Σύσκεψη στο Μαξίμου για τα θέματα της οικονομίας – Στο «μικροσκόπιο» το φορολογικό νομοσχέδιο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για να παρθούν αποφάσειςΕίχε προηγηθεί την Παρασκευή (12/07) με τον διοικητής της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα

Σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και τους υφυπουργούς, Απόστολο Βεσυρόπουλο, Θεόδωρο Σκυλακάκη και Γιώργο Ζαββό, θα έχει το πρωί (10:00) του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και αναμένεται να παρθούν αποφάσεις για την οικονομία.

Στο μικροσκόπιο θα μπει το φορολογικό νομοσχέδιο,

ενώ θα αποφασιστεί πότε θα ισχύσουν οι μειώσεις σε ΕΝΦΙΑ, αλλά και το θα γίνει με τον φόρο εισοδήματος, τον φόρο επιχειρήσεων και μερισμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην κυβέρνηση σχεδιάζουν την άμεση ισχύ τις μειώσεις που έχουν αποφασιστεί στον ΦΠΑ, ενώ θα γίνει κουβέντα και για το ποιες είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης πέραν της οικονομίας.

Οι συσκέψεις του πρωθυπουργού με τους Υπουργούς είναι συνεχείς εν όψει των προγραμματικών δηλώσεων και των νομοσχεδίων που θα έρθουν στη Βουλή και ένα από τα θέματα που «καίνε» είναι η οικονομία.

Το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα ψηφιστεί έως τις 10 Αυγούστου και θ’ αποτυπώνει την πολιτική της κυβέρνησης και τις προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ, θα αποτελέσει το αντικείμενο της πρωινής (10.00) σύσκεψης στο Μαξίμου ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και το οικονομικό επιτελείο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει πως η οικονομία αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησής του και η ανάπτυξη κι ανάκαμψη περνά μέσα από τις μειώσεις φόρων. Οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, το φόρο εισοδήματος και το φόρο επιχειρήσεων και μερισμάτων θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2020, ενώ οι μειώσεις του ΦΠΑ (π.χ. όλα τα προϊόντα της εστίασης) θα έχουν άμεση ισχύ. Όλες οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν στη σύσκεψη και θα περάσουν τη βάσανο των θεσμών, καθώς την ερχόμενη εβδομάδα οι εκπρόσωποί τους θα βρίσκονται στην Αθήνα και θα έχουν τις πρώτες συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Υπάρχει και το φορολογικό νομοσχέδιο και η προετοιμασία του Μαξίμου έχει ξεκινήσει με τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γιάννη Στουρνάρα την Παρασκευή (12/07).Υπενθυμίζεται ότι ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε αφενός ότι θα στηρίξει τις μεταρρυθμιστικές κινήσεις και πρωτοβουλίες της κυβέρνησης – συμπεριλαμβανομένης αυτής των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους και την αναθεώρηση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα – αφετέρου δίνοντας εμμέσως πλην σαφώς την κρίσιμη απάντηση για το πού θα βρει η κυβέρνηση τα χρήματα για τις φοροελαφρύνσεις.

Ο διοικητής της ΤτΕ συμφώνησε έτσι με την εκτίμηση του πρωθυπουργού ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αυτές που θα δημιουργήσουν τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για τις μειώσεις φόρων, δίχως να τεθούν εν αμφιβόλω οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Υπενθυμίζεται ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), με βάση την τελευταία του έκθεση, εξακολουθεί να βλέπει για την Ελλάδα την ανάγκη διατήρησης και επέκτασης της ευελιξίας στην ελληνική αγορά εργασίας, ενίσχυσης του ανταγωνισμού στις αγορές υπηρεσιών και προϊόντων αλλά και βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Το ΔΝΤ βλέπει αδυναμίες και κινδύνους, κάνει νέες συστάσεις για την παραγωγικότητα και τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Το Ταμείο θεωρεί πως τα χαμηλά επίπεδα επενδύσεων, η βραδεία αύξηση των κεφαλαιακών αποθεμάτων και το δημογραφικό αποτελούν σημαντικές αδυναμίες για την Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σύσκεψη, Μαξίμου,syskepsi, maximou