Τέλος εποχής για τη Μέρκελ – Δεν θα είναι ξανά υποψήφια για την ηγεσία του CDU

Την ίδια ώρα η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών του SPD δήλωσε πως θα καταθέσει έναν οδικό χάρτη συνεργασίας με το CDU μέχρι να καταλήξει σε απόφαση παραμονής ή αποχώρησης από τη συγκυβέρνησηΜε την παραίτηση της η καγκελάριος ανοίγει το δρόμο για τη διαδοχή της στο συνέδριο του κόμματος το ΔεκέμβριοΘέλει να μείνει καγκελάριος, σύμφωνα με πηγές του κόμματοςΑνακοινώθηκε ήδη η πρώτη υποψηφιότητα – Η Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπάουερ για τη θέση της Μέρκελ

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις

στη Γερμανία μετά τις εκλογές στην Έσση, όπου το CDU εξασφάλισε ποσοστό 28%, σύμφωνα με ανεπίσημα αποτελέσματα της καταμέτρησης, χάνοντας 11 μονάδες από τις εκλογές του 2013.

Ο γερμανικός Τύπος σήμερα έκανε λόγο για τέλος εποχής της Μέρκελ, κάτι που φαίνεται να παίρνει σάρκα και οστά, όπως μεταδίδει το Afp. Η γερμανίδα καγκελάριος ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφια τον Δεκέμβριο για την ηγεσία του κόμματός της, CDU.

#BREAKING Merkel to give up CDU chair after 18 years: party source pic.twitter.com/6JyOwICVbm

AFP news agency (@AFP) 29 Οκτωβρίου 2018

Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές του κόμματος στο DPA, η Άγκελα Μέρκελ θέλει να παραμείνει καγκελάριος της Γερμανίας, παρόλο που δεν θα διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία του CDU. Στο παρελθόν η Μέρκελ έχει δηλώσει ότι οι δύο θέσεις –αυτή της καγκελαρίου και της προέδρου του CDU– είναι άρρηκτα συνδεδεμένες.

Υπενθυμίζεται ότι το CDU κατέγραψε τα χειρότερα ποσοστά του σε Έσση και Βαυαρία μετά το 1966. Το κόμμα της Μέρκελ έφτασε μόλις στο 28%, δέκα ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από το προηγούμενο αποτέλεσμά του. Κατακόρυφη πτώση σημείωσε και το SPD που συγκέντρωσε μετά βίας το 20% (έπεσε 10 μονάδες).

Την ίδια ώρα η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών του SPD και κυβερνητικός εταίρος, δήλωσε πως θα καταθέσει έναν οδικό χάρτη συνεργασίας με το CDU και θα καταλήξει σε απόφαση παραμονής ή αποχώρησης από τη συγκυβέρνηση το φθινόπωρο του 2019.

Ανακοινώθηκε ήδη η πρώτη υποψηφιότητα

Λίγο μόνο μετά την ανακοίνωση ότι η Άγκελα Μέρκελ παραιτείται από την προεδρία του κόμματός της, η γενική γραμματέας του CDU, Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπάουερ ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για την προεδρία της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, σύμφωνα με πηγές του κόμματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα