Τι είναι η σεξουαλική ανορεξία και πώς να την αντιμετωπίσεις

Η σεξουαλική ανορεξία είναι ένας όρος που περιγράφει τον καταιγισμό σκέψεων, συναισθημάτων και συμπεριφορών που σχετίζονται με την αποφυγή και άρνηση του ατόμου για σεξ, σύμφωνα με τον ψυχοθεραπευτή Paul Hokemeyer.

Μπορεί η Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση να μην έχει αναγνωρίσει επίσημα τη σεξουαλική ανορεξία ως διαταραχή, αυτή όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω ψυχοθεραπείας.

Μια από τις αιτίες της διαταραχής στους άνδρες είναι ο συνειδητός ή ασυνείδητος φόβος για το σεξ και την οικειότητα στις σχέσεις, που πιθανόν να προέρχεται από κάποια τραυματική εμπειρία του παρελθόντος, η οποία μπορεί να έχει συμβεί ακόμα και πριν ο ασθενής αποκτήσει σεξουαλική συνείδηση.

Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται η χαμηλή λίμπιντο, οι στυτικές δυσλειτουργίες, η ανικανότητα εκσπερμάτωσης, ενώ η αποφυγή του σεξ μπορεί να διαρκεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Συχνά οι άνδρες που πάσχουν από σεξουαλική ανορεξία μπορεί να είναι ναρκισσιστές και αντικοινωνικοί.

Πώς μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει τη σεξουαλική ανορεξία;

Η διάγνωση και η αντιμετώπιση της σεξουαλικής ανορεξίας μπορεί να γίνει με τη βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή. Το πρώτο βήμα της θεραπείας είναι να συνειδητοποιήσει κανείς ότι η αντιμετώπισή του απέναντι στο σεξ δεν είναι αυτό που θα λέγαμε «φυσιολογικό».

Τη συνειδητοποίηση διαδέχονται οι σκέψεις για το τι μπορεί να συμβαίνει αλλά και η αναζήτηση ενός ειδικού.

Συνέχεια έχει η πράξη, ο ασθενής δηλαδή προσπαθεί να υιοθετήσει μια στρατηγική που να τον ανακουφίζει. Σιγά σιγά αντικαθιστά τις σκέψεις και τα συναισθήματα με άλλα που βελτιώνουν τη σεξουαλική του ζωή.

Μπορεί σε αυτό το διάστημα να παρατηρήσει κανείς κάποια «πισωγυρίσματα» στα παλιά μοντέλα σκέψης όμως αντί να εστιάσει στην ήττα, είναι σημαντικό να εστιάσει στην επιτυχία της θεραπείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα