«Θαρραλέα ενέργεια των Τσίπρα – Ζάεφ η συμφωνία των Πρεσπών»

«Πύλη» για τη συνεργασία των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων αποτελεί η συμφωνία των Πρεσπών, με στόχο την ενίσχυση της σταθερότητας στα Βαλκάνια και την αναχαίτιση του εθνικισμού στην Ευρώπη, κυρίως ενόψει ευρωεκλογών, αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μετέχοντες της χθεσινής εκδήλωσης – συζήτησης με θέμα «Το στοίχημα της συμφωνίας των Πρεσπών».

Ο Μιχάλης Σαμπατακάκης, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και ένας εκ των διοργανωτών της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μουσικής, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

χαρακτήρισε τη συμφωνία ως μία «θαρραλέα ενέργεια του Τσίπρα και του Ζάεφ», η οποία, όπως είπε «εξομαλύνει μία παράλογη αντιδικία ανάμεσα σε δύο γειτονικά κράτη, που θα είχαν τις προϋποθέσεις να έχουν πάρα πολύ καλές σχέσεις μεταξύ τους».

Όπως εξηγεί, «η καλή σχέση δεν υπήρξε, εξαιτίας δράσεων ατόμων τα οποία υπηρετούσαν την προσωπική τους καριέρα και αναζωπύρωναν το κλίμα εθνικισμού την περίοδο μετά τη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας» και «οι κυβερνήσεις, από τότε μέχρι σήμερα, ενώ ήξεραν ποιο ήταν το συμφέρον της χώρας, πάλι για λόγους πολιτικού οφέλους, άφηναν στην άκρη το επίμαχο ζήτημα».

«Υπήρξε το θάρρος του Αλέξη Τσίπρα και του κ. Ζάεφ, που δημιουργεί προϋποθέσεις, τις επόμενες μέρες, να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αμοιβαίας έγκρισης της συμφωνίας των Πρεσπών», σημειώνει ο κ. Σαμπατακάκης, συμπληρώνοντας ότι «μπορεί (η συμφωνία) να οδηγήσει στις καλές σχέσεις στην Ελλάδα και στη Βόρεια Μακεδονία, που έχουν κοινά συμφέροντα και επιπλέον να οδηγήσει και στην σταθερότητα». Τονίζει δε, ότι τυχόν διάλυση της Βόρειας Μακεδονίας, ενός μικρού κράτους που έχει δύο λαούς, θα οδηγούσε σε ενίσχυση της Αλβανίας και της Βουλγαρίας, κάτι που θα ήταν «μάλλον σε βάρος των συμφερόντων της χώρας μας» και επισημαίνει ότι «η ενίσχυση της σταθερότητας της Βόρειας Μακεδονίας, είναι ενίσχυση των συμφερόντων της Ελλάδας».

Μιλώντας για τη συνεργασία των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων, ο Μ. Σαμπατακάκης σημειώνει ότι είναι «έξω από το φυσιολογικό και αναμενόμενο στον πολιτικό χάρτη, την πολιτική ζωή, την πολιτική γεωγραφία, το να υπάρχει μία Κεντροαριστερά, η οποία να είναι εχθρική προς την Αριστερά και φιλική προς την Δεξιά».

«Αυτό μου φαντάζει παράδοξο» συνεχίζει, εκφράζοντας όμως την ελπίδα, ότι «όλο και περισσότερο θα υπάρξουν συνεργασίες ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στην Κεντροαριστερά», καθώς ο συγκεκριμένος χώρος «είναι πάρα πολύ πλούσιος, από πλευράς ιδεών και ανθρώπων» και «δεν είναι η μόνη φωνή το κόμμα αυτό», εννοώντας το ΚΙΝΑΛ.

Επίσης, δηλώνει «κατάπληξη» που ο χώρος του Κέντρου, «έχοντας παράδοση στις φιλειρηνικές σχέσεις καλής γειτονίας στα Βαλκάνια είναι αντίθετος στην εξομάλυνση των σχέσεων και στην υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών» και «είναι ουρά της ΝΔ και ακόμα χειρότερα: γιατί η ΝΔ είναι ουρά χειρότερων, εθνικιστικών κύκλων».

Όπως σημειώνει, στην Ελλάδα υπάρχει υστέρηση σε σχέση με την Ευρώπη στο θέμα των συνεργασιών και αυτό «οφείλεται στην απουσία της αντίστοιχης πρόθεσης, διάθεσης, κλίματος, από το υπάρχον κόμμα της Κεντροαριστεράς, δηλαδή το ΚΙΝΑΛ και με τις προηγούμενες ονομασίες του, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΠΑΣΟΚ κλπ» και χαρακτηρίζει ως βαρύ «το ολίσθημα της Κεντροαριστεράς να είναι πίσω από τον Μητσοτάκη, ο οποίος είναι πίσω από την ακροδεξιά».

«Το ίδιο ισχύσει και για τη Νέα Δημοκρατία» αναφέρει επίσης, σημειώνοντας: «Όλοι θυμόμαστε τη ρήση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ότι το πρόβλημα αυτό θα επιλυθεί σύντομα και σε 10 χρόνια δεν θα το θυμάται κανένας. Όλοι ξέρουμε ότι αυτή η πλευρά, ο πατέρας Μητσοτάκης, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν υπέρ της χρήσης του όρου Βόρεια Μακεδονία. Όλοι ξέρουμε ότι αυτό ήταν επιλογή και του Κωνσταντίνου Καραμανλή στη συνάντηση του Βουκουρεστίου και όλως περιέργως όταν αυτό έγινε εφικτό, με πολύ καλύτερους όρους, από ότι οι παλαιότερες συμφωνίες, για λόγους μικροκομματικού οφέλους, βρέθηκε να φοράει φουστανέλα».

Λιάκος: Η συμφωνία των Πρεσπών είναι Λυδία λίθος μίας πολιτισμικής αλλαγής

Από την πλευρά του, ο ιστορικός και καθηγητής στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ομιλητής στην εκδήλωση, Αντώνης Λιάκος, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η συμφωνία των Πρεσπών «είναι πάρα πολύ σημαντική, γιατί λύνει εκκρεμότητες, όχι απλώς μίας 30ετίας, αλλά εκκρεμότητες αιώνων, που είχαν στοιχίσει πολέμους, εξανδραποδισμούς κοκ» και προσθέτει ότι «τις λύνει με ένα τρόπο ειρηνικό, γιατί συνήθως οι συμφωνίες έρχονται μετά από καταστροφές».

«Αν δεν περάσει η συμφωνία των Πρεσπών» σημειώνει ο κ. Λιάκος, «σημαίνει ότι τα πράγματα θα μείνουν όπως έχουν και απλώς ουδείς θα διανοείται πλέον να μην αποκαλεί την Δημοκρατία (ΠΓΔΜ) με το όνομα Μακεδονία. Επομένως η συμφωνία των Πρεσπών είναι η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας να έχει μία διαφοροποίηση από αυτό που υπήρξε και το οποίο έχουν αποδεχθεί και οι περισσότερες χώρες του κόσμου».

Επίσης, συμπληρώνει, «έχει μία ευρύτερη σημασία, γιατί έχει να κάνει με την εχθρότητα η οποία αναπτύσσεται στην Ελλάδα απέναντι στις γειτονικές χώρες, απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία, στην Αλβανία, στην Τουρκία και η οποία στρέφεται και στο εσωτερικό, εναντίον όλων των άλλων, που εκδηλώνεται ως ρατσισμός, ως ξενοφοβία, ως ομοφοβία. Επομένως, πρόκειται, όχι απλώς για μία συμφωνία. Πρόκειται για μία Λυδία λίθο μίας πολιτισμικής αλλαγής».

«Από αυτή την άποψη» συνεχίζει ο ιστορικός, «οριοθετεί πλέον ένα νέο προοδευτικό πόλο» και τονίζει ότι οι όποιες αντιρρήσεις, «παρά το γεγονός ότι ξεκινούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, για πολιτικούς λόγους καταλήγουν στο σκληρό εθνικιστικό ΟΧΙ».

Όσο για τη διαμόρφωση μίας συμμαχίας των προοδευτικών δυνάμεων, ο Λιάκος σημειώνει ότι «ο κόσμος ο οποίος συμμετέχει εδώ, είτε ως ομιλητές, είτε ως ακροατές, είναι ένας κόσμος που εκφράζει την αγωνία του, ότι με τον τρόπο που έχει διεξαχθεί μέχρι τώρα η πολιτική διαμάχη, χάνεται το διακύβευμα ενός ευρύτερου προοδευτικού πόλου».

Παπαδημητρίου: Είναι αναγκαία η συνύπαρξη των αριστερών δυνάμεων

Η Άννα Παπαδημητρίου, μέλος της οργανωτικής επιτροπής στην εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, τονίζει ότι «η συμφωνία των Πρεσπών, που πρέπει να την κυρώσουμε στην ελληνική Βουλή, σηματοδοτεί την επίλυση ενός εθνικού μας θέματος, που έπρεπε να έχει λυθεί εδώ και πολλά χρόνια» και αυτό, όπως σημειώνει «σημαίνει ότι είναι μία πολύ βασική πρόοδος, τόσο για την Ελλάδα ως χώρα, όσο και για τις σχέσεις της με τις γείτονες χώρες».

«Η παρουσία μου εδώ σηματοδοτεί σαφέστατα, μία διάθεσή μου για συνεργασία με τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, οι οποίες αυτή τη στιγμή λειτουργούν όπως η σύγχρονη ευρωπαϊκή Αριστερά και μέσα από τον προβληματισμό, όπως διαμορφώνεται στην Ευρώπη» σημειώνει η κ. Παπαδημητρίου, που υπηρέτησε την Περιφέρεια Αττικής, εκλεγμένη με την παράταξη του Γιάννη Σγουρού και καταλήγει ότι «είναι αναγκαία η συνύπαρξη των αριστερών δυνάμεων, ενόψει, ιδίως, των ευρωεκλογών, για την μελλοντική πορεία της Ευρώπης».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα