Τα 10 πρόσωπα του Ιησού Χριστού στο… πανί (εικόνες – videos)

Κινηματογράφος και Ιησούς Χριστός… Μία ιδιαίτερη σχέση με έντονη χημεία. Με αφορμή τις ημέρες του Πάσχα, σας παρουσιάζουμε τις 10 σημαντικότερες… εκδοχές του Μεσσία, έτσι όπως τις παρουσίασαν μεγάλοι δημιουργοί του σινεμά.

1. Ο… αιρετικός «Ο Τελευταίος Πειρασμός – Τhe Last Temptation of Christ» (1988)

Η διασκευή του Μάρτιν Σκορτσέζε στο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Στον ρόλο του Χριστού ο Γουίλεμ Νταφόε,

με τον Πίτερ Γκάμπριελ να υπογράφει τη μουσική υπόκρουση.

2. Ο… μαρξιστής «Το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο – Il Vangelo Secondo Matteo» (1964)

Σε σκηνοθεσία Πιερ Πάολο Παζολίνι, υπό τις μελωδίες του Μπαχ, του Μότσαρτ και των νέγρικων γκόσπελ. Παρά το ότι είναι ερμηνευμένη αποκλειστικά από ερασιτέχνες, η ταινία χαρακτηρίζεται από πολλούς ως αριστούργημα.

3. Ο… διάσημος «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ – Jesus of Nazareth» (1977)

Η δημιουργία του Φράνκο Τζεφιρέλι είναι πλέον και η πιο… διάσημη, με τον Ρόμπερτ Πάουελ να ενσαρκώνει τον Μεσσία. Την μουσική υπογράφει ο Μορίς Ζαρ, πατέρας του Ζαν Μισέλ.

4. Ο… αστείος «Ένας Προφήτης μα τι Προφήτης – Monty Python’s Life of Brian» (1979)

Η απολαυστική κωμωδία των Monty Python, που ήταν απαγορευμένη μέχρι πρότινος σε αρκετές χώρες και αιτία αναρίθμητων αντιδράσεων από θρησκευτικούς κύκλους και όργανα της Καθολικής Εκκλησίας, που έκριναν βλάσφημο το περιεχόμενό της.

5. Ο… σέξι «Ο Βασιλεύς των Βασιλέων – King of Kings» (1961)

Η εκδοχή του Νίκολας Ρέι στα Θεία Πάθη ανάγκασε πολλούς να αποδοκιμάσουν. Ο λόγος ήταν η επιλογή του sex symbol των ημερών, Τζέφρι Χάντερ, για τον ρόλο του Χριστού. Στην αφήγηση, ακούμε τη φωνή του Όρσον Γουέλς.

6. Ο… χίπης «Ιησούς Χριστός Υπέρλαμπρο Άστρο – Jesus Christ Superstar» (1973)

Ο Νόρμαν Τζούισον διασκεύασε για τον κινηματογράφο το διάσημο μιούζικαλ του Άντριου Λόιντ Γουέμπερ. Στον ρόλο του Θεανθρώπου ο… χίπης Τεντ Νίλι.

7. Ο… σαδομαζοχιστικός «Τα Πάθη του Χριστού – The Passion of the Christ» (2004)

Ο Μελ Γκίμπσον μας παρουσίασε αναμφίβολα την πιο αιματοβαμμένη μεταφορά των Παθών στον κινηματογράφο. Ο Τζιμ Καβίζελ υπέστη τα πάνδεινα ως Χριστός.

8. Ο… μπεργκμανικός «Η Ωραιότερη Ιστορία του Κόσμου – The Greatest Story Ever Told» (1965)

Το τετράωρο έπος του Τζορτζ Στίβενς με μεγάλους σταρ της εποχής (Τσάρλτον Ίστον, Πατ Μπουν, Τζον Γουέιν) στο καστ, αλλά όχι με το αντίστοιχο αποτέλεσμα. Ο υπέροχος ηθοποιό του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, Μαξ φον Σίντοφ, ενσαρκώνει τον Ιησού.

9. O… πλαστικός «The Miracle Maker» (2000)

Ο Ρώσος, Στάνισλαβ Σοκόλοφ, μας παρουσιάζει την ιστορία με έναν ξεχωριστό τρόπο, χρησιμοποιώντας μαριονέτες και κινούμενα σχέδια. Ο Ρέιφ Φάινς δανείζει τη φωνή του στον Χριστό.

10. Ο Ιησούς του… Τζόνι Κας «Gospel Road: A Story of Jesus» (1973)

Ίσως η πιο… απροσδόκητη εκδοχή είναι αυτή του Τζόνι Κας. Ο θρύλος της κάντρι χρηματοδότησε την ταινία μόνος του, ανέλαβε να την ντύσει μουσικά με τα κομμάτια του, έβαλε την σύζυγό του (και συμπαραγωγό) Τζουν Κάρτερ να ερμηνεύσει τη Μαρία Μαγδαληνή, πραγματοποίησε τα γυρίσματα στο Ισραήλ (με την καθοδήγηση του Ρόμπερτ Έλφστρομ) και αφηγήθηκε ολόκληρο το φιλμ.

Πηγή: cinemag.gr

Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα