Την ιστορία τη γράφουν οι λαοί και όχι οι εντεταλμένοι

Την ώρα που η προεκλογική περίοδος βαίνει προς το τέλος της, αποτελεί κοινή διαπίστωση πως το πολιτικό κλίμα δεν έχει καμία σχέση με αυτό που επικρατούσε όλο το προηγούμενο διάστημα. Και η διαπίστωση αυτή αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, ανεξαρτήτως του μέσου από το οποίο παραγγέλνονται και του ύψους της «ψαλίδας» που προβλέπουν.

Το αποτέλεσμα των ευρωκλογών της 26ης Μαΐου φαίνεται πως θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένες και με τις

εσωτερικές εξελίξεις στη ΝΔ, η οποία πασχίζει να διαχειριστεί πολιτικά το χάσμα που παρατηρείται στην «ψαλίδα» τις τελευταίες ημέρες, συγκρινόμενο με τις δημοσκοπήσεις που κυκλοφορούσαν μέχρι πριν από λίγους μήνες.

Φυσικά, έχει πολύ μεγάλη σημασία για την Πειραιώς η «ψαλίδα» να κινείται μεταξύ 7%-8%, ώστε να μην αντιμετωπίσουν ζητήματα νέων εσωκομματικών προστριβών. Ωστόσο, αυτό που σίγουρα γνωρίζουν και η ΝΔ, αλλά και ο κόσμος, είναι ότι η ρητορική που συμπυκνώνεται στη φράση «νίκη κι ας είναι και με μία ψήφο διαφορά» δεν «πατάει» πλέον πουθενά, όταν αρκετά πρόσφατα μιλούσαν για διαφορές της τάξης του 17% και του 18%.

Το επόμενο μεγάλο λάθος που κάνουν – είτε συνειδητά, είτε όχι – είναι η σύγκριση με τις ευρωκλογές του 2014 και τον ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν τότε κόμμα εξουσίας και παρά το γεγονός ότιξεκίνησε από το 4%, κατάφερε και κέρδισε εκείνες τις εκλογές, απέναντι σε ένα καθαρόαιμο κόμμα εξουσίας. Συνεπώς, το άλμα που είχε κάνει τότε ο ΣΥΡΙΖΑ, ασφαλώς και έδινε το δικαίωμα στην Κουμουνδούρου να είναι απόλυτα ικανοποιημένη και φυσικά να ζητάει εκλογές.

Για τη ΝΔ, λοιπόν, ως κόμμα εξουσίας που διαθέτει μηχανισμούς που έχουν ρίζες 40 και πλέον ετών, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως επιτυχία μια νίκη με μικρή διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, σημειωτέον, αντιμετωπίζει τη λεγόμενη κυβερνητική φθορά, όπως κάθε κυβερνών κόμμα σε κάθε χώρα. Πόσο μάλλον, αν σε όλα αυτά προστεθεί και το γεγονός ότι η ΝΔ απολαμβάνει της στήριξης της συντριπτικής πλειοψηφίας των ΜΜΕ, είτε αυτά είναι τηλεοπτικά, είτε ραδιοφωνικά, είτε έντυπα, είτε διαδικτυακά.

Συμπερασματικά με όλα τα παραπάνω, αν η ΝΔ κερδίσει στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου με μικρή διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος την επόμενη ημέρα, ώστε η Πειραιώς να ανασυνταχθεί σύντομα για το λεγόμενο «δεύτερο ημίχρονο», τις εθνικές εκλογές. Διαφορετικά κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με την επανάληψη της ιστορίας της…

Keywords
Τυχαία Θέματα