Θυροκολλούνται οι κατεδαφίσεις των πρώτων 61 αυθαιρέτων σε όλη την Αττική

Προχωράει με γοργούς ρυθμούς το κυβερνητικό σχέδιο για την κατεδάφιση αυθαιρέτωνΣήμερα και αύριο η θυροκόλλησηΠοια είναι τα κατεδαφιστέα αυθαίρετα

Θυροκολλούνται σήμερα και αύριο οι κατεδαφίσεις 61 αυθαιρέτων κτιρίων που έχουν κριθεί επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια, μετά το «πράσινο φως» που έδωσε ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στη συνάντησή του με τον υπουργό περιβάλλοντος, Γιώργο Σταθάκη.

Τα

κατεδαφιστέα αυθαίρετα

27 αυθαίρετα στην περιοχή της Μάνδρας που αφορούν κτίσματα τα οποία βρίσκονται εντός ρεμάτων.21 μάντρες που εμποδίζουν την πρόσβαση στις παραλίες στο Σαρωνικό, την Ανάβυσσο και το Πόρτο Ράφτη.13 κατοικίες σε αναδασωτέες περιοχές σε Καπανδρίτι, Λαύριο, Πεντέλη. Πρόκειται για κατοικίες, τις οποίες σύμφωνα με την κυβέρνηση ήδη οι ιδιοκτήτες τους έχουν παραδώσει στις αρμόδιες αρχές ώστε να προχωρήσει η κατεδάφιση.

Σημειώνεται ότι με την εν λόγω τροπολογία για τα αυθαίρετα, η οποία κατατέθηκε το μεσημέρι τηςπροηγούμενης Τετάρτης στη Βουλή, η διαχείριση των αυθαιρεσιών δόμησης μετατίθεται από την αποκεντρωμένη διοίκηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και σε επιθεωρητές δόμησης και πλέον από τη Δευτέρα ξεκινούν οι πρώτες 100 κατεδαφίσεις για αυθαίρετα στην Αττική.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Σταθάκης, αυτό το πλαίσιο -που αποτελεί μεταβατική νομοθεσία έως ότου δημιουργηθούν τα κεντρικά και τοπικά παρατηρητήρια δόμησης- παράλληλα με τη συνήθη διαδικασία ταυτοποίησης και παρεμβάσεων, που προβλέπει η νομοθεσία, δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να παρεμβαίνει σε κραυγαλέες περιπτώσεις παραβίασης της νομοθεσίας.

Επιπλέον, επιτρέπει να γίνεται ταυτοποίηση αυθαιρεσιών από το ΥΠΕΝ με τους επιθεωρητές δόμησης.

Σε ό,τι αφορά την εκτέλεση των πρωτοκόλλων κατεδάφισης, που έχουν εκδοθεί για 2.500 δασικά αυθαίρετα και για ακόμη περίπου 700 σε παραλίες, που αριθμεί η Αττική, ο υπουργός σημείωσε ότι αυτή θα γίνει με αντικειμενικά κριτήρια (νομοθεσία προστατευόμενων περιοχών, οικιστικές πυκνώσεις κ.λπ.), βάσει των οποίων η αποκεντρωμένη διοίκηση καλείται να «προτεραιοποιήσει» εκείνα που χρήζουν άμεσης κατεδάφισης.

Keywords
Τυχαία Θέματα