Καταργούνται τα voucher τηλεκατάρτισης στους επιστήμονες μετά το φιάσκο «Σκοιλ Ελικικου»

Καταργείται μετά το πρωτοφανές φιάσκο «Σκοιλ Ελικικου» το πρόγραμμα voucher για τους επιστήμονες, καθώς η κυβέρνηση σταματά μετά τον χαμό με τα ΚΕΚ την διαδικασία της τηλεκατάρτισης. Έτσι, οι επιστήμονες πρόκειται να λάβουν κανονικά το επίδομα των 600 ευρώ, κάτι που έγινε γνωστό από ανακοίνωση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Γιάννη Βρούτση:

«Σε

συνθήκες έκτακτες και στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, επελέγη η στήριξη έξι επιστημονικών κλάδων, μέσω ενός προγράμματος ασύγχρονης τηλεκατάρτισης, με επιταγή κατάρτισης (voucher).

Στόχος του Προγράμματος δεν ήταν μόνο η στήριξη του εισοδήματος του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, αλλά και η αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ωφελουμένων, με προφανή οφέλη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των αντίστοιχων κλάδων και κατ’ επέκταση για την Ελληνική οικονομία.

Επομένως, κλειδί για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των καταρτιζομένων και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στην οικονομία, ήταν η διαμόρφωση ενός ποιοτικού περιεχομένου κατάρτισης. Δυστυχώς, το περιεχόμενο, σε πολλά σημεία του, δεν ήταν αυτό που αντιστοιχεί σε ένα τέτοιο Πρόγραμμα. Και, βεβαίως, δεν υπηρετεί απόλυτα τον σκοπό για τον οποίο αρχικά επελέγη από την Κυβέρνηση.

Για τον λόγο αυτό, αφού προηγήθηκε σχετική έρευνα με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης επιστημόνων με τηλεκατάρτιση καταργείται. Οι επιστήμονες, όμως, τους οποίους αφορούσε το Πρόγραμμα, θα λάβουν κανονικά την ενίσχυση των 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο χωρίς προϋποθέσεις.

Ταυτόχρονα, με εντολή του Πρωθυπουργού, ξεκινά αξιολόγηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης μέσω ενδελεχούς ελέγχου της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού. Κάτι που δεν συνέβη, βεβαίως, τα τελευταία χρόνια.

Μέσα στην πρωτοφανή υγειονομική κρίση η Κυβέρνηση δεν σταματάει τις μεταρρυθμίσεις. Γίνονται σε λίγες μέρες ή εβδομάδες, πράγματα που δεν γίνονταν για χρόνια. Χτίζουμε, όλοι μαζί, ένα αποτελεσματικό Κράτος που εμπνέει εμπιστοσύνη. Τυχόν αστοχίες, όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις, εντοπίζονται και διορθώνονται».

Το φιάσκο «Σκοιλ Ελικικου»

Της παραπάνω απόφασης προηγήθηκε σάλος για την ποιότητα των προγραμμάτων τηλεκατάρτισης, καθώς τα παραδείγματα που αποδείκνυαν του λόγου το αληθές ήταν αμέτρητα. Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας είχαν σηκώσει «ψηλά» το εν λόγω ζήτημα κάνοντας λόγο για «σκάνδαλο πρώτου μεγέθους».

Η ιστορία αυτή ονομάστηκε «Σκοιλ Ελικικου» λόγω του σχετικού hashtag που δημιούργησαν χιλιάδες χρήστες του Twitter, αναρτώντας δεκάδες παραδείγματα πρωτοφανούς προχειρότητας των προγραμμάτων.

Από πού ξεκίνησε όμως αυτή η φράση; Πρόκειται για μία καρτέλα που «επιμορφώνει» και περιλαμβάνει την αγνώστου πατρότητας λέξη. 

Η «γνώση» όμως δεν σταματούσε εκεί. Υπήρχαν και επιλογές όπου η απάντηση ήταν πολύ εύκολη. Αρκεί να επιλέγατε μία από τις τρεις… ίδιες απαντήσεις:

Αλλά η άγνωστη Ελληνική υπήρχε σε πολύ περισσότερες καρτέλες, με τους επιστήμονες να αναρωτιούνται ποιος ήταν ο «Προσεμούμού» και ποιοι οι «πολυανθεκλικ»:

Μάλιστα, στα προγράμματα αυτά έβλεπες και ενότητες όπου οι επιστήμονες μαθαίνουν και πώς να βγάζουν και να αναρτούν επιτυχείς σέλφι στο Instagram:

Ο Τσίπρας στέλνει στη Βουλή το ζήτημα

Η αντίδραση με τις παραπάνω αποκαλύψει ήταν σφοδρότατη από τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να στέλνει στη Βουλή το ζήτημα. «Θα τον φέρω στη Βουλή, θέλει δε θέλει», είχε τονίσει μεταξύ άλλων αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση για το ζήτημα, κάνοντας λόγο για «εξευτελιστικά προγράμματα ψευτοκατάρτισης» και ζητώντας από τον πρωθυπουργό να ακυρώσει τα «κακής ποιότητας voucher» και να αποκαταστήσει την αξιοπρέπεια των επιστημόνων μέσω μιας έκτακτης χορήγησης επιδόματος για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Ποια στάση είχαν κρατήσει μέχρι σήμερα οι Βρούτσης και Γεωργιάδης

Βέβαια, ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Βρούτσης απέφευγε με προκλητικότατο τρόπο να δώσει την παραμικρή απάντηση για το φιάσκο.

Ο δε υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε ως «κωμωδία» την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, με το επιχείρημα ότι και… επί κυβερνήσεώς του υπήρχαν προγράμματα κατάρτισης.

Κι όλα αυτά μέχρι σήμερα που ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στο ζήτημα, κάνοντας λόγο για «σκάνδαλο πρώτου μεγέθους» και ζητώντας ακόμα και την παραίτηση του Γιάννη Βρούτση.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, ούσα εκτεθειμένη ανεπανόρθωτα στο επιστημονικό κοινό και με τη ρητορική της περί αριστείας να καταρρέει, αποφάσισε να καταργήσει το πρόγραμμα προκειμένου να σβήσει τη «φωτιά» και να περισώσει ό,τι μπορεί.

Πηγή: Καταργούνται τα voucher τηλεκατάρτισης στους επιστήμονες μετά το φιάσκο «Σκοιλ Ελικικου» - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα