Τι αλλάζει με τη συγχώνευση της Eurobank με την Grivalia

Η διπλή κίνηση ματ της Eurobank να συγχωνευτεί με την Grivalia και να απαλλαγεί από το βαρίδι των κόκκινων δανείων μέσω της σύστασης εταιρείας ειδικού σκοπού SPV αλλάζει τα μέχρι τώρα δεδομένα στη διαχείριση των προβληματικών δανείων του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, καθώς όπως εκτιμάται θα αναγκάσει και τις υπόλοιπες τράπεζες να επανεξετάσουν την πολιτική τους.

Παράλληλα

αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, καθώς έχει την πλήρη στήριξη του βασικού μετόχου της Eurobank του μεγαλοεπενδυτή, Πρεμ Γούατσα, της Fairfax Financial Holdings Ltd, που πλέον κατέχει το των 33% μετοχών της Eurobank.

Μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg ο Ινδοκαναδός επενδυτής υπογράμμισε: «Είμαστε μακροπρόθεσμοι επενδυτές. Αγοράσαμε μετοχές κατά την ανακεφαλαιοποίηση και τώρα βάζουμε περισσότερα χρήματα μέσω της Grivalia. Πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια πολύ καλή τράπεζα». Αφού διαγραφούν τα προβληματικά δάνεια «θα έχουμε μια πολύ καλά κεφαλαιοποιημένη τράπεζα σε μια πολύ καλή θέση για να εξυπηρετήσει τους Έλληνες πελάτες και την ελληνική οικονομία» τόνισε ο επικεφαλής της Fairfax.

Η Eurobank μετά τη συγχώνευση με την εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Grivalia στην οποία βασικός μέτοχος είναι και πάλι ο Π Γούατσα ενισχύει την τράπεζα με 900 εκατ ευρώ και συνολικό δείκτη κεφαλαίων 19% τον υψηλότερο στην Ελλάδα που θα επιτρέψει στην τράπεζα να ρίξει «ζεστό» χρήμα στην ελληνική οικονομία.

Κι αυτό γιατί παράλληλα με τη συγχώνευση δημιουργείται SPV που θα εκδίδει ομόλογα και στο οποίο θα μεταφερθούν όλα τα κόκκινα δάνεια της Eurobank με στόχο – που κρίνεται απόλυτα επιτεύξιμος το 2019 ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) να διαμορφωθεί στο 15% και το 2021 στη ζώνη του 6-8%, δηλαδή στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Στο πλαίσιο αυτό πέρα από την τιτλοποίηση των 2 δισ ευρώ στεγαστικών δανείων που είναι σε εξέλιξη δρομολογείται μια ακόμη τιτλοποίηση ύψους 7 δις. ευρώ που αφορά επιχειρηματικά, στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.

Ωστόσο αυτό που πρέπει να διευκρινιστεί είναι πως για τους δανειολήπτες πελάτες της τράπεζας δεν αλλάζει απολύτως τίποτα. «Η τράπεζα θα αντιμετωπίσει σε μείζονα βαθμό το ζήτημα του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) και θα μπορέσουμε να εστιάσουμε πλήρως τις προσπάθειές μας στην εξυπηρέτηση των πελατών μας την επιστροφή στην ανάπτυξη και στην υποστήριξη της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβιάς.

Όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις:

Δημιουργείται μια νέα εταιρεία (Eurobank ΑΕ )στην οποία μεταφέρονται όλο το υπόλοιπο ενεργητικό και παθητικό της τράπεζας και ο αναβαλλόμενος φόρος DTC.Η Eurobank Ergasias παραμένει ως holding με περιουσιακά στοιχεία τη Eurobank ΑΕ και την εταιρεία ειδικού σκοπού. Η holding είναι η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρεία.Σε επόμενο στάδιο θα εξεταστεί η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στην FPS την εταιρεία διαχείρισης NPEs που είναι θυγατρική της Eurobank ΑΕ με στόχο νέα κεφάλαια 200 εκατ ευρώ.Δημιουργείται νέα εταιρεία διαχείρισης ακινήτων η νέα Grivalia Grivalia Management Company που θα αναλάβει για 10 χρόνια τη διαχείριση ολόκληρης της ακίνητης περιουσίας που θα περιλαμβάνει τα ακίνητα της πρώην Grivalia, τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα της Eurobank, καθώς και ανακτηθέντα ακίνητα.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Keywords
Τυχαία Θέματα