Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Μισέλ για την Αγία Σοφία

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν τα θέματα που θα απασχολήσουν την προσεχή σύνοδο κορυφής στις 17 και 18 Ιουλίου αλλά και η προκλητική ενέργεια της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Υπενθυμίζεται ότι στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ καταδίκασαν ομόφωνα την απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει

την Αγία Σοφία σε τζαμί, καλώντας ταυτόχρονα την τουρκική πλευρά να επανεξετάσει αυτήν την απόφαση, όπως δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ, Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής πολιτικής και Άμυνας της ΕΕ.

Ποιες οι χώρες στο πλευρό της Ελλάδας

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές σειρά χωρών ήταν στο πλευρό της Ελλάδας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Ειδικότερα, «μεταξύ αυτών είναι η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, η Εσθονία, η Σλοβακία, η Σουηδία, ενώ η Αυστρία ζήτησε ακόμη και τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

Αναφορικά με τα μέτρα που προτείνει η Ελλάδα, «πρόκειται για τομεακά μέτρα. Ο προσδιορισμός για τους τομείς θα συζητηθεί κι εν τω μεταξύ θα συνεχιστούν οι επαφές της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και ως προς αυτό το θέμα» ανέφεραν οι ίδιες πηγές και κατέληξαν ότι «επιδιώχθηκε από ελληνικής πλευράς και επιτεύχθηκε ισχυρή καταδίκη στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας» έναντι μιας πιο ήπιας ρητορικής που αρχικά είχε επιλεγεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα