Τασούλας και Στουρνάρας αντάλλαξαν… ποιήματα

Η κατάθεση της Έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδας στη Βουλή είναι ένα καθιερωμένο ετήσιο γεγονός κι αυτό συνέβη και φέτος. Ο Γιάννης Στουρνάρας παρέδωσε την έκθεση στον Πρόεδρο της Βουλής, αλλά

αυτό έγινε με μία εσάνς… φιλολογικής βραδιά.

Παραλαμβάνοντας την ενδιάμεση έκθεση, ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας είπε στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας: «Επιτρέψετε μου να σας καλωσορίσουμε με κεφαλαία γράμματα. Η ΤτΕ είναι και θα έπρεπε να είναι ο ορισμός της  ανεξάρτητης αρχής. Υποβάλλει τις εκθέσεις της στη Βουλή οι οποίες στη συνέχεια εξετάζονται στη επιτροπή Οικονομικών… η  ΤτΕ θα μπορούσε να παραλληλιστεί με ένα δεύτερο Συνήγορο του Πολίτη…» και πρόσθεσε: «η ΤτΕ στο πλαίσιο της αποστολής της κάνει και κάτι άλλο, που κυριολεκτικά γίνεται τώρα…  εάν παρατηρήσουμε σωστά τις εκθέσεις της ΤτΕ, είναι ο κρότος κτιστών και ο ήχος που αποτρέπει από κάθε κακή εξέλιξη της οικονομίας, εάν το μελετήσουμε και ερμηνεύσουμε σωστά και όπως έλεγε ο Καβάφης:

«Χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ
μεγάλα κι υψηλά τριγύρω μου έκτισαν τείχη.
Και κάθομαι και απελπίζομαι τώρα εδώ.
Άλλο δεν σκέπτομαι: τον νουν μου τρώγει αυτή η τύχη
διότι πράγματα πολλά έξω να κάμω είχον.
A, όταν έκτιζαν τα τείχη πώς να μην προσέξω.
Αλλά, δεν άκουσα ποτέ κρότον κτιστών ή ήχον.
Aνεπαισθήτως μ’ έκλεισαν από τον κόσμον έξω».

Εκεί ήρθε και η αποκάλυψη από τον Γιάννη Στουρνάρα ότι αυτή η “ποιητική σχέση” κρατάει εδώ και χρόνια. Ο διοικητής της ΤτΕ απάντησε στον κ. Τασούλα: «με αναγκάζετε να ανταποδώσω και να πω ότι στα δύσκολα χρονιά ιδιαίτερα την πρώτη περίοδο μετά το 2012, τότε ήσασταν από τους βουλευτές που με στηρίξατε ως υπουργό Οικονομικών  και μια και αναφέρατε Καβάφη, θυμάμαι στα πολυνομοσχέδια, βράδια, που έξω από την Βουλή υπήρχε μεγάλη αναστάτωση, μου στέλνατε στίχους του Καβάφη, του Παλαμά και μου λέγατε ότι δεν θα μου στείλετε Καρυωτάκη…».

Και σε αυτό, ο πρόεδρος της Βουλής του απάντησε «θα σας λύσω την απορία γιατί δεν έστελνα Καρωυτάκη. Γιατί εμπνέει πεσιμισμό και απαισιοδοξία».

Τον Καρυωτάκη βέβαια τον διαβάζαμε εμείς σαν πολίτες, που είμασταν και πιο “πεσιμιστές”, αφού πληρώσαμε το λογαριασμό από τα μνημόνια.

Πηγή: Τασούλας και Στουρνάρας αντάλλαξαν… ποιήματα - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα