Θέσπιση κανόνων για μείωση των απορριμμάτων τροφίμων ζητούν οι ευρωβουλευτές

Περίπου 88 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων σπαταλούνται ετησίως στην ΕΕ55 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά σε ένα ημερήσιο ποιοτικό γεύμα

Την Κομισιόν καλούν οι ευρωβουλευτές να θέσει δεσμευτικούς στόχους για μείωση των απορριμμάτων τροφίμων μέχρι το 2020

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε ομόφωνα υπέρ της έκθεσης με τίτλο «αποδοτικότητα των πόρων: μείωση των απορριμμάτων τροφίμων, βελτίωση της ασφάλειας των τροφίμων».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2014, 55 εκατομμύρια άνθρωποι, ή το

9,6% του πληθυσμού της ΕΕ, δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει οικονομικά σε ένα ημερήσιο ποιοτικό γεύμα. Επιπλέον, τα στοιχεία από το 2015 δείχνουν ότι 118 εκατομμύρια άτομα ή το 23,7% του πληθυσμού της ΕΕ, έχουν έρθει αντιμέτωπα με τον κίνδυνο της φτώχειας και του «κοινωνικού αποκλεισμού».

Ωστόσο εκτιμάται ότι, κάθε χρόνο, περίπου 88 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων σπαταλούνται στην ΕΕ, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σε περίπου 126 εκατομμύρια τόνους μέχρι το 2020, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 70% των απορριμμάτων τροφίμων προέρχεται από τα νοικοκυριά, τα καταστήματα τροφίμων και λιανικής, ενώ οι τομείς παραγωγής και μεταποίησης συνεισφέρουν το υπόλοιπο 30%.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο της ΕΕ επέκρινε πρόσφατα την Κομισιόν για τα άσχημα αποτελέσματα στον τομέα αντιμετώπισης της σπατάλης τροφίμων.

Όσον αφορά στα κράτη μέλη, η έκθεση αναφέρει ότι θα πρέπει να λάβουν μέτρα για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων κατά 30% μέχρι το 2025 και 50% μέχρι το 2030.

Keywords
Τυχαία Θέματα