Την αποχώρηση του Oruc Reis ζήτησε η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ

Την κατάσταση που επικρατεί στην ανατολική Μεσόγειο περιέγραψε ο έλληνας μόνιμος αντιπρόσωπος κατά τη Συνεδρίαση των Μόνιμων Αντιπροσώπων στο ΝΑΤΟ, η οποία είχε ξεκινήσει περίπου στις 11 το πρωί και εξελίχθηκε χωρίς υψηλούς τόνους.

Σύμφωνα με το Έθνος, επανέλαβε τις θέσεις της Ελλάδας για την αποχώρηση του Oruc Reis και των πλοίων που τα συνοδεύουν, ενώ η λογική της τοποθέτησής του ήταν ότι «όταν υπάρχει τέτοια ένταση

μεταξύ δύο Συμμάχων του ΝΑΤΟ, αυτό επηρεάζει την ασφάλεια για όλη τη Συμμαχία. Γιατί αν υπάρχει ένταση, πώς να αντιμετωπιστούν οι εξωτερικές απειλές;»

Η Τουρκία, από την πλευρά της, επανέλαβε ότι θέλει διάλογο χωρίς προϋποθέσεις, συμπληρώνοντας ότι είναι έτοιμοι να καθίσουν στο τραπέζι, σε αντίθεση με την Ελλάδα.

Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία και ΗΠΑ προέτρεψαν σε διάλογο, χωρίς να μπαίνουν σε λεπτομέρειες για προϋποθέσεις ή όχι. Ειδικά η Γερμανία, είπε ότι στην πολιτική διαπραγμάτευση, μπορεί να υπάρχουν προϋποθέσεις, όχι όμως και στην στρατιωτική διαπραγμάτευση.

Το στρατιωτικό σκέλος αναμένεται να συνεχιστεί αύριο, αλλά ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί αν θα γίνει από την πλευρά της Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι τη βαθιά ανησυχία των ΗΠΑ για τις συνεχιζόμενες ερευνητικές δραστηριότητες της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο τονίζει το «State Department», για το ενδεχόμενο να επεκταθούν οι τουρκικές έρευνες πολύ κοντά στο νησί του Καστελόριζου.

Πηγή: Έθνος

Keywords
Τυχαία Θέματα