Συνεχείς ιχνηλατήσεις στην κλινική «Ταξιάρχαι»: Ψάχνουν κρούσματα και στις επαφές 50 γιατρών

Η «αλυσίδα» κρουσμάτων κορονοϊού από την ιδιωτική κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι μπορεί να μεγαλώσει και άλλο, καθώς με βάση νέα στοιχεία, παρά τις απαγορεύσεις γίνονταν μικροεπεμβάσεις, ενώ ιδιώτες γιατροί δέχονταν ασθενείς και στα ιατρεία τους.

Αυτό σημαίνει ότι οι Αρχές ψάχνουν για κρούσματα κορονοϊού στις επαφές 50 ιδιωτών γιατρών. Στη κλινική,

όπως αποκάλυψε και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, βρέθηκαν 37 κρούσματα κορονοϊού, μαζί με τους τρεις ασθενείς πέθαναν. Την ίδια ώρα που ο εισαγγελέας ζητεί όλους τους φακέλους των ασθενών της κλινικής «Ταξιάρχαι». Από την πλευρά του, ο δήμαρχος της πόλης Ανδρέας Παχατουρίδης ζήτησε να κλείσει μονάδα.

Πιο αναλυτικά, με εντατικούς ρυθμούς και ταχύτατες διαδικασίες ιχνηλατούνται οι επαφές ασθενών, επισκεπτών, γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Σε μια που αποδείχτηκε υγειονομική βόμβα διασποράς κορονοϊού.

Το έργο των ειδικών του ΕΟΔΥ και τις Γενικής Γραμματείας Πολικής Προστασίας είναι ιδιαιτέρως δύσκολο, καθώς όλο αυτό το διάστημα της καραντίνας, στην κλινική Ταξιάρχαι φαίνεται πως δεν είχε ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας, ενώ συνεχίζονταν να πραγματοποιούνται, κυρίως από συνεργαζόμενους εξωτερικούς γιατρούς, ακόμα και μικροεπεμβάσεις, κάτι που είχε απαγορευθεί με οδηγία από το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ήδη έχουν ιχνηλατηθεί από τις ειδικές ομάδες του ΕΟΔΥ και της Γ.Γ.Π.Π. περίπου 150 άτομα, ασθενείς, συγγενείς, νοσηλευτικό προσωπικό και συνοδοί, ενώ αυτό που προβληματίζει σοβαρά τους ειδικούς είναι οι μικροεπεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν όλο αυτό το διάστημα στην συγκεκριμένη ιδιωτική κλινική του Περιστερίου.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τις ίδιες πήγες ενημέρωσης, περίπου 50 γιατροί, όλοι εξωτερικοί συνεργάτες της κλινικής, είχαν κάνει μικροεπεμβάσεις σε ασθενείς. Τα στοιχεία τους βρίσκονται ήδη στα χέρια των ειδικών και πλέον έχουν ξεκινήσει οι επαφές, ώστε να παρθούν δείγματα για να διαπιστωθεί εάν είναι θετικοί ή αρνητικοί στον νέο ιό.

Αυτό που είναι δύσκολο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το γεγονός πως όλοι οι γιατροί διατηρούν ιδιωτικά ιατρεία και δέχονταν όλο αυτό το διάστημα επισκέψεις ασθενών. Αυτό σημαίνει πως έχει ξεκικνήσει ένας τρίτος «μαραθώνιος» των αρμοδίων, προκειμένου να εντοπίσουν και να ελέγξουν τους ασθενείς που ήρθαν σε επαφή με τους συγκεκριμένους γιατρούς στα ιδιωτικά τους ιατρεία.

Υπενθυμίζεται ότι μετά και την «έφοδο» του Σωτήρη Τσιόδρα, απομακρύνθηκαν οι 34 θετικοί στον ιό, ενώ έξι ασθενείς μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία αναφορά στην Αθήνα («Νίμιτς» και «Αττικόν»). Νωρίτερα είχαν γίνει καταγγελίες για παραβίαση των πρωτοκόλλων, τηρήθηκαν όλα τα μέτρα, απάντησε η διοίκηση.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ που είδαν το φως της δημοσιότητας το πρωί της Παρασκευής (24/04) και τις εικόνες από την περιοχή, κόσμος ακόμα μπαίνει και βγαίνει στην κλινική, η οποία σύμφωνα και με τις ανακοινώσεις του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά την Πέμπτη (23/04) θα έπρεπε να είχε στεγανοποιηθεί, έχοντας μπει σε καραντίνα.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι αιμοκαθάρσεις 50 ατόμων έγιναν κανονικά στη συγκεκριμένη κλινική, γιατί ακόμη και αν δεν είναι θετικά τα τεστ, μπορεί να βρίσκεται η νόσος σε φάση επώασης και εάν μεταφερθούν σε άλλο χώρο υπάρχει κίνδυνος διασποράς κορονοϊού.

Ο εισαγγελέας ζητεί όλους τους φακέλους των ασθενών της κλινικής «Ταξιάρχαι»

Εν τω μεταξύ, με γοργούς ρυθμούς συνεχίζεται και η διπλή εισαγγελική έρευνα για τα κρούσματα κορονοϊού αλλά και τους θανάτους σε δυο ιδιωτικές κλινικές των Αθηνών («Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι και «Κασταλία» στη Γλυφάδα).

Ο αρμόδιος εισαγγελέας που διενεργεί την κατεπείγουσα έρευνα ζήτησε, λοιπόν, από την κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι να του προσκομίσει τους φακέλους όλων των ασθενών της. Αντίστοιχη έρευνα διατάχθηκε και για την κλινική Κασταλία στην Γλυφάδα, όπου έχασε τη ζωή του ένας ασθενής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας αφού μελετήσει όλα τα στοιχεία που του προσκομιστούν από την κλινική, θα καλέσει στη συνέχεια μάρτυρες και εν τέλει θα αποφασίσει για το αν θα ζητήσει ή όχι την άσκηση ποινικών διώξεων.

Σημειώνεται ότι στο άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα που αφορά σε παραβίαση των μέτρων πρόληψης για τη διάδοση ασθενειών, προβλέπονται τα εξής: «Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη».

Επίσης, στην κλινική στο Περιστέρι βρέθηκε κλιμάκιο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας , προκειμένου να διενεργήσει αυτοψία και να παραδώσει το σχετικό πόρισμά της στον εισαγγελέα.

Αναστολή της μονάδας Υγείας στο Περιστέρι ζητά ο δήμαρχος Ανδρέας Παχατουρίδης

Την άμεση αναστολή λειτουργίας της μονάδας Υγείας στο Περιστέρι, ζήτησε ο δήμαρχος Ανδρέας Παχατουρίδης, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις.

Ταυτόχρονα, ζήτησε από τους καθ’ ύλην αρμόδιους να γίνουν εντατικοί έλεγχοι σε όλες τις μονάδες Υγείας που είναι εγκατεστημένες στην πόλη και να παρασχεθεί κάθε επιπλέον μέριμνα για τους ασθενείς και το προσωπικό της συγκεκριμένης κλινικής.

«Οι αρμόδιες κρατικές αρχές υποχρεούνται να θέσουν σε αναστολή λειτουργίας κάθε μονάδα, η οποία μη τηρώντας τους κανόνες ασφαλείας θέτει σε κίνδυνο κατοίκους, ασθενείς και προσωπικό», αναφέρει μεταξύ άλλων και προσθέτει: «Η υγεία των κατοίκων και των συμπολιτών μας αποτελεί το πρωταρχικό μέλημα του δήμου Περιστερίου, που καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης έχει επιστρατεύσει κάθε μέσο για την προστασία τους».

Σε συνέχεια όλων των ενεργειών του δήμου που είχαν προηγηθεί για την απολύμανση των κοινόχρηστων χώρων, ο κ. Παχατουρίδης έδωσε εντολή στις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες για συνεχείς και επαναλαμβανόμενες απολυμάνσεις της περιοχής πλησίον της κλινικής.

Συνεχίζονται οι ιχνηλατήσεις και στην κλινική «Κασταλία»

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι ιχνηλατήσεις και στην ιδιωτική κλινική «Κασταλία» στη Γλυφάδα. Στη δομή στα νότια προάστια, με 300 τροφίμους και 170 εργαζομένους, ελήφθησαν δείγματα από 130 εργαζομένους και από όλους τους τρόφιμους και αναμένονται τα αποτελέσματα. Μέχρι τώρα στα 107 πρώτα αποτελέσματα που αφορούσαν τους εργαζομένους ήταν όλα αρνητικά.

Πηγή: Συνεχείς ιχνηλατήσεις στην κλινική «Ταξιάρχαι»: Ψάχνουν κρούσματα και στις επαφές 50 γιατρών - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα