Σύννεφα που μοιάζουν με φουρτουνιασμένη θάλασσα (εικόνες)

Μοιάζουν με φουρτουνιασμένη θάλασσα, αλλά αυτό που βλέπετε είναι ένα μοναδικό και εκπληκτικό μετεωρολογικό φαινόμενο. Και χθες, Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας, αναγνωρίστηκε επίσημα: πρόκειται για το σύννεφο asperitas.

Ο Διεθνής άτλας των Σύννεφων περιγράφει τη νέα αυτή προσθήκη με ένα σχεδόν ποιητικό τρόπο: «Τα asperitas χαρακτηρίζονται από κύματα στη βάση του σύννεφου, είτε λεία είτε πιτσιλωτά με μικρότερα χαρακτηριστικά, μερικές φορές με αιχμηρά σημεία εκεί που φθίνουν, σαν να παρατηρείς μια φουρτουνιασμένη θάλασσα

από κάτω».

Από πού προέρχεται όμως το όνομα;

Το asperitas προέρχεται από τη λατινική λέξη για την τραχύτητα.

Το 2006, η εταιρεία Cloud Appreciation, μια ομάδα από λάτρεις του καιρού με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, έλαβε τις πρώτες εικόνες από το διακριτικό σύννεφο στην Αϊόβα. Λίγα χρόνια αργότερα, πρότειναν να συμπεριληφθεί το σύννεφο στον άτλαντα. Αυτό θα ήταν ένα σημαντικό βήμα δεδομένου ότι ο άτλαντας χρησιμοποιείται ευρέως για την εκπαίδευση των μετεωρολόγων από την πρώτη φορά που εκδόθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα.

«Όταν γνωρίζουμε το όνομα ενός αντικειμένου, αρχίζουμε να το γνωρίζουμε με διαφορετικό τρόπο και όταν αρχίζουμε να το μαθαίνουμε, αρχίζουμε να ενδιαφερόμαστε γι’ αυτό» δήλωσε ο Γκάβιν Πρέτορ Πίίνεϊ στην τελετή για την Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας στη Γενεύη.

Γιατί είναι μεγάλο θέμα;

Η προσθήκη ενός νέου τύπου νέφους είναι σπάνια. Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός δεν έχει ενημερώσει τον άτλαντα εδώ και 30 χρόνια, μέχρι σήμερα.

«Είναι ένα κλασικό παράδειγμα της επιστήμης, στο οποίο οι παρατηρήσεις από το ευρύ κοινό, που ενεργοποιούνται από την τεχνολογία των smartphones και του διαδικτύου, έχουν επηρεάσει την εξέλιξη των συστημάτων ταξινόμησης» ανέφερε το δελτίο Τύπου της Εταιρείας.

Εκτός από τους εντυπωσιακούς σχηματισμούς νεφών, μερικές ακόμη ταξινομήσεις προστέθηκαν στη νέα έκδοση. Μερικά από αυτά είναι τα volutes, τα contrail, ένα ίχνος ατμού που παράγεται μερικές φορές από τα αεροπλάνα αλλά και πιο συχνά φαινόμενα όπως τα ουράνια τόξα, τα φωτοστέφανα και το χαλάζι, σύμφωνα με τον πρόλογο του άτλαντα.

Πηγή: ethnos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα