Εκλογικό θρίλερ στις ΗΠΑ – Προηγείται σε εκλέκτορες ο Μπάιντεν, κερδίζει πολιτείες «κλειδιά» ο Τραμπ

Αμφίρροπη παραμένει η μάχη των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ και μέχρι τις 06:50 ώρα Ελλάδας δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το ποιος θα ανακηρυχθεί νικητής της εκλογικής μάχης. Σε μια διαδικασία που έχει πόλωση και είχαμε ρεκόρ συμμετοχής.

Δείτε LIVE τα αποτελέσματα:


Click the map to create your own
at 270toWin.com

Ακολουθούν οι προβλέψεις των μεγαλύτερων αμερικανικών μέσων ενημέρωσης με τις πολιτείες που έχουν εξασφαλίσει οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι των ΗΠΑ, ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ και ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν.

Σε αγκύλες αναγράφεται ο αριθμός των εκλεκτόρων ανά πολιτεία. Υπενθυμίζεται πως για να εκλεγεί κάποιος από τους δύο υποψηφίους πρόεδρος, χρειάζεται να εξασφαλίσει 270 εκλέκτορες.

Έως τις 06:05 ώρα Ελλάδας, ο Τζο Μπάιντεν καταγράφει προβάδισμα.

Στην κρίσιμη πολιτεία της Φλόριντα, ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται να προηγείται, σύμφωνα με εκτίμηση μόνο του Fox News.

Μπάιντεν (209)

Καλιφόρνια (55)

Κολοράντο (9)

Κονέκτικατ (7)

Ντέλαγουερ (3)

Ιλινόι (20)

Μέριλαντ (10)

Μασαχουσέτη (11)

Νιου Χάμσαϊρ (4)

Νιου Τζέρσεϊ (14)

Νέα Υόρκη (29)

Νιου Μέξικο (5)

Όρεγκον (7)

Ρόουντ Άιλαντ (4)

Βερμόντ (3)

Βιρτζίνια (13)

Ουάσινγκτον – Ομοσπονδιακή πρωτεύουσα (3)

Ουάσινγκτον (12)

Τραμπ (119)

Αλαμπάμα (9)

Άρκανσο (6)

Νότια Καρολίνα (9)

Βόρεια Ντακότα (3)

Νότια Ντακότα (3)

Άινταχο (4)

Ιντιάνα (11)

Κάνσας (6)

Κεντάκι (8)

Λουιζιάνα (8)

Μισισίπη (6)

Μιζούρι (10)

Νεμπράσκα (4 και δυνητικά 5)

Οκλαχόμα (7)

Τενεσί (11)

Γιούτα (6)

Δυτική Βιρτζίνια (5)

Γουαϊόμινγκ (3)

Δείτε τι ισχύει με το εκλογικό σύστημα στις ΗΠΑ:

Οργή Μπάιντεν για Τραμπ: Άνευ προηγουμένου αυτά που κάνει – Δεν αποφασίζει αυτός το αποτέλεσμα

Εν τω μεταξύ, η στάση του Ντόναλντ Τραμπ, που αυτοανακηρύχθηκε νικητής και πλέον απειλεί να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο για να λήξει πρόωρα τις εκλογές χωρίς την προσμέτρηση των επιστολικών ψήφων, μοιραία έφερε και την αντίδραση της πλευράς Τζο Μπάιντεν.

Σε επίσημη ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Ήταν εξωφρενικό γιατί είναι μια απροκάλυπτη προσπάθεια να αφαιρέσουμε τα δημοκρατικά δικαιώματα των Αμερικανών πολιτών. Ήταν άνευ προηγουμένου, διότι ποτέ στην ιστορία μας, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δεν επεδίωξε να σταματήσει τη φωνή των Αμερικανών σε εθνικές εκλογές. Έχοντας ενθαρρύνει τις προσπάθειες των Ρεπουμπλικάνων σε πολλές πολιτείες να αποτρέψουν τη νόμιμη καταμέτρηση αυτών των εκλογών πριν από την Ημέρα των Εκλογών, τώρα ο Ντόναλντ Τραμπ λέει ότι αυτά τα ψηφοδέλτια δεν μπορούν να μετρηθούν μετά την Ημέρα των Εκλογών.

Η καταμέτρηση δεν θα σταματήσει. Θα συνεχιστεί έως ότου μετρηθεί κάθε ψήφος. Διότι αυτό προβλέπεται από τους νόμους μας – τους νόμους που προστατεύουν το συνταγματικό δικαίωμα ψήφου κάθε Αμερικανού.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν αποφασίζει το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών. Ο Τζο Μπάιντεν δεν αποφασίζει το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών. Ο αμερικανικός λαός αποφασίζει το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών. Και η δημοκρατική διαδικασία πρέπει και θα συνεχιστεί μέχρι να ολοκληρωθεί».

Τραμπ: Νικάμε παντού, θα προσφύγω στο Ανώτατο Δικαστήριο

Νωρίτερα, και παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα σε αρκετές πολιτείες – κλειδιά που μπορεί να καθορίσουν την έκβαση των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακήρυξε τη νίκη του επί του δημοκρατικού αντιπάλου του, του Τζο Μπάιντεν. Ανακοίνωσε ακόμη πως θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

«Ειλικρινά, πράγματι νικήσαμε», δήλωσε ο Τραμπ ενώπιον υποστηρικτών του στον Λευκό Οίκο.

Τα εκλογικά αποτελέσματα από μερικές αμφίρροπες πολιτείες, περιλαμβανομένων της Πενσιλβάνια, του Ουισκόνσιν, του Μίσιγκαν και της Τζόρτζια, εξακολουθούν, ωστόσο, να μην είναι σαφή και προβολές από μεγάλα δίκτυα και την Edison Research δείχνουν πως ο Τραμπ εξακολουθεί να υπολείπεται των 270 εκλεκτορικών ψήφων που χρειάζεται για να επανεκλεγεί.

Στην ίδια ομιλία του, ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ακόμη, χωρίς να παράσχει αποδείξεις, πως «μια πολύ θλιβερή ομάδα ανθρώπων» προσπαθεί να στερήσει τα πολιτικά δικαιώματα εκατομμυρίων υποστηρικτών του που τον ψήφισαν.

«Μια πολύ θλιβερή ομάδα ανθρώπων προσπαθεί να στερήσει τα πολιτικά δικαιώματα των εκατομμυρίων ανθρώπων που ψήφισαν Τραμπ», υποστήριξε ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος στη δήλωση που έκανε από τον Λευκό Οίκο.

Ο Τραμπ κερδίζει Τέξας, Οχάιο, Αϊόβα και Μοντάνα, ο Μπάιντεν Μινεσότα, Αριζόνα και Χαβάη

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να επικρατήσει στις αμφίρροπες πολιτείες του Τέξας (38 εκλέκτορες) και του Οχάιο (18 εκλέκτορες), σύμφωνα με πρόβλεψη του Fox News, ενώ είναι αδιαφιλονίκητο φαβορί σε Αϊόβα και Μοντάνα.

Αντίθετα, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν καταγράφει προς το παρόν προβάδισμα στην πολιτεία της Αριζόνα (11 εκλέκτορες), με 53,6% έναντι 45% του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με καταμετρημένο περίπου το 76% του εκτιμώμενου συνόλου των ψήφων, σύμφωνα με το ινστιτούτο Edison Research.

Επίσης ο Δημοκρατικός υποψήφιος προβλέπεται να κερδίζει την πολιτεία της Χαβάη (4 εκλέκτορες), σύμφωνα με το Fox News.

Τέλος, σύμφωνα με το Associated Press δείχνει να κερδίζει και τη Μινεσότα που δίνει 10 εκλέκτορες.

I will be making a statement tonight. A big WIN!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 4, 2020

«Συνεχίστε να πιστεύετε, θα νικήσουμε», τόνισε ο… σαστισμένος Τζο Μπάιντεν

Με το εκλογικό θρίλερ να είναι σε εξέλιξη, αλλά έχοντας χάσει τη Φλόριντα, ο Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε και αυτός και έκανε δηλώσεις, μετά τα μεσάνυχτα ώρα ΗΠΑ, σε υποστηρικτές του στο Ντέλαγουερ και η εικόνα που παρουσίασε δεν είχε καμία σχέση με αυτή του αντιπάλου του Ντόναλντ Τραμπ (μίλησε αργότερα) για την Προεδρία των ΗΠΑ στις αμερικανικές εκλογές.

Είχε αυτοπεποίθηση, αλλά έδειξε… διστακτικός ο πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν. «Συνεχίστε να το πιστεύετε, θα νικήσουμε», ανέφερε. Από κάτω, οπαδοί του συγκεντρωμένοι σε «ντράιβ-ιν» και με αποστάσεις μεταξύ τους.

«Πιστεύουμε πως είμαστε σε καλό δρόμο για να κερδίσουμε αυτές τις εκλογές», δήλωσε καλώντας τους οπαδούς του να δείξουν υπομονή. «Αισιοδοξούμε πως θα κερδίσουμε στην Αριζόνα», πολιτεία – κλειδί, διευκρίνισε ο 77χρονος υποψήφιος Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο ίδιος μίλησε και για άλλες πολιτείες κρίσιμες για την έκβαση της ψηφοφορίας. «Θα κερδίσουμε την Πενσυλβάνια», συνέχισε και συμπλήρωσε: «Αισθανόμαστε καλά όσον αφορά στο Ουισκόνσιν και στο Μίσιγκαν». Υπενθυμίζεται ότι η Πολιτεία της Πενσυλβάνια δίνει 20 εκλέκτορες.

«Γνωρίζαμε, εξαιτίας του πρωτοφανούς όγκου της πρώιμης και της επιστολικής ψήφου, πως αυτό θα πάρει χρόνο», υπογράμμισε ο Τζο Μπάιντεν.

«Θα πρέπει να είμαστε υπομονετικοί μέχρι να τελειώσει η σκληρή δουλειά της καταμέτρησης των ψήφων. Το πράγμα δεν θα τελειώσει πριν να έχει καταμετρηθεί κάθε ψήφος, κάθε ψηφοδέλτιο». Η ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του ανακοίνωσε γύρω στη 1:10 πως ο Τζο Μπάιντεν δεν προβλέπει να κάνει άλλες δημόσιες εμφανίσεις στη διάρκεια της νύχτας.

«Είμαστε σε καλό δρόμο» για να «κερδίσουμε αυτές τις εκλογές», όμως «χρειάζεται υπομονή»

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε, νωρίτερα, μιλώντας σε υποστηρικτές του στο Ουίλμινγκτον (Ντέλαγουερ) ότι «είμαστε σε καλό δρόμο για να κερδίσουμε αυτές τις εκλογές» και ότι «αισθανόμαστε καλά για το πού βρισκόμαστε» αλλά αναγνώρισε πως «δεν περιμέναμε ότι θα χρειαζόταν τόσο πολύς χρόνος», καθώς το αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό «το πρωί της Τετάρτης (σ.σ. το απόγευμα της Πέμπτης ώρα Ελλάδας), αν όχι αργότερα».

«Πρέπει να φανούμε υπομονετικοί», ωσότου καταμετρηθούν «όλες οι ψήφοι», πρόσθεσε, εκτιμώντας πως αναμένει «να νικήσουμε στην Πενσιλβάνια», παρότι ο Τραμπ με βάση τα ως τώρα δεδομένα προηγείται με διαφορά.

«Συνεχίστε να το πιστεύετε, παιδιά, θα νικήσουμε», ολοκλήρωσε τη σύντομη παρέμβαση του ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, εκφράζοντας «αισιοδοξία». Την ίδια φράση, «συνεχίστε να πιστεύετε», επανέλαβε αμέσως μετά μέσω Twitter.

Τον νικητή θα τον αναδείξει «ο αμερικανικός λαός», δεν θα ανακηρυχθεί μόνος του, τονίζει μέσω Twitter ο Μπάιντεν

«Δεν επαφίεται ούτε σε εμένα, ούτε στον Ντόναλντ Τραμπ να ανακηρύξει τον νικητή αυτών των εκλογών. Επαφίεται στους ψηφοφόρους», τόνισε, επίσης, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία Τζο Μπάιντεν μέσω Twitter, απαντώντας εμμέσως στο μήνυμα περί «μεγάλης νίκης» που ανήρτησε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Let’s make history, @KamalaHarris. pic.twitter.com/JKF6spZZd0

— Joe Biden (@JoeBiden) November 3, 2020

Εξελέγη βουλευτής που έχει πεθάνει από κορονοϊό

Η φράση «αυτά μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν» ακούγεται πολύ συχνά και πάντα χρησιμοποιείται για κακό λόγο, μόνο που τελικά δε συμβαίνουν μόνο στη χώρα μας τα περίεργα και τα παράδοξα.

Τρανό παράδειγμα αυτό που έγινε στις ΗΠΑ και τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου με τον Ντέιβιντ Άνταλ, ο οποίος εξελέγη με τους ρεπουμπλικανούς στη Βουλή των Αντιπροσώπων στην 8η περιφέρεια.

Ο Άνταλ κέρδισε με το σπαθί του τη μία από τις δύο θέσεις που δίνει η συγκεκριμένη περιφέρεια, μόνο που υπάρχει μια μικρή, αλλά σημαντική λεπτομέρεια. Ειναι νεκρός…

Τον περασμένο Οκτώβριο προσβλήθηκε από κορονοϊό και μέσα σε λίγες μέρες έχασε τη μάχη. Όπως δήλωσε η μητέρα του σχολιάζοντας τη νίκη του «ήθελε πολύ να προσφέρει στην πατρίδα που υπεραγαπούσε. Σκοπός του ήταν να βοηθήσει τους απλούς ανθρώπους, τους ανθρακωρύχους και τους αγρότες. Δυστυχώς δεν πρόλαβε».

Keywords
Τυχαία Θέματα