Συναγερμός σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας – Στους 29 οι ύποπτοι φάκελοι

Οι αποστολές φακέλων είναι συνεχείς κάτι το οποίο έχει προκαλέσει μεγάλο «πονοκέφαλο» στις ΑρχέςΟι ειδικοί αναμένεται να εξετάσουν το περιεχόμενο των φακέλων προκειμένου να σιγουρευτούν αν περιείχαν κάτι επικίνδυνοΔείτε τον πρώτο φάκελο που στάλθηκε στο πανεπιστήμιο Αιγαίου

Τη μορφή χιονοστιβάδας παίρνει η αποστολή φακέλων σε πανεπιστήμια, αλλά και σε ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα με συνέπεια να έχει σημάνει συναγερμός στις Αρχές. Οι αποστολές είναι συνεχείς κάτι το οποίο έχει προκαλέσει μεγάλο πονοκέφαλο στην αστυνομία, καθώς όλοι οι φάκελοι – 29 τον αριθμό- πρέπει να ελεγχθούν

για το αν περιέχουν κάποια επικίνδυνη ουσία.

Φάκελος στάλθηκε και σε ιδιωτικό κολέγιο της Θεσσαλονίκης

Ακόμη ένας ύποπτος φάκελος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, αυτή τη φορά στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια ΑΚΤΟ, στη δυτική είσοδο της πόλης (επί της οδού 26ης Οκτωβρίου), όπου έχουν σπεύσει ειδικά εκπαιδευμένοι πυροσβέστες της ΕΜΑΚ και αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Οι εγκαταστάσεις των εκπαιδευτηρίων εκκενώθηκαν και η περιοχή αποκλείστηκε, ενώ για προληπτικούς λόγους ειδοποιήθηκε και το ΕΚΑΒ.

Είχε προηγηθεί το πρωί της Παρασκευής, κινητοποίηση των Αρχών, μετά τον εντοπισμό φακέλου, που θεωρήθηκε ύποπτος, στο κολλέγιο “Mediterranean”, κοντά στο Βαρδάρη. Σύμφωνα με όσα προέκυψαν μετά το πέρας της επιχείρησης, ο φάκελος έφτασε στο κολλέγιο από την Ινδία και προστέθηκε στους φακέλους που εστάλησαν σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας με προέλευση την ίδια χώρα.

Όπως ανέφερε η διευθύντρια του κολεγίου (παράρτημα Θεσσαλονίκης) Λία Βενιώτα, ο φάκελος έφτασε με την αλληλογραφία χθες το μεσημέρι, ενώ δεν ανέγραφε ονοματεπώνυμο αποστολέα, παρά μόνο “The President οf Mediterranean College” και μία διεύθυνση ταχυδρομικής θυρίδας στην Ινδία. «Δεν είχε ίχνος σκόνης, ήταν κλειστός και κλειστό τον παραδώσαμε στις Αρχές», πρόσθεσε η ίδια.

Κινητοποίηση για φάκελο και στην Πάτρα

Ένα ακόμη περιστατικό ανεύρεσης φακέλου που κρίθηκε ύποπτος, αντιμετώπισε σήμερα η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Πάτρας. Αυτή τη φορά ο φάκελος εντοπίστηκε στο Πανεπιστήμιο της πόλης και αμέσως ενημερώθηκαν οι αρχές. Στον χώρο του Πανεπιστημίου μετέβη κλιμάκιο της 6ης ΕΜΑΚ, προκειμένου να παραλάβει με ασφάλεια τον φάκελο ώστε αυτός να σταλεί στην συνέχεια για εξέταση στο Γενικό Χημείο του Κράτους.

Υπενθυμίζεται ότι δύο ανάλογα περιστατικά σημειώθηκαν σήμερα στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, στην Πάτρα.

Περιμένουν τα αποτελέσματα του ελέγχου

Συναγερμός σήμανε σε Αστυνομία και Πυροσβεστική για την ύπαρξη ύποπτων δεμάτων σε Λαμία και Γιάννενα ενώ σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, ανάλογοι φάκελοι εστάλησαν σε σχολή στην Κόρινθο, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, αλλά και στη σχολή AΚTO στην Κυψέλη.

Οι ειδικοί αναμένεται να εξετάσουν το περιεχόμενο των φακέλων προκειμένου να σιγουρευτούν αν περιείχαν κάτι επικίνδυνο. Σύμφωνα με το lamiareport, οι υπάλληλοι του ΤΕΙ Λαμίας, μόλις συνειδητοποίησαν ότι πρόκειται για τα πακέτα που σε άλλα ιδρύματα περιείχαν σκόνη, ειδοποίησαν τις αρχές και θα ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις χημικού κινδύνου.

Με παραλήπτη τον αντιπρύτανη ο φάκελος στα Γιάνννενα

Στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έφτασε με τα ΕΛΤΑ, στις 08:15 το πρωί της Παρασκευής, ένας ακόμη ύποπτος φάκελος από την Ινδία. Ο φάκελος έγραφε στα αγγλικά αντιπρύτανης, χωρίς να κατονομάζεται ο παραλήπτης.

Αμέσως, ενημερώθηκε η αστυνομία που παρέλαβε την ύποπτη αλληλογραφία η ΕΜΑΚ, όπως προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις. Για προληπτικούς λόγους τρεις υπάλληλοι που ήρθαν σε επαφή με τον φάκελο θα υποβληθούν σε εξετάσεις στο Νοσοκομείο, ενώ ο φάκελος θα αποσταλεί στον «Δημόκριτο».

Ύποπτος φάκελος και στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης

Ύποπτος φάκελος απεστάλη και στη γραμματεία του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο με αποτέλεσμα να κινητοποιηθούν άμεσα Π.Υ, ΕΜΑΚ και Αστυνομία για τη διαδικασία όπως αυτή περιγράφεται στο σχετικό πρωτόκολλο άμεσης παρέμβασης.

Ο φάκελος παρελήφθη από τις αρμόδιες υπηρεσίες και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε απολύμανση μπροστά από την πρυτανεία, το κτίριο και τους περιβάλλοντες χώρους, που είχαν εκκενωθεί και αποκλεισθεί, σύμφωνα με ενημέρωση του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το συντονιστικό όργανο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηρακλείου.

Τέσσερα οχήματα με δύναμη δώδεκα πυροσβεστών επιλήφθηκε του θέματος, εξειδικευμένοι πυροσβέστες τοποθέτησαν σε ειδικό κουτί και σφράγισαν τον φάκελο, ενώ αμέσως μετά εντός ειδικού κουβουκλίου έγινε και η απολύμανση του πυροσβέστη που έπιασε τον ύποπτο φάκελο.

Το περιεχόμενο των φακέλων

Το φως της δημοσιότητας «είδε» ο φάκελος με τη σκόνη που στάλθηκε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο Πολυτεχνείο και σε άλλα 15 εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας.

Σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά το Γενικό Χημείο του Κράτους, η σκόνη που βρέθηκε στους φακέλους που εστάλησαν στα παραπάνω πανεπιστήμια περιέχουν «βιομηχανικές ερεθιστικές ουσίες», οι οποίες χρησιμοποιούνται στην παραγωγή και βελτίωση συγκολλητικών ουσιών και μελανιών εκτύπωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα