Τέχνη, Τραμπ, μουσεία και… μια λεκάνη ολόχρυση (εικόνες – video)

Είναι πολύ συνηθισμένο οι αμερικανοί πρόεδροι να δανείζονται έργα τέχνης από μουσεία για να διακοσμήσουν διάφορους χώρους του Λευκού Οίκου. To Smithsonian είχε δανείσει στην οικογένεια Κέννεντι τον πίνακα “The Smoker”, του Ντελακρουά, ενώ η οικογένεια Ομπάμα προτίμησε αφηρημένη τέχνη επιλέγοντας έργα των Mark Rothko και Jasper Johns.

Όμως στην Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ, τίποτα δεν εξελίσσεται ως συνήθως.

Το αίτημα του Λευκού Οίκου προς το μουσείο Γκούγκενχαϊμ να δανειστεί το έργο του Βαν Γκογκ

“Landscape with snow” του 1888, για να τοποθετηθεί στους προσωπικούς χώρους διαμονής του Ντόναλντ Τραμπ και της συζύγου του Μελάνια. Το έργο απεικονίζει έναν άνδρα με μαύρο καπέλο να περπατά σε ένα μονοπάτι στη Γαλλία με ένα σκυλί.

O πίνακας του Βαν Γκογκ που ζήτησε ο Λευκός Οίκος από το μουσείο

Η καυστική απάντηση του μουσείου

Η απάντηση της επιμελήτριας του μουσείου, Νάνσι Σπέκτορ, προς τον Λευκό Οίκο ήταν ευγενική αλλά απόλυτη: Το μουσείο δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το αίτημα για δανεισμό του πίνακα του Βίνσεντ βαν Γκογκ.

Αντιθέτως, η Σπέκτορ, πρότεινε μια εναλλακτική λύση: τη 18 καρατίων, πλήρως λειτουργική λεκάνη τουαλέτας από ατόφιο χρυσάφι, ένα διαδραστικό έργο με τον τίτλο «Αμερική», το οποίο οι κριτικοί έχουν χαρακτηρίσει «στοχευμένη σάτιρα στον υπερβολικό πλουτισμό της χώρας».

Η Σπέκτορ εξήγησε στο γράμμα της ότι το έργο του Βαν Γκογκ «απαγορεύεται να μετακινείται εκτός πολύ ειδικών περιπτώσεων», ότι σύντομα θα σταλεί στο μουσείο του Γκούγκενχαϊμ στο Μπιλμπάο της Ισπανίας, και ότι μετά θα επιστρέψει στην έδρα του μουσείου στη Νέα Υόρκη για το προσεχές μέλλον.

Πηγή: Guggenheim

«Ευτυχώς όμως», όπως έγραψε χαρακτηριστικά η Σπέκτορ στην επιστολή της, η «Αμερική» του Κατελάν είναι διαθέσιμη, αφού έχει ήδη «εκτεθεί σε μια από τις δημόσιες τουαλέτες μας για να χρησιμοποιηθεί από όλους, σε μια υπέροχη πράξη γενναιοδορίας».

Μαζί με την καυστική επιστολή, η Σπέκτορ έστειλε και μια φωτογραφία της τουαλέτας «για τη δική σας ενημέρωση».

«Λυπούμαστε που δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε το αρχικό σας αίτημα, όμως ελπίζουμε ότι αυτή η ειδική προσφορά θα σας ενδιαφέρει», καταλήγει στην επιστολή της η επιμελήτρια του μουσείου

AMERICA

Το μουσείο εξέθετε την «Αμερική» του Μαουρίτσιο Κατελάν, εδώ και έναν χρόνο σε μια από τις δημόσιες τουαλέτες του, στον πέμπτο όροφο του μουσείου και μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τους επισκέπτες.

Ωστόσο η έκθεση του έργου ολοκληρώθηκε και το έργο ήταν διαθέσιμο «εάν ο Πρόεδρος και η Πρώτη Κυρία είναι διατεθειμένοι να το εγκαταστήσουν στον Λευκό Οίκο», ανέφερε η Σπέκτορ στην επιστολή της προς τον Λευκό Οίκο, την οποία έχει στη διάθεσή της η Washington Post.


O καλλιτέχνης «θα ήθελε να το προσφέρει στον Λευκό Οίκο ως ένα μακροπρόθεσμο δάνειο», ανέφερε Σπέκτορ, που έχει υπάρξει πολέμια του Τραμπ. «Βεβαίως είναι εξαιρετικά πολύτιμο έργο και σχετικά εύθραυστο, όμως είμαστε διατεθειμένοι να παρέχουμε όλες τις οδηγίες για την εγκατάσταση και την συντήρησή του».

Η εκπρόσωπος τύπου του Γκούγκενχαϊμ, Σάρα Ήτον, επιβεβαίωσε ότι η επιμελήτρια έστειλε τη συγκεκριμένη επιστολή στις 15 Σεπτεμβρίου στη Ντόνα Χαγιάσι Σμιθ, του γραφείου επιμελητή του Λευκού Οίκου. Από την πλευρά της όμως, η Σπέκτορ, που έχει εργαστεί στο μουσείο για 29 χρόνια, δεν ήταν διαθέσιμη για σχόλια.

Για το θέμα δεν έχει απαντήσει ούτε ο Λευκός Οίκος.

Το θέμα που πλέον κάνει τον γύρο του κόσμου, ανέδειξε η Washington Post, η οποία μάλιστα μπόρεσε να έρθει σε επαφή με τον ίδιο τον καλλιτέχνη, Μαουρίτσιο Κατελάν ο οποίος γελώντας συγκρατημένα είπε ότι «είναι πολύ ευαίσθητο θέμα».

Ο καλλιτέχνης, Μαουρίτσιο Καττελάν. Πηγή: Guggenheim

Όταν του ζητήθηκε να εξηγήσει το νόημα του έργου του καθώς και γιατί επέλεξε να το προσφέρει στον Τραμπ ο ίδιος «ξέφυγε» μέσω… φιλοσοφιών.«Ποιος είναι ο λόγος να ζει κανείς; Τα πάντα φαίνονται παράλογα μέχρι να πεθάνουμε, και μετά βγάζουν νόημα», δήλωσε ο ίδιος, πιθανόν αφήνοντας τον δημοσιογράφο που επικοινώνησε μαζί του εμβρόντητο.

Ο Κατελάν αρνήθηκε να σχολιάσει το κόστος του χρυσού που έχει χρησιμοποιηθεί για το έργο του. «Δε θέλω να είμαι αγενής. Πρέπει να κλείσω», ήταν η απάντησή του σε αυτή την ερώτηση. Πάντως, σύμφωνα με υπολογισμούς η χρυσή λεκάνη κοστίζει περισσότερο από 1 εκατ. δολάρια.

Στο παρακάτω βίντεο δείτε διάφορα έργα του Καττελάν

Όταν είχε πρωτοεκτεθεί το έργο του, ο Κατελάν το σχολίασε λέγοντας πως «ό,τι και να φάτε, είτε ένα γεύμα 200 δολαρίων, είτε ένα χοτ-ντογκ 2 δολαρίων το αποτέλεσμα στην τουαλέτα είναι ίδιο».

Σύμφωνα με την επιμελήτρια «περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι είχαν αναμείνει υπομονετικά στην ουρά για να έχουν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με την τέχνη και τη φύση». Κατά την έκθεση και χρήση του έργου, το μουσείο είχε εγκαταστήσει μόνιμο ένστολο φρουρό έξω από την τουαλέτα, ενώ το προσωπικό καθάριζε κάθε 15 λεπτά τη χρυσή λεκάνη.

Ο Κατελάν, τα έργα του και η… λεκάνη του Τραμπ

Πάντως ο Πρόεδρος Τραμπ θα μπορούσε θεωρητικά να εκτιμήσει την πολύτιμη λεκάνη, αν συνυπολογίσουμε την καταγεγραμμένη αδυναμία του προέδρου στα χρυσά αντικείμενα που τοποθετεί στις κατοικίες του, τα κτήριά του, ή ακόμα και στο αεροπλάνο του. Ωστόσο ο πρόεδρος έχει παραδεχτεί ότι είναι μικροβιοφοβικός, άρα το κατά πόσον θα δεχόταν μια χρησιμοποιημένη λεκάνη, ακόμα και αν αυτή ήταν φτιαγμένη από ατόφιο χρυσάφι.

O Κατελάν, είναι πασίγνωστος σε όλο τον κόσμο της τέχνης για τις σατιρικές και προκλητικές του δημιουργίες που περιλαμβάνουν ένα γλυπτό που απεικονίζει τον Πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ ξαπλωμένο στο έδαφος και χτυπημένο από έναν μετεωρίτη, και έναν Αδόλφο Χίτλερ σε μέγεθος παιδιού, να γονατίζει. Τα έργα του έχουν πουληθεί για εκατομμύρια δολάρια.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο Κατελάν έχει αρνηθεί να εξηγήσει τα έργα του, λέγοντας σε όσους τον ρωτούν ότι προτιμά να αφήνει τις επεξηγήσεις στο κοινό. Ο ίδιος εμπνεύστηκε τη χρυσή λεκάνη πριν ανακοινωθεί η υποψηφιότητα του Ντ. Τραμπ, όμως παραδέχεται ότι ίσως έχει επηρεαστεί από τη δεσπόζουσα θέση του Τραμπ στην αμερικανική κουλτούρα.

Πηγή: Washington Post, Guggenheim
Επιμέλεια: Αντώνης Ρηγόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα