Σύνοδος Κορυφής: Αρνείται το προσχέδιο η Ελλάδα – Ζητά αλλαγές στο κείμενο για την Τουρκία

Σε θρίλερ εξελίσσεται η Σύνοδος Κορυφής, που πραγματοποιείται αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες, με ανατροπές και εμπλοκές καθώς η Ελλάδα αρνείται το πρώτο προσχέδιο συμφωνίας που υπάρχει στο τραπέζι, επειδή δεν διατυπώνεται η προοπτική κυρώσεων προς την Τουρκία σε περίπτωση που εκείνη συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο.

Για να αρθεί το αδιέξοδο αυτή την ώρα έχουν έκτακτη συνάντηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Άγκελα Μέρκελ, τον Εμανουέλ Μακρόν και το Νίκο Αναστασιάδη.

Τόσο η Αθήνα όσο και η Κύπρος μπλοκάρουν το πρώτο προσχέδιο, καθώς δεν υπάρχει διατύπωση για κυρώσεις. Η ελληνική πλευρά ζητά αλλαγές για να κάνει αποδεκτό το προσχέδιο.

Διακοπή της Συνεδρίασης για 45′

Η συνεδρίαση διεκόπη στις 20:10 (ώρα Ελλάδος) για 45′ λόγω της ελληνικής αντίδρασης, όπως ανακοίνωσε ο ο εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ.

At #EUCO @eucopresident calls a 45 minute break #EU27 will resume discussion on Eastern Mediterranean and Belarus during dinner.

— Barend Leyts (@BarendLeyts) October 1, 2020

Το προσχέδιο που αρνείται η Ελλάδα

Το προσχέδιο που απέρριψε η Ελλάδα σύμφωνα με το Politico ανέφερε:

Η ΕΕ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να διασφαλίσει τον σεβασμό της κυριαρχίας της Ελλάδας και της Κύπρου.

Υπό την προϋπόθεση ότι διατηρούνται εποικοδομητικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση θεμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνούν να «δρομολογήσουν μια θετική πολιτική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης και στη διευκόλυνση του εμπορίου» καθώς και «διαλόγους και συνεχή συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης σύμφωνα με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας».

Το σχέδιο ζητά επίσης μια «πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο» και αναθέτει στον ανώτατο διπλωμάτη της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες. Το κείμενο «χαιρετίζει επίσης τα πρόσφατα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την Ελλάδα και την Τουρκία».

Για την Κύπρο, το κείμενο τονίζει ότι οι τουρκικές δραστηριότητες στα ύδατά της «πρέπει να σταματήσουν» και καλεί την Άγκυρα να ξεκινήσει διάλογο με τη Λευκωσία για την επίλυση των θαλάσσιων διαφορών. Το σχέδιο συμπερασμάτων υποστηρίζει επίσης την «ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων» υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για τη δημιουργία μιας «διακοινοτικής ομοσπονδίας» στο νησί.

Στο κείμενο δεν υπήρχε διατύπωση για κυρώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε νωρίτερα την πληροφορία ότι το ζήτημα της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο δεν θα αναγράφεται στο προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ η Άγκελα Μέρκελ προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ξεκαθάρισε με ήπιο τόνο ότι δεν τάσσεται υπέρ της επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα.

Ανατροπές υπήρξαν και στο πρόγραμμα της Συνόδου, καθώς λίγο πριν ξεκινήσει η Συνεδρίαση ο Σαρλ Μισέλ έκανε αλλαγές της τελευταίας στιγμής, με το θέμα της Τουρκίας που ήταν προγραμματισμένο να συζητηθεί στο δείπνο των «27», να έρχεται πρώτο στην ατζέντα.

Keywords