Τα μηνύματα του πολιτικού κόσμου για τη «μαύρη» επέτειο της 21ης Απριλίου

Τα μηνύματά τους στέλνουν οι πολιτικοί αρχηγοί και τα κόμματα με αφορμή τη συμπλήρωση 51 χρόνων από την επιβολή του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967.

Παυλόπουλος: Η Δημοκρατία συνιστά ένα υπαρξιακό, κυριολεκτικώς, αγαθό

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σε μήνυμά του για την συμπλήρωση 51 ετών από το Πραξικόπημα σημειώνει: «Η Δημοκρατία συνιστά ένα υπαρξιακό, κυριολεκτικώς, αγαθό για την υπεράσπιση της αξίας του Ανθρώπου και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς του, το οποίο είναι, εκ φύσεως, εύθραυστο. Οφείλουμε, λοιπόν, να το υπερασπιζόμαστε

εμπράκτως, διαρκώς και αδιαλείπτως, και μάλιστα καθένας με την προσωπική του στάση ζωής».

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν πρόκειται να λησμονήσουμε τη βαρβαρότητα και τα εγκλήματα του καθεστώτος της 21ης Απριλίου

«51 χρόνια μετά, κι όσα χρόνια κι αν περάσουν, δεν πρόκειται να λησμονήσουμε τη βαρβαρότητα, το σκοτάδι και τα εγκλήματα του καθεστώτος της 21ης Απριλίου», το ηχηρό μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «51 χρόνια μετά την εγκαθίδρυση της αμερικανοκίνητης χούντας των συνταγματαρχών, αποτίουμε φόρο τιμής στους αγώνες του λαού για Δημοκρατία, Ελευθερία και λαϊκή κυριαρχία. Θυμόμαστε και τιμούμε όσους και όσες αγωνίστηκαν, βασανίστηκαν, θυσιάστηκαν, υπερασπιζόμενοι ανώτερες αξίες και ιδανικά».

Γεννηματά: Η Δημοκρατία δεν μπορεί να μείνει ένα απροστάτευτο αγαθό

«Κρατάμε ζωντανή στη συλλογική μας μνήμη την καταδίκη των πραξικοπηματιών, που πρόδωσαν την Πατρίδα και κατέλυσαν τη δημοκρατία. Τιμούμε τους χιλιάδες αγωνιστές που με κάθε τρόπο υπερασπίστηκαν τις αξίες και τα ιδανικά της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας» τονίζει η Φώφη Γεννηματά στη δήλωσή της για τη συμπλήρωση 51ενός ετών από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967.

KKE: Ένταση προσπαθειων για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος

Την ανάγκη «να ενταθούν οι προσπάθειες για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, για μια ισχυρή Κοινωνική Συμμαχία που θα βάλει στο στόχαστρο το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα της εκμετάλλευσης και των πολέμων», επισημαίνει το ΚΚΕ σε ανακοίνωση για το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967.

Χρειάζεται, υπογραμμίζει το ΚΚΕ, να ενταθούν οι προσπάθειες για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, για μια ισχυρή Κοινωνική Συμμαχία που θα βάλει στο στόχαστρο το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα της εκμετάλλευσης και των πολέμων.

Λεβέντης: Αυτά για τα οποία αγωνίστηκαν οι νέοι του Πολυτεχνείου μένουν ακόμη ανεκπλήρωτα

«Μισό περίπου αιώνα μετά την εγκαθίδρυση της χούντας των συνταγματαρχών, η Ελλάδα είναι τυπικά δημοκρατική χώρα, όμως δημοκρατία, ίσες ευκαιρίες και πρόσβαση όλων των πολιτών στα κοινωνικά αγαθά δεν έχουν ακόμη κατοχυρωθεί», τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, σε δήλωσή του για την επέτειο της 21ης Απριλίου 1967.

«Η Ένωση Κεντρώων καλεί σε νέους αγώνες γιατί η φωνή των ηρώων του Πολυτεχνείου εξακολουθεί προδιδόμενη».

ΛΑΕ: Συνεχίζουμε να παλεύουμε για την προάσπιση της δημοκρατίας και της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας

«Η συμπλήρωση 51χρόνων από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967 φέρνει στις μνήμες ξανά τις οδυνηρές για τον ελληνικό λαό επιπτώσεις από τη βίαιη κατάλυση της Δημοκρατίας και την επιβολή της στυγνής και αμερικανόπνευστης δικτατορίας. Οι συνέπειες της χούντας “σφράγισαν” την πορεία της χώρας με βασανιστήρια και εξορίες για χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες, καθώς και με την τραγωδία της Κύπρου», τονίζει η Λαϊκή Ενότητα με αφορμή την επέτειο από την απριλιανή δικτατορία.

Η σχετική ανακοίνωση της ΛΑΕ συνεχίζει ως εξής:

«Σήμερα, τιμούμε όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν προκειμένου να ανατραπεί η χούντα. Αντιστεκόμαστε σθεναρά στα μισαλλόδοξα και συνένοχα κελεύσματα του νεοναζισμού και της άκρας δεξιάς, που εκμεταλλευόμενοι τις κοινωνικές συνέπειες των εφαρμοζόμενων νεοφιλελεύθερων πολιτικών στα λαϊκά στρώματα, επιχειρούν να βγάλουν ξανά στην επιφάνεια τις πιο επικίνδυνες ιδέες για την ανθρωπότητα.

Πέρασαν 8 έτη από το διάγγελμα του Γ. Παπανδρέου, από το Καστελόριζο για ένταξη της χώρας μας στα καταστροφικά μνημόνια.

Σε συνέχεια των τραγικών και αντιλαϊκών αποφάσεων της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, οι πρόσφατες δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα από το Καστελόριζο, για «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια, αποτελούν νέα ψέματα σε βάρος του ελληνικού λαού, αφού δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα με δεδομένο ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται σε ένα καθεστώς ασφυκτικής εποπτείας.

Σήμερα, λοιπόν, 51 χρόνια μετά την αμερικανοκίνητη δικτατορία ο ελληνικός λαός που, λόγω της ένταξης στα ταπεινωτικά και εξοντωτικά για την κοινωνία μνημόνια, εξακολουθεί να βιώνει συνθήκες λεηλασίας των εισοδημάτων, φτώχειας και ανεργίας, κατάλυσης της Δημοκρατίας, της εθνικής ανεξαρτησίας και της λαϊκής κυριαρχίας, καλείται ξανά να πει:

«ΟΧΙ» σε οποιαδήποτε εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των Αμερικάνων, που χτυπούν την Συρία και βάζουν φωτιά στην ευρύτερη περιοχή μας-

«ΟΧΙ» στο ΝΑΤΟ και στις βάσεις του θανάτου

«ΟΧΙ» στις παλιές και νέες μνημονιακές πολιτικές που συνεχίζουν να εξοντώνουν την πλειονότητα της κοινωνίας.

«ΟΧΙ» στο ευρώ, την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση του κεφαλαίου, των τραπεζιτών, των μεγαλοεπιχειρηματιών και των «golden boys».

51 χρόνια μετά την 21η Απριλίου 1967 και μια οκταετία μετά την υπαγωγή στα μνημόνια, συνεχίζουμε να παλεύουμε για την προάσπιση: της Δημοκρατίας, της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας καθώς και των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, που πλήττονται βάναυσα.

Αγωνιζόμαστε για μια νέα Ελλάδα, ελεύθερη, δημοκρατική, κυρίαρχη, αντιιμπεριαλιστική και ανεξάρτητη, χωρίς μνημόνια και λιτότητα, με εθνικό νόμισμα και τους εργαζόμενους και τον λαό κυρίαρχο στον τόπο μας».

Θεοχαρόπουλος: Οι μαύρες μνήμες της χούντας να μεταφερθούν στη νέα γενιά ως η ανάμνηση μιας εποχής που δεν πρέπει να ξαναζήσει ποτέ ο ελληνικός λαός

«Σήμερα που οι νοσταλγοί του φασισμού και του ναζισμού αμφισβητούν σημαντικούς πυλώνες του πολιτεύματος και προκαλούν τη δημοκρατική κοινή γνώμη, οι μαύρες μνήμες της χούντας μπορούν και πρέπει να μεταφερθούν στη νέα γενιά ως η ανάμνηση μιας εποχής που δεν πρέπει να ξαναζήσει ποτέ ο ελληνικός λαός». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος μετά το τέλος των εκδηλώσεων μνήμης, όπου παραβρέθηκε ως επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος.

Τις εκδηλώσεις για τα 51 έτη από την επιβολή της δικτατορίας της 21ης Απριλίου διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ) στον μνημειακό – ιστορικό χώρο του πρώην στρατοπέδου «ΕΑΤ-ΕΣΑ» στο Πάρκο Ελευθερίας. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή, και η αντιπροσωπεία του κόμματος επισκέφθηκε τους χώρους του «ΕΑΤ- ΕΣΑ». Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ και του Κινήματος Αλλαγής Κώστας Πανδής και Δημήτρης Στάμου.

Η πλήρης δήλωση του κ. Θεοχαρόπουλου είναι η εξής:

«Η μαύρη επέτειος του δικτατορικού καθεστώτος της 21ης Απριλίου 1967 μας υπενθυμίζει ότι η Δημοκρατία κερδήθηκε, δεν χαρίστηκε.

Η σημερινή μέρα είναι πολύ μακρινή από το 1967. Είναι πολύ μακρινοί οι ήχοι από τα τανκς, είναι μακρινές οι στρατιωτικές φιγούρες της ΕΣΑ, τα βασανιστήρια, οι φοβισμένες σιωπές. Δυστυχώς όμως δεν είναι μακρινές οι φασιστικές κραυγές και οι εθνικιστικές υπερβολές. Είναι στο χέρι μας να τα αφήσουμε όλα αυτά στο παρελθόν, να μην τα βρούμε ξανά μπροστά μας.

Ειδικά σήμερα που οι νοσταλγοί του φασισμού και του ναζισμού αμφισβητούν σημαντικούς πυλώνες του πολιτεύματος και προκαλούν τη δημοκρατική κοινή γνώμη, οι μαύρες μνήμες της χούντας μπορούν και πρέπει να μεταφερθούν στη νέα γενιά ως η ανάμνηση μιας εποχής που δεν πρέπει να ξαναζήσει ποτέ ο ελληνικός λαός.

Η έκβαση της αναμέτρησης ανάμεσα στη μνήμη και τη λήθη σφραγίζει πάντοτε τις κοινωνίες και προσδιορίζει το μέλλον τους. Χρέος όλων μας είναι η μνήμη να νικά πάντοτε τη λήθη.

51 χρόνια από την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας στη χώρα μας τιμούμε τους αγωνιστές της δημοκρατίας, που υπερασπίστηκαν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τη δημοκρατία και την ελευθερία απέναντι στην χούντα των συνταγματαρχών».

Keywords
Τυχαία Θέματα