Συνάντηση Ξανθού με φαρμακοποιούς με «μενού» τις αλλαγές που απορρέουν από τη συμφωνία

Για τις τελικές διατάξεις που αφορούν τα φαρμακεία και έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της αξιολόγησης, ενημέρωσε το απόγευμα της Τετάρτης τους εκπροσώπους του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Με δεδομένη την απελευθέρωση των τιμών των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) η οποία έχει νομοθετηθεί από το 2014 με ισχύ από 1.1.2017, ο κ. Ξανθός τους ενημέρωσε για τις «δικλείδες

ασφαλείας» που θέτει το υπουργείο με στόχο την αποτροπή του κινδύνου να αυξηθούν ανεξέλεγκτα οι τιμές.

Συγκεκριμένα, όπως τους είπε, με απόφαση του υπουργού Υγείας και αφού έχει προηγηθεί γνωμοδότηση από τον ΕΟΦ, θα εκδοθεί χωριστός κατάλογος τιμών ΜΗΣΥΦΑ – εκτός του δελτίου τιμών – με ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης που θα τίθενται υποχρεωτικά επί των συσκευασιών των προϊόντων ΜΗΣΥΦΑ.

Επίσης, τους ξεκαθάρισε πως οι νοσοκομειακές τιμές των ΜΗΣΥΦΑ δεν θα αυξηθούν, και τους είπε ότι ιδρύεται παρατηρητήριο τιμών στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), ο οποίος θα είναι αρμόδιος να συλλέγει όλες τις τιμές ανά φαρμακευτικό προϊόν που υπάγεται στην κατηγορία των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ, με στόχο να παρακολουθείται η εξέλιξη των τιμών και να μπορεί να αποτραπεί μια ανεξέλεγκτη αύξησή τους.

Όσον αφορά την πώληση των γενικής διάθεσης φάρμακων (ΓΕΔΙΦΑ) από τα σούπερ μάρκετ, ο υπουργός Υγείας αποσαφήνισε ότι στην πρόσφατη διαπραγμάτευση με τους «θεσμούς» δεν υπήρξε καμία αλλαγή στα μέτρα που νομοθετήθηκαν πέρυσι. Έτσι, τα ΜΗΣΥΦΑ θα συνεχίσουν να χορηγούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία με εξαίρεση τα σκευάσματα που ανήκουν στην κατηγορία των ΓΕΔΙΦΑ και τα οποία αποτελούν μόλις το 13% των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στο κίνητρο προς τα φαρμακεία για την αύξηση του ποσοστού διείσδυσης των γενοσήμων φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Όπως διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών, στα φαρμακεία που θα υπερβαίνουν έναν ελάχιστο ποσοστιαίο στόχο χορήγησης γενοσήμων (25% του όγκου των πωλήσεων) θα παρέχονται κλιμακούμενες ποσοστιαίες εκπτώσεις (3% για κάθε 10 ποσοστιαίες μονάδες άνω του 25%) από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Τέλος, ο Α. Ξανθός μίλησε και για τη σχετική με τα φαρμακεία διάταξη που υπάρχει στο προσχέδιο νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Τα φαρμακεία που είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ θα μπορούν να συμμετέχουν σε δράσεις προαγωγής υγείας και πρόληψης, καθώς θα συνιστούν μαζί με τις δημόσιες δομές ΠΦΥ και με τους παρόχους υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας που έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ, το τοπικό δίκτυο ΠΦΥ. Συμπλήρωσε δε, λέγοντας πως είναι έτοιμη η νομοθετική ρύθμιση για τα πειθαρχικά συμβούλια των φαρμακευτικών συλλόγων και έχει ήδη αποσταλεί για παρατηρήσεις στο συναρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης, έτσι ώστε να συμπεριληφθεί σε επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Ενστάσεις του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για την ίδρυση Δημοτικών Κοινωνικών Φαρμακείων

Σοβαρότατες ενστάσεις και ανησυχίες ως προς το καθεστώς λειτουργίας των δημοτικών κοινωνικών φαρμακείων, που «εξαγγέλλονται με ευκολία από τοπικούς παράγοντες», εκφράζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας και την πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων. Θέτει μάλιστα θέμα δημόσιας υγείας και προστασίας της υγείας των πολιτών από την «ανέλεγκτη χορήγηση, προμήθεια και αποθήκευση φαρμάκων», όπως τονίζει. Κάνει διαχωρισμό με τα ήδη λειτουργούντα κοινωνικά φαρμακεία, τα οποία όπως αναφέρει ήταν «αποτέλεσμα πρωτοβουλιών και κινητοποίησης των τοπικών κοινωνιών που ευαισθητοποιήθηκαν και έδωσαν εθελοντικώς λύσεις, και ουχί «επαγγελματικά» κοινωνικά φαρμακεία όπως τα υπό ίδρυση δημοτικά».

Ο ΠΦΣ, αναφέρει ότι το τελευταίο διάστημα έχει καταστεί δέκτης αναφορών από φαρμακευτικούς συλλόγους ότι ορισμένοι δήμοι έχουν εξαγγείλει την ίδρυση, στελέχωση και λειτουργία δημοτικών κοινωνικών φαρμακείων (π.χ. οι δήμοι Πάτρας, Βόλου, Αμαλιάδος) σε συνεργασία και με πόρους των οικείων Περιφερειών. Υπογραμμίζει ότι δεν υφίσταται καθορισμένο και σαφές πλαίσιο σύμφωνα με την κείμενη φαρμακευτική νομοθεσία που να ορίζει την ίδρυση και λειτουργία των κοινωνικών φαρμακείων εν γένει.

Στην επιστολή ο ΠΦΣ αναφέρει, ότι μετά τη θέσπιση του δικαιώματος ελεύθερης πρόσβασης σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας για την παροχή νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανασφάλιστους και σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, «ευλόγως τίθεται το ερώτημα ως προς τη σκοπιμότητα τόσο της συνέχισης λειτουργίας των ήδη λειτουργούντων κοινωνικών φαρμακείων, πόσω μάλλον της ίδρυσης νέων κοινωνικών φαρμακείων από δήμους ή άλλους φορείς. Για το λόγο αυτό άλλωστε ο ΠΦΣ, έχει ζητήσει από τον υπουργό Υγείας την κατάργηση των κοινωνικών φαρμακείων, τα οποία ομολογουμένως προσέφεραν πολύτιμες υπηρεσίες κατά την περίοδο της κρίσης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα