Συντριβή ελικοπτέρου ΝΑΤΟ στο Ιόνιο: Μία νεκρή, πέντε αγνοούμενοι – Οι επίσημες ανακοινώσεις (video)

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι πέντε αγνοούνται μετά τη συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου που συμμετείχε σε αποστολή του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο, στα διεθνή ύδατα μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, δυτικά της Κεφαλονιάς, ανακοίνωσε επίσημα ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό. Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση «CBC» του Καναδά, τουλάχιστον μία γυναίκα, η Άμπιγκεϊλ Κάουμπροου, σκοτώθηκε.

Τα αίτια του δυστυχήματος

παραμένουν άγνωστα. Οι καταγραφείς πτήσης έχουν βρεθεί, διευκρίνισε ο Χαρτζίτ Σατζάν, ο υπουργός Άμυνας του Καναδά, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρωθυπουργό, στην Οτάβα.

CH-148 Cyclone helicopters have been grounded, according to CBC News, after the tragic incident in the Ionian sea.https://t.co/G0iEHO7MyW

— Φοίβος Λοξίας (@foivosloxias) April 30, 2020


Η φρεγάτα HMCS Fredereciton, που συμμετείχε στην αποστολή Operation Reassurance του ΝΑΤΟ με αντικείμενο την ενίσχυση της ασφάλειας στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, έχασε την επαφή με το ελικόπτερο CH-148 Cyclone την Τετάρτη (29/04). «Είναι όλοι τους ήρωες», είπε ο Τριντό αναφερόμενος στους έξι επιβαίνοντες.

Ο στρατηγός Τζόναθαν Βανς, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου, ανακοίνωσε ότι ανασύρθηκε νεκρή από τη θάλασσα η στρατιωτικός Άμπιγκεϊλ Κάουμπροου. Η Τάνια Κάουμπροου, η μητέρα της Άμπιγκεϊλ, έγραψε στο Facebook ότι η κόρη της σκοτώθηκε. «Η πανέμορφη κόρη μου ήταν σε στρατιωτικό δυστύχημα και απεβίωσε. Τίποτα δεν μπορεί να την αντικαταστήσει», ανέφερε.

Το δυστύχημα αυτό είναι η μεγαλύτερη τραγωδία για τις ένοπλες δυνάμεις του Καναδά τα τελευταία 13 χρόνια. Τον Ιούλιο του 2007 έξι στρατιώτες είχαν σκοτωθεί όλοι μαζί, όταν εξερράγη μια βόμβα, στην άκρη ενός δρόμου στο Αφγανιστάν.

Our deepest condolences go out to the family and friends of Sub-Lt. Abbigail Cowbrough who was on board the CH-148 Cyclone that crash off the coast of Greece. https://t.co/3n23H7JkiM

Royal Canadian Legion Branch 136 Milton (@royal_136) April 30, 2020


Μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου, ο στρατός αποφάσισε να καθηλώσει προσωρινά στο έδαφος όλα τα ελικόπτερα Cyclone, μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση του Καναδά. Σε διάφορες περιοχές του κόσμου αυτήν την περίοδο υπηρετούν περίπου 2.100 Καναδοί στρατιώτες.

Το ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε τη συντριβή

Νωρίτερα, το ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε ότι ένα καναδικό στρατιωτικό ελικόπτερο συνετρίβη στη Μεσόγειο, στα διεθνή ύδατα μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας και ότι είναι σε εξέλιξη η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στην περιοχή.

Λίγο πριν ο Καναδάς είχε ανακοινώσει ότι το ελικόπτερο αγνοείται, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Μετά ακολούθησαν οι επίσημες ανακοινώσεις…

Αργά το βράδυ της Τετάρτης (29/04) ο στρατός ανέφερε ότι η φρεγάτα HMCS Fredericton έχασε επαφή με το ελικόπτερο CH-148 Cyclone που συμμετείχε σε άσκηση στη Μεσόγειο. Μετά τη συντριβή, αποφασίστηκε να καθηλωθούν προσωρινά στο έδαφος όλα τα ελικόπτερα Cyclone των καναδικών ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με το «CBC».

Canadian CH-148 Cyclone helicopter crashes in Ionian Sea – Vertical Magazine https://t.co/gNb52bJEdk

Info Aero Québec (@InfoAeroQuebec) April 30, 2020


Προστίθεται και C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας στις έρευνες

Με ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και ένα αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας συμμετέχουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που εξελίσσεται δυτικά της Κεφαλονιάς εντός FIR Ρώμης, λόγω πτώσης ελικοπτέρου των καναδικών Ενόπλων Δυνάμεων στη θάλασσα, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ…

Το ελικόπτερο S – 70B AEGEAN HAWK με τετραμελές πλήρωμα και έναν διασώστη συμμετέχει στις έρευνες από τις 06:30 το πρωί ενώ το αεροσκάφος C-130 θα συμμετάσχει στην επιχείρηση από την 17:30 μ.μ. Την εντολή έδωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έπειτα από έγκριση του υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας Νικολάου Παναγιωτόπουλου κατόπιν σχετικών αιτημάτων των ιταλικών Αρχών.

Η επιχείρηση SAR τελεί υπό τον συντονισμό του Ιταλικού MARITIME RESCUE COORDINATION CENTER (MRCC), καταλήγει η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.

EHS LifeFlight souhaite offrir ces condoléances à la famille et aux amis de ceux qui étaient à bord de l'hélicoptère CH-148 Cyclone du NCSM Fredericton, ainsi qu'à l'ensemble de la communauté @OperationsFC, à la suite de cette tragédie au large des côtes de la Grèce. #REASSURANCE pic.twitter.com/snFLLi789l

— EHS (@EHS_NS) April 30, 2020

The # Canadian Armed Forces Operations reported on 29 April that a CH-148 Cyclone (H-92) #Aircraft lost contact with the HMCS Fredericton whilst partaking in exercises in the #Mediterranean Sea off the coast of #Greece.
https://t.co/qI7dy1xEwY pic.twitter.com/ven32HK6cu

— Shephard News (@ShephardNews) April 30, 2020

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, lawandorder.gr

Πηγή: Συντριβή ελικοπτέρου ΝΑΤΟ στο Ιόνιο: Μία νεκρή, πέντε αγνοούμενοι – Οι επίσημες ανακοινώσεις (video) - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα