Συναγερμός στον Κόλπο του Ομάν: Επίθεση σε δεξαμενόπλοια, διεσώθησαν 44 ναυτικοί

Δύο δεξαμενόπλοια εξέπεμψαν σήμα κινδύνου στον Κόλπο του Ομάν μετά από επίθεση με τορπίλεςΦόβοι για κλιμάκωση της βίας στην ευρύτερη περιοχήΕκτινάχθηκαν οι τιμές του πετρελαίου διεθνώςΤο αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό παρέχει βοήθεια

Συναγερμός έχει σημάνει στις πακιστανικές αρχές το πρωί της Πέμπτης 13 Ιουνίου όταν δύο δεξαμενόπλοια εξέπεμψαν σήμα κινδύνου.

Οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για ισχυρές εκρήξεις στα δύο πλοία,

τα οποία στη συνέχεια τυλίχθηκαν στις φλόγες.

Αναφορές από ιρανικά ΜΜΕ υποστηρίζουν πως τα δύο πλοία, το δεξαμενόπλοιο Front Altair με σημαία Νήσων Μάρσαλ και το Kokuka Courageous με σημαία Παναμά, που είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους από την Σαουδική Αραβία, δέχθηκαν επίθεση με τορπίλες.

Προς το παρόν δεν υπάρχει επιβεβαίωση από τις εταιρείες στις οποίες ανήκουν τα δεξαμενόπλοια ή τις αρχές του Ομάν ή των γειτονικών Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στα χωρικά ύδατα των οποίων επλήγησαν τέσσερα δεξαμενόπλοια τον περασμένο μήνα.

Και τα δύο πλοία έχουν εγκαταλειφθεί από το πλήρωμα τους, ενώ το ένα βυθίζεται.

Όπως ανέφερε και το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων, το Ιράν προσέφερε  βοήθεια σε «δύο ξένα δεξαμενόπλοια» που είχαν ένα «ατύχημα» το πρωί στη θάλασσασ του Ομάν.

«Σαράντα τέσσερις ναυτικοί διασώθηκαν από το νερό από μονάδα αρωγής του (ιρανικού) Πολεμικού Ναυτικού της επαρχίας Χορμοζγκάν (σ.σ.: νότιο Ιράν) και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι Μπαντάρ-ε Ζασκ» μεταδίδει το IRNA.

Καζάνι που «βράζει» ο κόλπος

Οι επιθέσεις γίνονται σε μια περίοδο έντονων αψιμαχιών στην ευρύτερη περιοχή και πλέον υπάρχουν φόβοι για κλιμάκωση, η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε πόλεμο.

To βρετανικό ναυτικό προχώρησε σε έκτακτη προειδοποίηση στα πλοία του να κινούνται με εξαιρετική προσοχή στον Κόλπο του Ομάν και διευκρίνισε ότι ερευνά το περιστατικό.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από έναν μήνα είχε σημειωθεί επίθεση σε τέσσερα τάνκερ στον Κόλπο. Στις 12 Μαΐου, τέσσερα τάνκερ, δυο της Σαουδικής Αραβίας, ένα των Εμιράτων και ένα Νορβηγικό έγιναν στόχος επίθεσης.

Οι τρεις χώρες τότε με κοινή τους ανακοίνωση είχαν αναφέρει ότι στα πλοία είχαν τοποθετηθεί νάρκες από δύτες.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, είχαν «δείξει» τότε για την επίθεση το Ιράν. Μάλιστα, ο ίδιος ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο είχε δηλώσει ότι το Ιράν επιτέθηκε στα τάνκερ για να ανέβουν οι τιμές του πετρελαίου. Η Τεχεράνη είχε διαψεύσει.

BREAKING: Iran media reports explosions on two oil supertankers in the Gulf of Oman https://t.co/ZAPErP0b7H pic.twitter.com/qqI1KNuYOt

— Borzou Daragahi

Keywords
Τυχαία Θέματα