Τα «σύνορα» της Ελλάδας περνά το σκάνδαλο Petrobras – Έρευνα για εμπλοκή Ελλήνων

Τα σύνορα της Ελλάδας περνά το σκάνδαλο μεγατόνων της βραζιλιάνικης δημόσιας πολυεθνικής εταιρείας πετρελαίου, Petrobras, το οποίο τέθηκε στο «μικροσκόπιο» των αρχών στο εξωτερικό το 2014 και αφορά σε χρηματισμό τόσο επιχειρηματιών, όσο και κρατικών αξιωματούχων σε όλο τον κόσμο.

Συγκεκριμένα, μετά την κατάθεση του πρώην διευθυντή της Petrobras, Πάουλο Ρομπέρτο Κόστα, η οποία βάζει στο «κάδρο» τον έλληνα πρόξενο επί Τιμής

στη Βραζιλία, Κωνσταντίνο Κοτρωνάκη, η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να βρεθούν οι όποιες προεκτάσεις του σκανδάλου και στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην διευθυντής της Petrobras φέρεται να κατέθεσε ότι ο κ. Κοτρωνάκης του έδωσε 530.000 δολάρια για να δωροδοκήσει ηγετικά στελέχη της βραζιλιάνικης εταιρείας. Από την πλευρά του, ο έλληνας πρόξενος επί Τιμής φέρεται να μετέδιδε απόρρητες πληροφορίες σχετικά με ναυλοσύμφωνα που σχεδίαζε να βγάλει στην αγορά η βραζιλιάνικη εταιρεία.

Οι πληροφορίες αυτές έφταναν στα χέρια τουλάχιστον 20 εταιρειών, με αρκετές από αυτές να ελέγχονται από έλληνες εφοπλιστές, με στόχο την προσαρμογή των προσφορών τους σε συμβόλαια ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

Τον χειρισμό της έρευνας ανέλαβαν δύο εισαγγελείς κατά της διαφθοράς (Ντζούρας και Μανώλης) οι οποίοι καλούνται να διερευνήσουν την ενδεχόμενη τέλεση των αξιόποινων πράξεων της ενεργητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Keywords
Τυχαία Θέματα