«Τεράστια η αύξηση στις τιμές ρεύματος στα νοικοκυριά», λέει η ΤτΕ – Αντιδράει η ΔΕΗ

Την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους κατά την περίοδο 2005-2016 αποτυπώνει έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδας.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις διευθύνσεις Οικονομικής Ανάλυσης και Μελετών της ΤτΕ και του Παντείου Πανεπιστημίου «η αύξηση του ενεργειακού κόστους τα τελευταία χρόνια οφείλεται στη σημαντική άνοδο

των τιμών της ενέργειας, τόσο στην αγορά χονδρικής όσο και στην αγορά λιανικής. Οι τιμές των πετρελαιοειδών, του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου διαμορφώθηκαν σε υψηλά επίπεδα λόγω και της σημαντικής αύξησης των φόρων και άλλων επιβαρύνσεων», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι συντάκτες της έκθεσης Πηνελόπη Ζιούτου (ΤτΕ) και Δημήτριος Σιδέρης (Πάντειο).

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις τους, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά αυξήθηκαν κατά περίπου 150% την περίοδο 2005-2016, φθάνοντας το 2016 τα 0,17 ευρώ/KWh (Κιλοβατώρα) από 0,07 ευρώ/KWh το 2005.

Ένα αξιοσημείωτο συμπέρασμα των ειδικών είναι πως «αν και παραμένουν (σ.σ. οι τιμές ρεύματος) χαμηλότερες από το μέσο όρο της ΕΕ, η σημαντική αύξησή τους δείχνει ταχύτερη επιδείνωση του κόστους διαβίωσης στην Ελλάδα αυτή την περίοδο».

Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στη βιομηχανία κατέγραψαν επίσης σημαντική αύξηση (44%), ανερχόμενες στα 0,09 ευρώ/KWh το 2016 από 0,06 ευρώ/KWh το 2005, μεγαλύτερη της αύξησης του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

«Ως αποτέλεσμα, το 2016 οι ελληνικές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανία (0,093 ευρώ/KWh) κατέληξαν υψηλότερες του ευρωπαϊκού μέσου όρου (0,081 ευρώ/KWh), αποτελώντας αντικίνητρο για παραγωγικές επενδύσεις στην Ελλάδα σε σχέση με την ΕΕ και συμβάλλοντας αρνητικά στην εξέλιξη της ανταγωνιστικότητας των εγχωρίως παραγόμενων προϊόντων», επισημαίνεται στη μελέτη της ΤτΕ.

Ο ρόλος της φορολόγησης

«Οι σημαντικές αυξήσεις που παρατηρήθηκαν στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην υψηλή φορολογική επιβάρυνση», διαπιστώνουν οι ειδικοί της ΤτΕ και του Παντείου Πανεπιστημίου.

«Ο φορολογικός συντελεστής αυξήθηκε σημαντικά το 2010 και μάλιστα κατέληξε υψηλότερος του μέσου όρου των χωρών της ΕΕ, αντιστρέφοντας την εικόνα που ίσχυε μέχρι τότε. Η αύξηση του φορολογικού συντελεστή το 2010 αύξησε τα φορολογικά έσοδα από την ενέργεια, αλλά και το μερίδιό τους στα συνολικά φορολογικά έσοδα. Μέχρι στιγμής και με βάση τους στόχους για τη δημοσιονομική προσαρμογή και τα δημοσιονομικά έσοδα, δεν σχεδιάζεται μεταβολή των φορολογικών συντελεστών στην ενέργεια», περιγράφει η μελέτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα έσοδα από φόρους ενέργειας το 2005 ήταν στα περίπου 2,5 δισ. ευρώ και τώρα κινούνται κοντά 5,5 δισ. ευρώ.

Ο έμμεσος φορολογικός συντελεστής δε, για την ενέργεια στην Ελλάδα είναι λίγο κάτω από τα 350 ευρώ ανά τόνο ισοδύναμου πετρελαίου όταν στην Ε.Ε. είναι λίγο κάτω από τα 250 ευρώ.

Αντιδράει η ΔΕΗ

Την αντίδραση της ΔΕΗ πυροδότησαν τα όσα επισημαίνονται στο 47ο Οικονομικό Δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος για τις εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας.

«Εχοντας υπόψη τη βαρύτητα ενός Οργανισμού όπως η Τράπεζα της Ελλάδος, ΕΛΛ και την επιρροή που ασκεί εξ αντικειμένου στην οικονομική ζωή της χώρας, η ΔΕΗ επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί συνολικά για τα διαλαμβανόμενα σ’ αυτή» επισημαίνει σε ανακοινωσή της η επιχείρηση. Σε ένα πρώτο βήμα, όπως εξηγεί, κρίνει αναγκαίο να προβεί στις ακόλουθες τέσσερις επισημάνσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα