε την ημερομηνία, κάνοντας λόγο για ιστορική στιγμή, ενώ αναφέρεται στη γειτονική χώρα ως «μελλοντική Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

«Στις 6 Φεβρουαρίου θα γράψουμε ιστορία. Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα υπογράψουν το πρωτόκολλο ένταξης με τη μελλοντική Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ», έγραψε χαρακτηριστικά ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.

On 6 February we will write history: #NATO Allies will sign the accession protocol with the future Republic of North Macedonia together with FM @Dimitrov_Nikola. pic.twitter.com/vyJVHJm9D5

— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) 2 Φεβρουαρίου 2019

«Θα γράψουμε ιστορία για ένα σταθερό και επιτυχημένο μέλλον»

Στην ανάρτηση του ΓΓ του ΝΑΤΟ στο Twitter «απάντησε» ο σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ, τονίζοντας πως «θα γράψουμε ιστορία για ένα σταθερό και επιτυχημένο μέλλον».

«Θα γράψουμε ιστορία για ένα σταθερό και επιτυχημένο μέλλον, προωθώντας την σταθερότητα και τις κοινές αξίες στα Βαλκάνια και πέρα από αυτά. Περιμέναμε για μια γενιά. Αλλά όπως θα έλεγε και ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, όσο μεγαλύτερες οι προκλήσεις τόσο πιο εντυπωσιακή η επιτυχία», έγραψε χαρακτηριστικά ο Ντιμιτρόφ.

Writing history for a stable and prosperous future, promoting stability and common values in the Balkans and beyond. We have waited for a generation. But as Prime Minister @Zoran_Zaev would say, the bigger the challenges, the more magnificent the success. https://t.co/9XIsBuFE0P

— Nikola Dimitrov (@Dimitrov_Nikola) 2 Φεβρουαρίου 2019

Τη Δευτέρα στη Βουλή το πρωτόκολλο ένταξης

Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να κατατεθεί στην ελληνική Βουλή το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, όπως αποφάσισε το μεσημέρι της Πέμπτης (31/1) η Διάσκεψη των Προέδρων.

Το πρωτόκολλο αναμένεται να ακολουθήσει την κανονική διαδικασία με συνεδριάσεις στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και την Ολομέλεια, ενώ πιθανότατα θα έχει ψηφιστεί έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Με την κύρωση του πρωτοκόλλου, θα ολοκληρωθούν οι υποχρεώσεις της ελληνικής πλευράς που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ακολούθως, θα τεθούν σε ισχύ οι ψηφισμένες αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, με κύριο την αλλαγή του ονόματος της γειτονικής χώρας, από «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα