Δεν «τα βρήκαν» κυβέρνηση και νησιώτες για τα κλειστά κέντρα – Ποια είναι τα «αγκάθια» (video)

Δεν βγήκε «λευκός καπνός» για το προσφυγικό όπως φαίνεται στο Μαξίμου μετά τη συνάντηση των υπουργών Μηταράκη και Γεραπετρίτη με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και τους δημάρχους των νησιών.

«Υπάρχουν σημεία στα οποία εντοπίζονται κάποιες διαφορές. Συμφωνούμε στην ανάγκη να υπάρχουν κλειστές προαναχωρησιακές δομές, αλλά υπάρχουν διαφωνίες για το μέγεθος και για τον τρόπο λειτουργίας τους», υπογράμμισε ο Νότης Μηταράκης, εξερχόμενος από το Μέγαρο.

«Είναι δεδομένο ότι οι ανοιχτές δομές που αυτή τη στιγμή επιβαρύνουν τους αστικούς ιστούς των νησιών του Β. Αιγαίου

θα κλείσουν οριστικά με την εφαρμογή του σχεδίου» πρόσθεσε.

Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης με την ενίσχυση των επιστροφών θα συμβάλει στο να διεξαχθεί πιο ομαλά η συζήτηση.

«Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η αποσυμφόρηση των νησιών. Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι οι επιστροφές προς την Τουρκία. Προτεραιότητα πρέπει να είναι η καλύτερη λειτουργία του ασύλου και η ενίσχυση των ιατρικών μονάδων των νησιών ώστε να υπάρχει καλύτερη στήριξη των τοπικών κοινωνιών» συμπλήρωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Τόνισε επίσης ότι χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και των νησιών, τα οποία θα μπουν σε άμεση προτεραιότητα τις αμέσως επόμενες μέρες. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι θα υπάρχει μια συστηματική συνάντηση κάθε δύο εβδομάδες με τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους, ώστε να γίνεται πλήρης καταγραφή της κατάστασης.

«Στόχος μας είναι κάθε μέτρο που ανακοινώνουμε να βοηθάει στον περιορισμό των ροών και αυτός είναι ένας κοινός στόχος που έχουμε με την Περιφέρεια Β. Αιγαίου» σημείωσε.

Μουτζούρης: «Ακόμα δεν υπάρχει καμία συναίνεση»

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ακόμα δεν υπάρχει καμία συναίνεση από πλευρά τοπικής αυτοδιοίκησης σε κανένα σχέδιο για το μεταναστευτικό. «Τονίζω πως εμμένουμε στις θέσεις μας» είπε χαρακτηριστικά ο Κώστας Μουτζούρης.

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στο Βαθύ της Σάμου

«Η κατάσταση ως προς την υποδοχή και τις συνθήκες διαβίωσης των αιτούντων διεθνή προστασία μέσα και γύρω από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στο Βαθύ της Σάμου είναι ανεξέλεγκτη και καταλύει κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας των διαμενόντων στους χώρους αυτού», αναφέρει η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ).

Η ΕΕΔΑ ύστερα από επιτόπια έρευνα κλιμακίου της στο Βαθύ της Σάμου, αναφέρει ότι ενώ το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) «σχεδιάστηκε για τη φιλοξενία έως 648 ατόμων, σήμερα εντός και πέριξ αυτού διαβιώνουν σε κοντέινερ, σκηνές και αυτοσχέδια παραπήγματα 7.208 άνθρωποι».

Ακόμη, απευθύνει επείγουσα δημόσια έκκληση «για τη συνεκτίμηση όλων των παραμέτρων και την κατάλληλη αναπροσαρμογή του θεσμικού και διαχειριστικού πλαισίου των προσφυγικών ροών με σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου, διαδικασία η οποία πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι απαλλαγμένη από την τοξική ρητορική στο δημόσιο διάλογο».

Διαδηλώσεις και πορείες στα νησιά

Γενική απεργία είχαν χθες τα νησιά του Βορείου Αιγαίου όπου επιχειρήσεις και δημόσιες υπηρεσίες κατέβασαν ρολά, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το προσφυγικό.

«Θέλουμε πίσω τη ζωή μας, θέλουμε πίσω τα νησιά μας» ήταν το κεντρικό σύνθημα των συγκεντρώσεων της Τετάρτης.

Πηγή: Δεν «τα βρήκαν» κυβέρνηση και νησιώτες για τα κλειστά κέντρα – Ποια είναι τα «αγκάθια» (video) - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα