Συνελήφθη και το έκτο άτομο που αναζητείτο για τη φωτιά στη Μόρια – Η στιγμή του εμπρησμού (video)

Συνελήφθη, το απόγευμα της Τρίτης (15/9) στη Μυτιλήνη και ο έκτος αλλοδαπός, ο οποίος είχε ταυτοποιηθεί και αναζητείτο για τους εμπρησμούς και άλλα αδικήματα στη Μόρια.

Νωρίτερα συνελήφθησαν άλλοι πέντε νεαροί αλλοδαποί.

Όπως έγινε γνωστό πρόκειται για άτομα αφγανικής καταγωγής στο σύνολο τους. Οι τέσσερις είναι 19-20 ετών. Και οι δυο ανήλικοι 17 ετών οι οποίοι συνελήφθησαν μετά από την έκδοση εντάλματος σύλληψης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Μυτιλήνης,

στην Κατερίνη και στη Θεσσαλονίκη όπου είχαν μεταφερθεί με άλλους 204 ασυνόδευτους πρόσφυγες δεδομένης της καταστροφής του καταυλισμού.

Η στιγμή του εμπρησμού:

Ο άνθρωπος που φαίνεται στο βίντεο να ανάβει φωτιές είναι, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ένας εκ των ανδρών αφγανικής καταγωγής που συνελήφθησαν. Οι διάσπαρτες εστίες φωτιάς σε πολλά και διαφορετικά σημεία, γρήγορα εξαπλώθηκαν, με αποτέλεσμα το ΚΥΤ να τυλιχτεί στις φλόγες και να καταστραφεί, τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης.

Η σύλληψη των κατηγορουμένων έγινε γνωστή σήμερα από τον ίδιο τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στη Μυτιλήνη ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οι εμπρηστές της Μόριας κρατούνται». Συνεχάρη δε για την επιτυχία της σύλληψης, τα στελέχη της ΕΛΑΣ στη Λέσβο και συγκεκριμένα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης.

Αναλυτικά η δήλωση Χρυσοχοΐδη: 

Αναλυτικά η δήλωση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη: «Οι εμπρηστές της Μόριας κρατούνται. Είναι πέντε νεαρά άτομα αλλοδαποί. Αναζητείται άλλος ένας. Η Αστυνομία δούλεψε μεθοδικά, έβαλε τέλος σε σενάρια και αβάσιμες υποθέσεις. Οι κάθε λογής ακραίοι διαψεύσθηκαν και πάλι. Το κράτος ανασυντάσσεται. Αποδεικνύει κάθε μέρα ότι είναι εδώ με αυστηρότητα, ευαισθησία, νομιμότητα και ανθρωπισμό. Οι μετανάστες, όπως και οι κάτοικοι έχουν συμφέρον να αποδεχθούν τις προτάσεις μας και την πραγματικότητα της νέας δομής. Ενα είναι βέβαιο. Η Λέσβος δεν αντέχει άλλα συνθήματα, θέλει σοβαρότητα και στιβαρή διοίκηση. Σας διαβεβαιώ πως λογική και η νομιμότητα, η ασφάλεια, η υγεία και η κανονική ζωή θα επικρατήσουν».

Μηταράκης: Αν οι πρόσφυγες δεν μπουν με συζήτηση στη νέα δομή, θα τους βάλει η Αστυνομία

«Τη σημασία μεταφορά των προσφύγων από τους δρόμους της Λέσβου στη νέα δομή φιλοξενίας στον Καρά Τεπέ», επισήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, λέγοντας πάντως ότι οι πρόσφυγες που δεν θέλουν να μπουν, θα το κάνουν με την… Αστυνομία.

Όπως είπε ο ίδιος μιλώντας στο «Mega», η διαδικασία μετεγκατάστασης των προσφύγων εντός της νέας δομής στο Καρά Τεπέ εμποδίζεται από κάποιες ομάδες προσφύγων και μεταναστών «οι οποίοι διαδίδουν στους αιτούντες άσυλο ότι αν μείνουν εκτός δομής έχουν ελπίδες να φύγουν από τη Λέσβο».

Μέχρι στιγμής στη δομή έχουν εγκατασταθεί 800 άτομα (κάποιοι βρέθηκαν και θετικοί στον κορονοϊό), ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, ο χώρος είναι μεγάλος, χωράνε και οι 12.000, μια και «είναι έκταση πολύ μεγαλύτερη από την Μόρια».

Σύμφωνα με τον υπουργό, συνεχίζονται οι συζητήσεις των αρχών με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, προκειμένου οι δεύτεροι να δεχθούν να μεταφερθούν στη νέα δομή. «Η συζήτηση συνεχίζεται, αλλά στο τέλος, είναι υποχρέωση της πολιτείας να μπουν όλοι μέσα. Αν δεν μπορέσουμε να επιταχύνουμε με τη συζήτηση, θα αναγκαστεί η ελληνική αστυνομία, να μπουν όλοι μέσα. Είναι υποχρεωμένοι όσοι έρχονται στη χώρα μας να σέβονται την ελληνική νομοθεσία. Δεν γίνεται να μπαίνουν φωτιές, να καταλαμβάνονται οι δρόμοι και να περιμένουν ότι δεν θα αντιδράσουμε» τόνισε.

Όπως συμπλήρωσε, μάλιστα, όσοι ευθύνονται για τον εμπρησμό στο ΚΥΤ της Μόρια, πρώτα θα τους αποδοθούν οι ανάλογες ευθύνες, και αφού εκτίσουν την ποινή τους στις ελληνικές φυλακές, θα απελαθούν. Παράλληλα, χαρακτήρισε «προσωρινή λύση» τη δομή στον Καρά Τεπέ, η οποία αντιμετωπίζει μια ανθρωπιστική κρίση. «Προτεραιότητα μας να αντιμετωπιστεί το θέμα των 12.000 αστέγων» σημείωσε.

Ταυτόχρονα, γνωστοποίησε ότι προχωρούν οι διαδικασίες για κλειστές δομές σε Σάμο, Κω και Λέρο, ενώ όπως είπε «και στη Λέσβο θα υπάρξει μόνιμη κλειστή ελεγχόμενη δομή. Η τοποθεσία είναι υπό συζήτηση».

«Θέλει έξι με εννιά μήνες, μια διαδικασία διαγωνισμού και εκτέλεσης της δομής. Δεδομένο ότι θα ξεχειμωνιάσουν στον Καρά Τεπέ οι πρόσφυγες» πρόσθεσε. Τέλος εξέφρασε τον προβληματισμό του για τα κρούσματα κορονοϊού που εξαφανίστηκαν μετά τον εμπρησμό στην Μόρια και μεταδίδουν τον ιό και στους υπόλοιπους.

Φωτογραφίες: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα