ΣΥΡΙΖΑ για αναδρομικά: Τι έπρεπε να πάρουν οι συνταξιούχοι και τι τελικά παίρνουν με απόφαση Μητσοτάκη

Για ωμό εμπαιγμό των συνταξιούχων καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ ξανά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τα αναδρομικά των συνταξιούχων και τα ποσά που θα δοθούν, τελικά, μετά τη σχετική απόφαση της κυβέρνησης, με τον Αλέξη Τσίπρα να αναφέρεται και αυτός στο θέμα από την Κω.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένει ότι έχει προκύψει «κούρεμα» στα αναδρομικά, με βάση και την απόφαση του ΣτΕ, και έδωσε στη δημοσιότητα

παραδείγματα. Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, «πλήττει κυρίως τους χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι δεν θα λάβουν τίποτα. Από το σύνολο των 2,5 εκατ. συνταξιούχων οι οποίοι δικαιούνται αναδρομικά, ο κ. Μητσοτάκης θα τα δώσει μόνο στο 1/3 αυτών. Για τους λίγους που τελικά θα τα λάβουν, θα είναι αγρίως κουρεμένα, ενώ για τα υπόλοιπα οφειλόμενα η κυβέρνηση τους λέει να τα ξεχάσουν».

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει ότι «δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη στην τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση ώστε τα αναδρομικά που θα λάβουν ακόμα και όσοι συνταξιούχοι τα λάβουν, να είναι ακατάσχετα, ασυμψήφιστα και αφορολόγητα. Αυτό σημαίνει πως όποιος δικαιούχος αναδρομικών έχει αρρύθμιστες οφειλές προς το δημόσιο θα του γίνεται αυτόματη παρακράτηση του ποσού».

Τα παραδείγματα που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τα εξής:

* Συνταξιούχος τ. ΟΓΑ με σύνταξη 330€

Τι θα λάβει με απόφαση Μητσοτάκη: 0€

Τι θα έπρεπε να λάβει σύμφωνα με το ΣτΕ: 605€ λόγω της περικοπής των δώρων με τον νόμο Βρούτση το 2012

*Συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 900€

Τι θα λάβει με απόφαση Μητσοτάκη: 0€

Τι θα έπρεπε να λάβει σύμφωνα με το ΣτΕ: 733 € λόγω της περικοπής των δώρων με τον νόμο Βρούτση το 2012

*Συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 800€ και επικουρική σύνταξη 200€

Τι θα λάβει με απόφαση Μητσοτάκη: 0€

Τι θα έπρεπε να λάβει σύμφωνα με το ΣτΕ: 1.319 € λόγω της περικοπής των δώρων και της επικουρικής του σύνταξης με τον νόμο Βρούτση το 2012

Συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 1.500€ και επικουρική σύνταξη 350€

Τι θα λάβει με απόφαση Μητσοτάκη: 2.299€

Τι θα έπρεπε να λάβει σύμφωνα με το ΣτΕ: 4.443€ λόγω της περικοπής των δώρων και της επικουρικής του σύνταξης με τον νόμο Βρούτση το 2012.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξη Τσίπρα τόνισε πως η κυβέρνηση κάνει «κούρεμα» 60% στα αναδρομικά των συνταξιούχων στη Βουλή στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείο Οικονομικών. Επίσης, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, που χαρακτήρισε «αντισυνταγματική και νομικά πραξικοπηματική» την απόφαση της κυβέρνησης για τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

Keywords
Τυχαία Θέματα