Τα γενέθλια της «Αυγής»: 68 χρόνια αγώνα στην ενημέρωση των πολιτών

Στις 24 Αυγούστου του 1952 ιδρύθηκε η «Αυγή» και αρχικά η έκδοση της ήταν εβδομαδιαία. Η δικτατορία της 21ης Απριλίου του 1967 έκλεισε την εφημερίδα. Επανεκδόθηκε λίγες μέρες μετά την μεταπολίτευση στις 4 Αυγούστου του 1974. Από τότε η ιστορία έχει γράψει πολλά κεφάλαια με την «Αυγή» να πρωτοστατεί στους αγώνες του λαού μας και της Αριστεράς για έναν καλύτερο κόσμο.

Η «Αυγή» σταθερά από τότε με σεβασμό στην ιστορία της και τους αναγνώστες της δίνει καθημερινά τη μάχη της ενημέρωσης με σεβασμό στις αρχές της δημοκρατίας, της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Με πρόταγμα την αριστερή κριτική

σκέψη μακριά από κιτρινισμούς και την «εύκολη» είδηση, συνεχίζει με επιμονή από το ίδιο μετερίζι αυτών των κοινωνικών αγώνων και της μαχόμενης δημοσιογραφίας. Με στήριξη του διαλόγου. Με ανάδειξη των θέσεων της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς. Με την παρακολούθηση και ενημέρωση όλων των κοινωνικών, πολιτιστικών και πολιτικών διεργασιών στην Ελλάδα, την Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Εμπνευστής του τίτλου της, ο Γιώργος Πασαλίδης και πρώτος διευθυντής της ο Βασίλης Εφραιμίδης

«Όταν η κυβέρνηση έκλεισε τη «Δημοκρατική», άρχισαν στην ΕΔΑ να σχεδιάζουν έκδοση νέας εφημερίδας της Αριστεράς. Ο πρόεδρος της ΕΔΑ, ο γιατρός Γιάννης Πασαλίδης, κορυφαία μορφή του αριστερού χώρου, είχε την έμπνευση ο τίτλος του καινούργιου φύλλου να είναι «Αυγή», για να συμβολίζει το χάραμα μιας νέας εποχής.

Στην αρχή ήταν εβδομαδιαία, και το πρώτο φύλλο κυκλοφόρησε στις 24 Αυγούστου του 1952. Στον τίτλο έγραφε: «Για την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας και της δημοκρατίας». Πρώτος διευθυντής ήταν ο Βασίλης Εφραιμίδης και αρχισυντάκτης ο Τάσος Χαΐνογλου» σημειώνεται στο βιβλίο του Γ. Λεονταρίτη «Η Δημοσιογραφία και η Λογοτεχνία της Αριστεράς. Αναζητώντας τη χαμένη Αριστερά». Εκδόσεις Άγρα.

Από το πρωί φίλοι της Αυγής με αναρτήσεις του στα social media μίντια και με μηνύματά τους της εύχονται «Χρόνια Πολλά» για να συνεχίσει το ίδιο έντιμα και μαχητικά την ενημέρωση.

Πηγή: avgi.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα