«Σύμφωνο υπουργοποίησης»

Μετά την παραίτηση της Ράνιας Αντωνοπούλου από τη θέση της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, καθώς και του συζύγου της, Δημήτρη Παπαδημητρίου, από την αντίστοιχη του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης με αφορμή την επιδότηση ενοικίου που λάμβαναν, τρεις ακόμα υπουργοί φαίνεται να έκαναν αντίστοιχη αίτηση. Ο λόγος για τους Δημήτρη Μάρδα, Κωνσταντίνο Φωτάκη και Παναγιώτη Σγουρίδη. Στους λογαριασμούς τους πιστώθηκαν, σύμφωνα με τα έγγραφα που έχουν αναρτηθεί στη «Διαύγεια» 3.900 ευρώ, 5.000 ευρώ και 7.000 ευρώ αντίστοιχα.

Ανεξάρτητα

αν αμφότεροι έκαναν χρήση των παραπάνω ποσών (ο κ. Μάρδας δηλώνει έτοιμος να τα επιστρέψει, ο κ. Φωτάκης υποστηρίζει ότι δεν τα χρησιμοποίησε ποτέ, ενώ ο κ. Σγουρίδης ότι πήρε μόνο 350 ευρώ), ανεξάρτητα αν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας (που τώρα φωνάζουν),του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού ψήφισαν στις 14 Αυγούστου του 2015 το άρθρο που έδινε το επίδομα ενοικίου στους υπουργούς που δεν είναι βουλευτές και μάλιστα ονομαστικά, τίθεται ένα σοβαρό ηθικό ζήτημα. Ειδικά την εποχή των μνημονίων, ειδικά μετά τις συνεχείς προσπάθειες των Ελλήνων για έξοδο από την κρίση.

Με βάση τις νόμιμες, κατά τα άλλα, αιτήσεις για επιδότηση των πέντε υπουργών, ανακύπτει ένα θέμα το οποίο έχουμε αντιμετωπίσει πολλάκις τα τελευταία χρόνια. Αυτό της χρηματοδότησης, με οποιονδήποτε τρόπο, υπουργών από το Δημόσιο. Το γεγονός ότι κυβερνητικά στελέχη, είτε αυτής της κυβέρνησης είτε οποιασδήποτε άλλης, με μεγάλα νούμερα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς αιτήθηκαν επιδότησης ενοικίου καθιστά αναγκαία όχι μόνο την άμεση αλλαγή του σχετικού νόμου, αλλά και την υπογραφή ενός «συμφώνου υπουργοποίησης» .

Τι ακριβώς εννοούμε; Μια υπογεγραμμένη βεβαίωση από τους υποψήφιους υπουργούς ότι δεν έχουν πάρει και δεν θα πάρουν χρήματα από το Δημόσιο με οποιονδήποτε τρόπο. Δια αυτής της βεβαίωσης θα γνωρίζει τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και οι πολίτες ότι είναι τελείως καθαροί και διάφανοι. Δεν μπορεί ούτε ο Πρωθυπουργός, αλλά ούτε και οποιοσδήποτε άλλος, να κάνει τον ντετέκτιβ.

Θα πρέπει να θεσπιστεί η δημιουργία ενός αρμόδιου γραφείου, το οποίο θα ελέγχει όλες τις συμφωνίες των υπουργών όταν πρόκειται οι ίδιοι ή συγγενικά τους πρόσωπα να λάβουν οποιοδήποτε χρηματικό ποσό από το Δημόσιο για οτιδήποτε.

Όρεξη να υπάρχει…

Keywords
Τυχαία Θέματα