Συνεχίζει να προκαλεί ο Τσαβούσογλου – Επιμένει για μοίρασμα κοιτασμάτων στην Αν. Μεσόγειο (video)

Δε σταματάει τις προκλήσεις η Τουρκία και στην Ανατολική Μεσόγειο. Την ώρα που στο ήδη αδειοδοτημένο από την Κυπριακή Δημοκρατία στην κοινοπραξία Total-Eni, «οικόπεδο 8», εντός της κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται για γεωτρήσεις το τουρκικό «Yavuz», ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιμένει για μοίρασμα κοιτασμάτων στη συγκεκριμένη περιοχή. Τι απαντούν Κύπρος και Ελλάδα

Η Άγκυρα διατηρεί, λοιπόν,

ψηλά τους τόνους με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας να εξαπολύει βολές από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, κατά της χώρας μας για τη στάση της στο Λιβυκό αλλά και στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου.

«Η Μεσόγειος ανήκει σε όλους μας» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Αυτό που μας ενδιέφερε και συζητήθηκε στο Βερολίνο ήταν να μην ενισχυθούν περαιτέρω οι δυνάμεις στη Λιβύη, να συνεχιστεί η κατάπαυση του πυρός, όπως και οι προσπάθειες για πολιτική διαδικασία».

Τι είπε ο Πέτσας για… γεωτρήσεις Τουρκίας – Ιταλίας

Εν τω μεταξύ, κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απέρριψε πληροφορίες που προέρχονται από τουρκικά ΜΜΕ για κοινές γεωτρήσεις Τουρκίας – Ιταλίας, όπως και τα περί αναγνώρισης του ψευδοκράτους στην Κύπρο από τη Ρωσία. Σημείωσε πως για το δεύτερο υπάρχει σχετική διάψευση από τη ρωσική πρεσβεία στην Κύπρο.

«Όσον αφορά στην Ιταλία, να δούμε το ζήτημα των εξωτερικών εξελίξεων και των εθνικών συμφερόντων της Ιταλίας υπό το πρίσμα των εσωτερικών εξελίξεων αυτό το διάστημα και είναι θέμα χρόνου να προχωρήσουμε στα ζητήματα που αφορούν τον EastMed. Σε ό,τι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις στην ανατολική Mεσόγειο είναι σαφής η καταδίκη και δεν υπάρχει κανένα θέμα κοινών γεωτρήσεων με την Τουρκία», ανέφερε ο κ. Πέτσας.

#Davos’ta ülkemizin görünürlüğünü artıran, küresel yatırımcıların ilgi odağı haline gelen “Türkiye Evi”ni ziyaret ettik.

In #Davos, visited “Turkey House” that increases #Turkey’s visibility and has become a center of interest for global investors. #wef20 pic.twitter.com/Z4HWa27cD7

— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) January 21, 2020

Πιέζει η Κύπρος για κυρώσεις

Η Κύπρος, από την πλευρά της, δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά της για τη δραστηριότητα της Τουρκίας και πιέζει την ΕΕ για κυρώσεις.

«Συνεχίζουμε τις διπλωματικές και νομικές ενέργειες για να πετύχουμε αναχαίτιση της χωρίς προηγούμενο συμπεριφοράς της Τουρκίας και τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου», είπε τη Δευτέρα (20/01) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στο Ισραήλ.

Ερωτηθείς αν θα πρέπει να υπάρξουν σκληρότερα μέτρα κατά της Τουρκίας από την ΕΕ, αφού όσα είχαν ανακοινωθεί ως σήμερα, δεν λειτούργησαν αποτρεπτικά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι δεν θέλει να δημιουργεί ψευδαισθήσεις ή την εικόνα ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να αναλάβει τέτοια μέτρα, αυτή την ώρα τουλάχιστον. «Αυτό που λέω είναι ότι θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα και την υλοποίηση του ενεργειακού προγράμματος και τα διαβήματα προς κάθε κατεύθυνση, με την ελπίδα ότι αν επιθυμούν (η Τουρκία) την ειρήνη, αν επιθυμούν τη λύση του Κυπριακού θα πρέπει επιτέλους σε αυτά που αποτελούν και συνθέτουν τους κανόνες διεθνούς δικαίου», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν αναμένουμε κάποια δυναμική κίνηση από τη Γαλλία, αφού πληροφορίες φέρουν την κάθοδο γαλλικού αεροπλανοφόρου στην περιοχή λόγω των τουρκικών προκλήσεων, ο κύπριος πρόεδρος είπε ότι «χωρίς αμφιβολία, πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζει (σ.σ. η Γαλλία) στις προσπάθειες που καταβάλλονται για κατευνασμό των ενεργειών της Τουρκίας ή αναχαίτιση. Δεν θέλω, όμως, να σχολιάσω κάτι άλλο».

Libya Konferansı’nın ardından Dünya Ekonomik Forumu’nun 50. Toplantısı’na katılmak üzere #Davos’a geldik.

Following the Conference on Libya, arrived in #Davos to attend World Economic Forum 50th Annual Meeting. @wef #wef20 pic.twitter.com/nSCxdyW5eb

— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) January 20, 2020


«Θα προστατέψουμε με ό,τι χρειάζεται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», απάντησε και Κυριάκος Μητσοτάκης, τις αναφορές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Κρήτη και τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.

Επίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΠ, Μάικ Πομπέο, σε επιστολή του στον έλληνα Πρωθυπουργό ανέφερε πως η Ουάσινγκτον στηρίζει τη χώρα μας, ούσα σύμμαχος «κλειδί» στη Μεσόγειο.

H Τουρκία έχει γίνει ο πειρατής της Μεσογείου και της Ανατολικής Μεσογείου, και δεν σέβεται ούτε το διεθνές δίκαιο, ούτε τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών αλλά και δεν λαμβάνει υπόψη ούτε την ΕΕ ούτε χώρες οι οποίες έχουν επανειλημμένα καταδικάσει τις έκνομες της προσπάθειες, περιλαμβανομένων της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Βρετανίας, είπε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος.

Ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδη, έθεσε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ πολύ έντονα το θέμα της νέας παραβίασης από την Τουρκία και ζήτησε την πιο ενεργό ανάμειξη της ΕΕ όχι μόνο για το θέμα της νέας απαράδεκτης και παράνομης ενέργειας της Τουρκίας αλλά και την πιο έντονη δραστηριοποίηση της ΕΕ σε όλα τα θέματα που απασχολούν την Ανατολική Μεσόγειο.

(πληροφορίες από ΕΡΤ, ΚΥΠΕ)

Πηγή: Συνεχίζει να προκαλεί ο Τσαβούσογλου – Επιμένει για μοίρασμα κοιτασμάτων στην Αν. Μεσόγειο (video) - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα