«Θάνατος σε δημόσια θέα» – Διεκόπη για τις 6 Νοεμβρίου η δίκη για τον Ζακ Κωστόπουλο (video)

Άνοιξε η αυλαία της υπόθεσης του θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, ωστόσο, η δίκη διεκόπη για τις 6 Νοεμβρίου για λόγους υγείας ενός από των συνηγόρων υπεράσπισης ,ο οποίος όπως αναφέρθηκε έχει συμπτώματα κορονοϊού.

Το δικαστήριο αφού κλήρωσε ενόρκους διέκοψε για τις 6 Νοεμβρίου, ενώ έδωσε και δεύτερη δικάσιμο για τις 11 Νοεμβρίου. Ο πρόεδρος, πάντως, ανακοίνωσε ότι το ακροατήριο θα είναι περιορισμένο λόγω κορονοϊού και πως μόλις πέντε δημοσιογράφοι θα βρίσκονται στο ακροατήριο.

Υπενθυμίζεται ότι οι κατηγορούμενοι

για όσα συνέβησαν το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου 2018 στην οδό Γλάδστωνος στο κέντρο της Αθήνας είναι έξι, δύο επιχειρηματίες και τέσσερις αστυνομικοί.

Τόσο οι δύο πολίτες, ο κοσμηματοπώλης και ένας μεσίτης, όσο και οι τέσσερις αστυνομικοί που είχαν σπεύσει στο σημείο είναι κατηγορούμενοι για θανατηφόρα σωματική βλάβη.

«Θάνατος σε δημόσια θέα»

Ο θάνατος του 33χρονου είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη λόγω της σκληρότητας των χτυπημάτων που δέχθηκε ο ακτιβιστής από τους κατηγορούμενους. Το υλικό που καταγράφηκε και μεταδόθηκε στα ΜΜΕ με τον 33χρονο να δέχεται σφοδρά χτυπήματα από τους δύο πρώτους κατηγορούμενους και τελικά να ξεψυχά ενώ οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να του περάσουν χειροπέδες είχε προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις και χαρακτηρίστηκε από την Πολιτική Αγωγή της υπόθεσης ως «θάνατος σε δημόσια θέα».

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα ο 33χρονος στις 21 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 2:30 το μεσημέρι «εισήλθε για άγνωστη αιτία» στο κοσμηματοπωλείο του πρώτου κατηγορούμενου επί της οδού Γλάδστωνος του οποίου η πόρτα ήταν ανασφάλιστη από τον ιδιοκτήτη λόγω της ολιγόλεπτης απουσίας του. Ο Κωστόπουλος, σύμφωνα με τη δικογραφία, ήταν σε υπερδιέγερση και όταν αντιλήφθηκε πως δεν μπορεί να εξέλθει, άρχισε να χτυπά με πυροσβεστήρα αρχικά τη γυάλινη θύρα και στην συνέχεια το κατώτερο επίπεδο της βιτρίνας που θρυμματίστηκε. Όταν το θύμα επιχείρησε να συρθεί για να βγει από εκεί δέχθηκε αλλεπάλληλα σφοδρά χτυπήματα στο κεφάλι και το σώμα από τον κοσμηματοπώλη και τον μεσίτη. Στη συνέχεια οι αστυνομικοί, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ενώ ήδη ήταν αιμόφυρτος και σε «αδυναμία συγκέντρωσης των δυνάμεων του και εμφάνιζε δυσχέρειες στην αναπνοή… έδρασαν με υπερβάλλοντα ζήλο» και με άσκηση έντονης βίας τον ακινητοποίησαν.

Το βούλευμα αναφέρει πως οι δύο καταστηματάρχες αν και λόγω της ηλικίας τους και της στοιχειώδους κοινωνικής εμπειρίας που είχαν θα μπορούσαν να προβλέψουν το θανατηφόρο αποτέλεσμα των χτυπημάτων εν τούτοις «από έλλειψη της προσήκουσας προσοχής… έδρασαν απερίσκεπτα μη προβλέποντας το επελθόν αποτέλεσμα».

Συγκέντρωση έξω από το Εφετείο

Με αφορμή την έναρξη της δίκης, ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεις, αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές συλλογικότητες και οργανώσεις της αριστεράς συγκεντρώθηκαν το πρωί της Τετάρτης έξω από το Εφετείο Αθηνών.

Με κεντρικό σύνθημα «Καταδίκη στους δολοφόνους του Zak/Zackie», οι συγκεντρωμένοι ζητούν να αποδοθεί δικαιοσύνη και να καταδικαστούν οι υπαίτιοι.

ΣΦΕΑ: Να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι του Ζακ Κωστόπουλου

Να «τιμωρηθούν παραδειγματικά» οι αυτουργοί της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου ζητά ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (1967-1976) ενόψει της σημερινής δίκης, διαμαρτυρόμενοι για τη μετατροπή της κατηγορίας από «απόπειρα ανθρωποκτονίας» σε «πρόκληση θανατηφόρας σωματικής βλάβης».

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:

«Να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι του Ζακ Κωστόπουλου

Στο όνομα της “προάσπισης” της ιδιοκτησίας δεν είναι αποδεκτή η αφαίρεση της ζωής ενός ανθρώπου.

Αύριο, 21 Οκτώβρη 2020, ξεκινάει η δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου πριν από δύο χρόνια, που προήλθε από τον άγριο ξυλοδαρμού του, από καταστηματάρχες και αστυνομικούς στο κέντρο της Αθήνας.

Ως ΣΦΕΑ ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή σωματείων και ενώσεων και απαιτούμε οι έξι κατηγορούμενοι να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Διαμαρτυρόμαστε για τη μετατροπή της κατηγορίας από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε πρόκληση θανατηφόρας σωματικής βλάβης με βάση την πρόταση της εισαγγελέως, που ρίχνει στα “μαλακά” τους αυτουργούς της δολοφονίας.

Τέτοιες εγκληματικές και αποτρόπαιες πράξεις, δεν μπορούμε να τις αποδώσουμε στην «κακιά στιγμή». Είναι αποτέλεσμα των κοινωνικών διακρίσεων που γεννάει και αναπτύσσει η βαρβαρότητα του σάπιου συστήματος της εκμετάλλευσης και καταπίεσης, που καλλιεργεί το ρατσισμό, την ομοφοβία και οδηγεί στο περιθώριο κοινωνικά ευάλωτους ανθρώπους.

Οι κοινωνικές διακρίσεις, ο ρατσισμός, η ομοφοβία, δεν αντιμετωπίζονται μόνο δικαστικά. Απαιτείται επαγρύπνηση και διαρκής συλλογική και οργανωμένη πάλη από το εργατικό και το λαϊκό κίνημα.

Απορρίπτουμε κάθε μορφή εκδήλωσης ρατσιστικής, ομοφοβικής, και ξενοφοβικής συμπεριφοράς και βίας.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και απαιτούμε την κρατική, δικαστική και κοινωνική στήριξη και προστασία».

Keywords
Τυχαία Θέματα