«Θερίζει» η εγκληματικότητα… ηλικιωμένων στην Ιαπωνία – Κλοπές με σκοπό τη φυλάκιση

H Ιαπωνία είναι η χώρα με τον γηραιότερο πληθυσμό στον κόσμο, με περισσότερο από το 1/4 των πολιτών της να είναι άνω των 65 ετών.

Το σημαντικό δημογραφικό πρόβλημα της χώρας έχει ήδη δημιουργήσει ζητήματα στην εθνική οικονομία και τη βιομηχανία. Όμως τα τελευταία χρόνια μια ακόμη αναπάντεχη «μόδα» έχει ξεδιπλωθεί, αφού οι ηλικιωμένοι Ιάπωνες παρανομούν μαζικά με σκοπό να περάσουν τα τελευταία χρόνια της ζωής τους στη φυλακή.

Σύμφωνα με το Bloomberg,

οι συλλήψεις ηλικιωμένων έχουν γίνει περισσότερες από εκείνες οποιουδήποτε άλλου συνόλου στην Ιαπωνία, ενώ τα τελευταία είκοσι χρόνια η εγκληματικότητα των ηλικιωμένων έχει τετραπλασιαστεί.

Ταυτόχρονα, στο εσωτερικό των φυλακών η κατάσταση είναι ανάλογη. Συγκεκριμένα, ένας στους πέντε κρατούμενους είναι ηλικιωμένος. Σε πολλές περιπτώσεις το «έγκλημα» που τους οδηγεί στα «σίδερα» της φυλακής είναι οι μικροκλοπές από καταστήματα. Σύμφωνα με το Buisness Insider, οι εννιά στις δέκα ηλικιωμένες γυναίκες που βρίσκονται στις ιαπωνικές φυλακές, έχουν διαπράξει το συγκεκριμένο αδίκημα.

Το ασυνήθιστο φαινόμενο πηγάζει από την έλλειψη φροντίδας για τους ηλικιωμένους της χώρας. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Οι ηλικιωμένοι Ιάπωνες που ζουν μόνοι τους έχουν αυξηθεί κατά 600% από το 1985 έως το 2015, σύμφωνα με το Bloomberg. Οι μισοί από τους ηλικιωμένους που συνελήφθησαν για μικροκλοπές δήλωσαν ότι ζούσαν μόνοι τους, ενώ το 40% από αυτούς δήλωσαν είτε ότι δεν έχουν οικογένεια, είτε ότι μιλούν σπάνια με τα μέλη της οικογένειάς τους.

Έτσι, για τους ανθρώπους αυτούς, η ζωή στη φυλακή φαντάζει καλύτερη και ποιοτικότερη από τη ζωή στην «ελευθερία».

«Ίσως έχουν σπίτι. Ίσως έχουν και οικογένεια. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν ένα μέρος που να νιώθουν “σπίτι” τους», εξηγεί η Γιούμι Μουρανάκα, αρχιφύλακας των γυναικείων φυλακών Iwakuni μιλώντας στο Bloomberg.

Κάθε κρατούμενος κοστίζει στο κράτος περισσότερο από 20.000 δολάρια τον χρόνο. Μάλιστα, οι ηλικιωμένοι κρατούμενοι ανεβάζουν ακόμα περισσότερο το κόστος καθώς έχουν ανάγκη περισσότερης φροντίδας και ιατρικής παρακολούθησης. Οι φύλακες, μάλιστα, «πιάνουν» τους εαυτούς τους να διεκπεραιώνουν τα καθήκοντα νοσοκόμου αντί για εκείνα για τα οποία είχαν προσληφθεί.

Πηγή: Bloomberg

Ωστόσο, οι κρατούμενες που μίλησαν στο Bloomberg υποστήριξαν ότι μέσα στη φυλακή νιώθουν ότι ζουν σε μια κοινότητα, ένα αίσθημα που δεν είχαν βιώσει ποτέ στο παρελθόν, όταν ζούσαν ελεύθερες.

«Απολαμβάνω τη ζωή μου στη φυλακή περισσότερο. Υπάρχουν πάντα άνθρωποι εδώ και δεν νιώθω μοναξιά. Όταν αποφυλακίστηκα για δεύτερη φορά, ορκίστηκα ότι δεν θα επέστρεφα. Όμως όταν ήμουν έξω, ένιωθα νοσταλγία», δήλωσε μια από τις φυλακισμένες γυναίκες στο Bloomberg.

H… εθελούσια σύλληψη, πάντως δεν είναι φαινόμενο που συμβαίνει αποκλειστικά στην Ιαπωνία. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ έχουν εντοπιστεί περιστατικά ατόμων που παρανόμησαν με σκοπό να μπουν στη φυλακή ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες, να αποφύγουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα στις περιπτώσεις αστέγων, αλλά και για να υποχρεώσουν τον εαυτό τους να διακόψει τη χρήση ναρκωτικών.

Ωστόσο, η έκταση του φαινομένου στην Ιαπωνία είναι πρωτοφανής και έχει σημάνει τον «συναγερμό» στις Αρχές της χώρας. Η πολιτεία προσπαθεί να καταπολεμήσει την εγκληματικότητα των ηλικιωμένων βελτιώνοντας το σύστημα υγείας και τα προγράμματα κοινωνικών υπηρεσιών.

Παρόλα αυτά, το «κύμα εγκληματικότητας» των ηλικιωμένων δεν φαίνεται να περιορίζεται. «Η ζωή μέσα στη φυλακή δεν είναι ποτέ εύκολη», τονίζει η κοινωνική λειτουργός Τακέσι Ιζουμάρου, εξηγώντας όμως ότι «για κάποιους, η ελευθερία είναι ακόμη χειρότερη».

Πηγές: Business Insider, Bloomberg, insh.world

Keywords
Τυχαία Θέματα