Τα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών δίνουν νέα ζωή στα Βαλκάνια

Το μέλλον της Ευρώπης στις μεταφορές για μια πιο εντατική ένωση στο πλαίσιο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου για το 2021-2027 συζητήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μεταξύ της Ευρωπαίας Επιτρόπου για την Περιφερειακή Πολιτική Κορίνα Κρέτου και του Υπουργού Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη. Η κ. Κρέτου μίλησε εξαιρετικά θετικά για την Ελλάδα, σημειώνοντας την πορεία της κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, η οποία έδωσε στην Ελλάδα την ευκαιρία να ολοκληρώσει
έργα με ποσοστό συγχρηματοδότησης 100%. “Η Ελλάδα είναι μέρος της καρδιάς μου, αγωνίστηκα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να ληφθούν απαραίτητα μέτρα σε δύσκολες περιόδους”, δήλωσε η κ. Κρετού, η οποία συνεχάρη τον Χρήστο Σπίρτζη και την ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Ελλάδα κάτω από δύσκολες περιστάσεις. Η ΕΕ έχει επενδύσει έως και 70 δισ. Ευρώ στον τομέα των μεταφορών, με 30 δισ. Ευρώ ειδικά για τα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών (TNT). “Στόχος μας είναι η επέκταση των σιδηροδρομικών δικτύων κατά 4.600 χιλιόμετρα, ενώ κατασκευάζονται δρόμοι TNT άνω των 2.000 χιλιομέτρων”, πρόσθεσε η Κορίνα Κρέτου. “Μία από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές για μένα ήταν στα Τέμπη με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα”, δήλωσε η ευρωπαία επίτροπος και πρόσθεσε ότι η επίσκεψή τους σε μια από τις πιο επικίνδυνες διαδρομές της Θεσσαλονίκης ήταν μια κρίσιμη στιγμή γι ‘αυτήν.Το ταξίδι από τη Ρουμανία στη Θεσσαλονίκη ήταν 9-10 ώρες τη δεκαετία του 1990, αλλά τώρα μπορεί να ολοκληρωθεί σε 3-4 ώρες με το αυτοκίνητο. “Οι άνθρωποι που οδηγούν στη Θεσσαλονίκη, που χρησιμοποιούν το μετρό της Αθήνας και που θα χρησιμοποιήσουν το μετρό της Θεσσαλονίκης στο μέλλον, δεν γνωρίζουν ότι το 85% της χρηματοδότησης προέρχεται από την ΕΕ. Αυτό είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να γνωρίζουν, προκειμένου να υπερασπιστούν το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Ζούμε σε δύσκολες στιγμές και με πολλές προκλήσεις. Είναι καθήκον μας ως Ευρωπαίοι να αποδείξουμε πόσα πράγματα κάνει η ΕΕ για τους πολίτες της, τόσο από οικονομική όσο και από επενδυτική άποψη », δήλωσε η κ. Κρέτου.
Με τις ευρωπαϊκές εκλογές στον άμεσο ορίζοντα, οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να παρουσιάσουν ένα νέο αφήγημα παραγωγικής ανασυγκρότησης. “Τα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών θα πρέπει να ολοκληρωθούν για να δημιουργήσουν μια νέα ευρωπαϊκή αφήγηση”, δήλωσε ο Σπίρτζης. “Η παραγωγική ανασυγκρότηση μπορεί να διευκολυνθεί από τη βιώσιμη επενδυτική πολιτική, την ανάκαμψη του ανθρώπινου κεφαλαίου, την προστασία του περιβάλλοντος και τις ασφαλείς θέσεις εργασίας. Αυτή είναι η πρότασή μας για την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την Ευρώπη “, πρόσθεσε ο υπουργός. “Η άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος έρχεται με τις νεοφιλελεύθερες προτάσεις, σύμφωνα με τις οποίες, προκειμένου να γίνει η Ευρώπη ανταγωνιστική, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να μειώσουν περαιτέρω το κόστος”. Ωστόσο, αυτή η αφήγηση δεν λαμβάνει υπόψη το πολύ υψηλό κόστος προστασίας του περιβάλλοντος. “Αυτό είναι ένα υψηλό κόστος για τα έργα”, δήλωσε ο Σπίρτζης, “εκτός από το κόστος του κράτους πρόνοιας, και του κράτους δικαίου και του κόστους για την ίδια τη Δημοκρατία”.
Σύμφωνα με τον Χρήστο Σπίρτζη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων πρέπει να απομακρυνθούν από τη λογική ότι ένα έργο πρέπει να χρηματοδοτείται μόνο εάν μπορούμε να εγγυηθούμε τη βιωσιμότητά του. Σύμφωνα με τον υπουργό, πρέπει να υπάρχουν και άλλα κριτήρια, όπως η ανάπτυξη και η παραγωγική ανασυγκρότηση, καθώς και η οδική ασφάλεια. «Τα έργα δημιουργούν ανάπτυξη στις τοπικές κοινωνίες», είπε και πρόσθεσε: «Είναι καθήκον όλων μας να διατηρήσουμε τις απόψεις μας, την ποικιλομορφία μας και τις διαφωνίες μας». Αναφορικά με την πρόσφατα επικυρωμένη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία τερματίζει τη διαμάχη με τη σημερινή Βόρεια Μακεδονία, ο Σπίρτζης πιστεύει ότι μια νέα δυναμική έχει διαμορφωθεί στα Βαλκάνια. “Η Ελλάδα δεν θα είναι πλέον μια παραμεθόρια χώρα για την Ευρώπη, αλλά μπορεί να κοιτάξει προς τα εμπρός προς τα Βαλκάνια”, πρόσθεσε ο υπουργός. Νέα δίκτυα μεταφορών μεταξύ της Ελλάδας και των υπόλοιπων Βαλκανίων θα συμβάλουν στη σύνδεση των λιμανιών της Βόρειας ΕλλάδαςΘεσσαλονίκης, Καβάλας και Αλεξανδρούπολης με τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Βουλγαρίας. “Η σύνδεση με τη Ρουμανία θα πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής μας”, πρόσθεσε ο Σπυρτζής, υποδεικνύοντας ότι τα σχέδια έχουν πλέον χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. “Τα έργα αυτά θα εγγυηθούν περαιτέρω τη διασύνδεση και την ενσωμάτωση της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας ως μέλη της ΕΕ, αλλά και θα αναβαθμίσουν επίσης το ρόλο της Σερβίας και της Βόρειας Μακεδονίας φέρνοντάς τα πιο κοντά στην Ευρώπη”, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών. “Τα ίδια αποτελέσματα θα επιτευχθούν μέσω της οδικής διασύνδεσης με την Αλβανία και άλλες περιοχές των Δυτικών Βαλκανίων για την επίτευξη καλύτερης συνεργασίας, μεγαλύτερης σταθερότητας”. Η σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ της Θεσσαλονίκης και των συνόρων της Βόρειας Μακεδονίας θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, επιτρέποντας την υλοποίηση της δεύτερης γραμμής που φθάνει στα Σκόπια. “Στη δεύτερη φάση, η διασύνδεση των Σκοπίων με το Βελιγράδι είναι επίσης μέρος του σχεδίου “, κατέληξε ο υπουργός.
Keywords
Τυχαία Θέματα