Τι είδε και έμαθε το Altsantiri.gr στο Vinyl Market (φωτογραφίες)

Η επιστροφή του βινυλίου είναι γεγονός, που σημαίνει ότι βγάλτε τα πικάπ και τους δίσκους σας από την αποθήκη. Χαρείτε τον ήχο της βελόνας, ακόμα και αν σκρατσάρει και απολαύστε μια ποιότητα ήχου που δεν θα σας δώσει ποτέ το youtube…

Πλέον, οι περισσότεροι καλλιτέχνες –παλαιότεροι και νεότεροι- κόβουν βινύλια γιατί εν αντιθέσει με τα CD, αυτά αντέχουν περισσότερο και ο μύθος τους δεν έχει σκορπίσει.

Η μουσική βρίσκει στο βινύλιο το

απάγκιο της, καθότι όλη αυτή η ψηφιακή επανάσταση την έχει αφήσει χωρίς σώμα, χωρίς κάτι που να μπορείς να πιάσεις, να αισθανθείς και να συνδεθείς έξω/πέρα από τον ήχο.

Εμείς πήγαμε στη Γιορτή του Βινυλίου στην Τεχνόπολις στο Γκάζι, ένα φεστιβάλ που υπάρχει ήδη από το 2016, που λαμβάνει χώρα δύο με τρεις φορές το χρόνο για να δούμε, να αγοράσουμε και ασφαλώς να μιλήσουμε με τους ανθρώπους εκεί.

Μπαίνοντας στο χώρο -ασφαλώς έπαιζε μουσική από βινύλια- υπήρχαν δεκάδες πάγκοι με δίσκους κάθε μουσικής κατηγορίας, δεκαετίας και για όλα τα γούστα. Οι εκθέτες ήταν είτε επαγγελματίες, είτε ιδιώτες που για διάφορους λόγους ήρθαν να πουλήσουν τις ιδιωτικές τους συλλογές. Το σίγουρο είναι ότι ο κόσμος μπορούσε να αγοράσει ένα βινύλιο από μόλις 1 ευρώ, βρίσκοντας σπάνιους δίσκους για να συμπληρώσει τη συλλογή του.

Ο Άρης Κ. μας δείχνει μεγάλες παραγωγές του παρελθόντος

Μιλήσαμε αρχικά με τον Άρη Κουίνογλου που έχει τη Δισκοθήκη POP (δισκοπωλείο) και που από όσο μας ενημέρωσε δεν χάνει κανένα φεστιβάλ βινυλίου. Ο Άρης βρήκε την ανταπόκριση του κόσμου πάρα πολύ μεγάλη και με μεγάλο ενθουσιασμό. Στο κοινό, αν και υπήρχε μια κατηγορία που απλά κοιτούσε, στην πλειοψηφία του ήταν αγοραστές και κάποιοι μάλιστα τρελαμένοι. Θεωρεί ότι ένα τέτοιο event είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για τα μαγαζιά δεδομένης της κρίσης που περνάμε ενώ τόνισε ότι ζούμε την εποχή της αντεπίθεσης του βινυλίου στο ψηφιακό. Συγκεκριμένα μας είπε ότι στην Αγγλία και στην Αμερική κόβονται πλέον πολλές κόπιες και λέγεται ότι τα έσοδα του βινυλίου έχουν ξεπεράσει πια αυτά των ψηφιακών (βλέπε downloads, itunes κα.).

Βολτάροντας στους πάγκους, μιλήσαμε και με έναν ιδιώτη εκθέτη, τον Μάνο Κ. Η εμπειρία του πρώτη φορά στο Vinyl Market ήταν πολύ καλή ενώ ενδιαφέρον συνάντησε κυρίως από συλλέκτες και από μαγαζιά. Ο απλός κόσμος, παρατήρησε, ότι πρώτα πήγαινε στις προσφορές (1-2-3 ευρώ) και μετά αναζητούσε αυτά που πραγματικά θα ήθελε στη δισκοθήκη του. Ο ίδιος ως λάτρης της μουσικής αλλά και των βινυλίων περίμενε την τελευταία μέρα για να χρησιμοποιήσει μέρος των εισπράξεών του ώστε να αγοράσει κάτι από τους έτερους εκθέτες. Άλλωστε για τους ιδιώτες είναι μια ευκαιρία να βγάλουν ένα μεροκάματο, ειδικότερα τις μέρες που περνάμε, θυσιάζοντας έστω την προσωπική τους συλλογή. Για τον ίδιο που μάζευε τόσα χρόνια τα βινύλιά του, η απόφασή του να τα αποχωριστεί είχε ένα μεγάλο συναισθηματικό κόστος, αλλά όπως χαρακτηριστικά μας εξομολογήθηκε «Η ζωή τον κάνει…».

Συνεχίζοντας τη βόλτα μας και αφού έχουμε ψωνίσει κάτι κλασικές δισκάρες από Pink Floyd, The Beatles και Public Enemy, ψάξαμε και βρήκαμε την ψυχή πίσω από αυτήν την γιορτή για να μας πει και αυτός με τη σειρά του δυο κουβέντες.

Ο άνθρωπός μας λοιπόν ακούει στο όνομα Αντώνης Σιακφάς και είναι ο project manager του event. Για τον Αντώνη, το εν λόγω project είναι μια καλή ευκαιρία για τον κόσμο να βρει μεγάλη γκάμα βινυλίων και να μπορεί να ενημερωθεί. Κάθε χρόνο και σε κάθε event μας πληροφόρησε ότι υπάρχουν νέα πρόσωπα και στους πάγκους αλλά κυριότερα στο κοινό που συνεχώς ανανεώνεται.

Το Vinyl Market πραγματοποιείται δύο με τρεις φορές τον χρόνο, με σταθερές περιόδους τον Οκτώβρη ή τον Νοέμβρη, σίγουρα τον Φεβρουάριο και μετά πάλι τον Μάρτη ή τον Απρίλη.

Αν σας ενδιαφέρει να μαθαίνετε για αυτές τις γιορτές μπορείτε πάντα από την ιστοσελίδα του Vinyl Market (vinyl-market.gr), όπως και από τη σχετική σελίδα του φεστιβάλ στο Facebook.

Στην ερώτηση τι διαφορετικό θα δούμε στα επόμενα events, μας έδωσε και την αποκλειστικότητα ότι υπάρχει ένα σχέδιο για προσθήκη ξένων εκθετών. Μάλιστα, βρίσκονται ήδη σε συνομιλίες για μια συμπαραγωγή, κάτι που θα πρέπει να περιμένουμε όλοι εμείς και που θα χαρούμε να τους δούμε τους προσεχείς μήνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα