Τίλερσον: Στο πλευρό της Βρετανίας στην πορεία προς το Brexit

Οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό της Βρετανίας στην πορεία της προς την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Ρεξ Τίλερσον, μετά τη συνάντηση που είχε με τον βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, στο Λονδίνο.

“Ενώ το Brexit πράγματι παρουσιάζει μοναδικές προκλήσεις για τον βρετανικό λαό, να ξέρετε ότι έχετε έναν σταθερό σύμμαχο στις Ηνωμένες Πολιτείες“ είπε ο Τίλερσον

σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. “Θα σταθούμε στο πλευρό του συμμάχου μας καθώς θα διαμορφώνεται το Brexit. Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε αυτή τη μακρά σχέση“, πρόσθεσε.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν και στο θέμα της Λιβύης. Ο Τζόνσον είπε ότι το σχέδιο της Τρίπολης για τη διεξαγωγή εκλογών το 2018 κινείται μάλλον προς τη σωστή κατεύθυνση.

Τον Ιούλιο, οι αντίπαλες πλευρές της Λιβύης δεσμεύτηκαν ότι θα εργαστούν για την οργάνωση εκλογών και μια εκεχειρία υπό όρους. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Γασάν Σαλάμε, είπε ότι θα πρέπει να συνταχθεί ένας εκλογικός νόμος για να διασφαλιστεί ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα φέρει κάποια βιώσιμη αλλαγή στη χώρα.

“Θα ήταν πρόωρο να οργανωθούν εκλογές μέσα σε διάστημα ενός έτους; Εγώ πιστεύω ότι μπορεί να είναι η σωστή χρονική στιγμή. Είναι όμως πολύ σημαντικό να μην γίνουν υπερβολικά γρήγορα και να προηγηθεί η πολιτική προεργασία. Πρέπει να υπάρξει ένα σύνταγμα, μια αποδεκτή βάση για να διεξαχθούν αυτές οι εκλογές“, είπε ο βρετανός υπουργός.

«Η Κίνα πρέπει να χρησιμοποιήσει το πολύ ισχυρό εργαλείο της προμήθειας πετρελαίου για να πιέσει τη Β. Κορέα»

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε παράλληλα ότι ελπίζει ότι η Κίνα θα λάβει από μόνη της την απόφαση να χρησιμοποιήσει το «ισχυρό εργαλείο» της προμήθειας πετρελαίου για να πείσει τη Βόρεια Κορέα να επανεξετάσει την «τρέχουσα πορεία» που ακολουθεί.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε ότι επιθυμία της Ουάσινγκτον ήταν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να καταλήξει, στο ψήφισμα της Δευτέρας, σε αυστηρότερες κυρώσεις ενάντια στην Πιονγκγιανγκ.

«Είναι σαφές ότι σε σχέση με το πετρέλαιο και μια επιβολή ενός πλήρους αποκλεισμού εφοδιασμού πετρελαίου από το ΣΑ, αυτό πρόκειται να είναι πολύ δύσκολο», δήλωσε ο Τίλερσον σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Τζόνσον.

«Στην πραγματικότητα, αυτό το μέτρο αφορά αποκλειστικά την Κίνα, επειδή η Κίνα προμηθεύει ουσιαστικά όλο το πετρέλαιο της Βόρειας Κορέας».

«Ελπίζω ότι η Κίνα, ως μια μεγάλη χώρα, μια παγκόσμια δύναμη, θα αποφασίσει από μόνη της να αναλάβει η ίδια την ευθύνη να χρησιμοποιήσει αυτό το πολύ ισχυρό εργαλείο της προμήθειας πετρελαίου για να πείσει τη Βόρεια Κορέα να επανεξετάσει την τρέχουσα πορεία προς την ανάπτυξη όπλων, να επανεξετάσει τη προσέγγισή της στον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις στο μέλλον», πρόσθεσε.

«Αντιμέτωπη με μια καθοριστική στιγμή η Μιανμάρ. Η βία πρέπει να τερματιστεί»

«Η Μιανμάρ βρίσκεται αντιμέτωπη με μια καθοριστική στιγμή και πρέπει να τερματίσει τη βία ενάντια στους μουσουλμάνους της μειονότητας Ροχίνγκια», δήλωσε επίσης ο αμερικανός ΥΠΕΞ.

Έπειτα από επιθέσεις των μουσουλμάνων ανταρτών Ροχίνγκια εναντίον της αστυνομίας στα τέλη Αυγούστου στη Μιανμάρ, οι οποίες οδήγησαν σε μια εκστρατεία καταστολής εκ μέρους του στρατού, τουλάχιστον 400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, περισσότερα από 6.800 σπίτια έχουν καταστραφεί και περίπου 400.000 Ροχίνγκια έχουν φύγει στο Μπανγκλαντές.

Από το Λονδίνο, ο Τίλερσον δήλωσε ότι: «Πιστεύω ότι είναι μια καθοριστική στιγμή από πολλές απόψεις, για αυτή τη νέα, αναδυόμενη δημοκρατία».

Πρόσθεσε ότι κατανοεί ότι η ντε φάκτο ηγέτιδα της χώρας Αούνγκ Σαν Σου Κι, βρίσκεται σε µία συµφωνία καταµερισµού της εξουσίας με το στρατό και τη «περίπλοκη κατάσταση» στην οποία έχει βρεθεί.

«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό η παγκόσμια κοινότητα να εκφράσει ανοιχτά την υποστήριξή της σε αυτό που όλοι γνωρίζουμε ότι είναι η προσμονή, την μεταχείριση των ανθρώπων ανεξάρτητα από την εθνότητά τους», σημείωσε.

«Αυτή η βία πρέπει να σταματήσει, αυτές οι διώξεις πρέπει να σταματήσουν», είπε χαρακτηριστικά.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters)

Keywords
Τυχαία Θέματα