Ντοκουμέντα από την πύρινη κόλαση στο Μάτι – «Είμαστε εγκλωβισμένοι, παντού υπάρχει φωτιά» (video)

Δραματικά ντοκουμέντα για τη μεγάλη πυρκαγιά με τους 101 νεκρούςΔιάλογοι-σοκ των πυροσβεστών«Οι πληροφορίες για νεκρούς ήταν ασαφείς», λέει ο Τόσκας

Ανατριχίλα προκαλούν οι διάλογοι της πύρινης τραγωδίας του περασμένου καλοκαιριού στην ανατολική Αττική, που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας.

«Αν η φωτιά περάσει τη χαράδρα δεν μπορούμε να την κρατήσουμε με τίποτα», ήταν ένα από τα ηχητικά ντοκουμέντα που παρουσίασε ο Αλέξης Παπαχελάς το βράδυ της Πέμπτης σε εκπομπή στον ΣΚΑΪ.

Στις 16:42 της 23ης Ιουλίου,

η κάμερα ασφαλείας στην αυλή ενός σπιτιού, καταγράφει το ξεκίνημα της μοιραίας πυρκαγιάς που κόστισε τη ζωή σε 101 ανθρώπους. Την ίδια ώρα, όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής βρίσκονται στην Κινέττα για την πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει νωρίς το μεσημέρι και συνέχιζε να κατακαίει τα πάντα στο πέρασμά της.

«Κάποια στιγμή ο συνάδελφος δίπλα μου, μου λέει “μάλλον καπνός είναι αυτός”, πράγματι παίρνουμε τα κιάλια και βλέπουμε καπνό προς Νταού Πέντελης ή Αγιο Σπυρίδωνα», είπε στην εκπομπή ο επικεφαλής στο πυροφυλάκιο Δήμου Ραφήνας.

«Καλούσα το κέντρο επανειλημμένα δεν έπαιρνα απαντήσεις ήταν και το συμβάν της Κινέτας οπότε στο κέντρο, γινόταν το αδιαχώρητο από κινητικότητα», προσθέτει.

«Εάν δεν κάνετε ένα θαύμα, να σηκώσετε όλα τα εναέρια μέσα, θα καούν δύο πόλεις. Δεν αντιμετωπίζεται», ακούγεται λίγο αργότερα σε μία συνομιλία.

Όπως αναφέρθηκε στην εκπομπή, αεροπλάνα της Πυροσβεστικής που θα έπρεπε να βρεθούν στο σημείο της μεγάλης πυρκαγιάς, δεν πέταξαν ποτέ. Το ένα είχε βλάβη, το άλλο δεν μπορούσε να απογειωθεί λόγω των ισχυρών ανέμων.

Τα στελέχη της Τροχαίας καλούνται να πάρουν δύσκολες αποφάσεις μέσα σε μόλις λίγα λεπτά. Σε ορισμένες περιπτώσεις στέλνουν τον κόσμο προς τις φλόγες. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ένα ηχητικό: «Εχει χαθεί η μπάλα εδώ, εγκλωβισμένοι… δεν μπορούν να μπουν στο Μάτι να τους σώσουν».

Σε απόγνωση οι κάτοικοι – «Ήρθε το τέλος μας»

Οι κάτοικοι –σύμφωνα με τα ηχητικά ντοκουμέντα που παρουσίασε ο Αλέξης Παπαχελάς- προσπαθούσαν εις μάτην να αποταθούν στους ειδικούς προκειμένου να ζητήσουν βοήθεια, τη στιγμή που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι, βλέποντας τις φλόγες να τυλίγουν τα πάντα γύρω τους.

«Δεν μπορώ να φύγω… Καίγεται όλος ο κήπος γύρω – γύρω (…) το συντομότερο, παρακαλώ», αναφέρει μια γυναίκα. «Δεν είναι ταξί να το παραγγείλουμε», απαντούν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, με την ίδια να ανταπαντά «Μα και εγώ κινδυνεύω κύριε, κινδυνεύω σας λέω!».

Η Κορίνα Κωνσταντινίδου, βρισκόταν κι εκείνη εγκλωβισμένη στο σπίτι της στο Μάτι. Δηλώνει ότι δεν είχε νόημα η φυγή. «Κατάλαβα ότι δεν είχε νόημα να φύγω… Θα καιγόμουν τρέχοντας», αναφέρει. «Το δίπλα σπίτι φλεγόταν ολόκληρο, ακούγονταν τρομεροί κρότοι, και κάποιο έσκασε το ντεπόζιτο του πετρελαίου του καλοριφέρ τους… Είπα ήρθε το τέλος μας».

«Είμαστε τρεις άνθρωποι εγκλωβισμένοι, φοβόμαστε να βγούμε από το σπίτι, παντού υπάρχει φωτιά», δηλώνει στην Πυροσβεστική η κ. Κωνσταντινίδου, για να πάρει την απάντηση: «Απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι δεν κινδυνεύετε άμεσα». «Πώς το αντιλαμβάνεστε αυτό; Αφού δίπλα μου βλέπω τη φωτιά», λέει η γυναίκα.

Τόσκας για Μάτι: Ήταν ασαφείς οι πληροφορίες για νεκρούς

Εξηγήσεις για την πολύωρη καθυστέρηση στην ανακοίνωση των πρώτων νεκρών κατά την τραγωδία στο Μάτι, επιχείρησε να δώσει σήμερα, ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

Σε δήλωσή του στον ΣΚΑΪ, ο κ. Τόσκας σημείωσε πως δεν ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα για τα πτώματα που είχαν εντοπίσει τα σώματα ασφαλείας την ημέρα της πυρκαγιάς, διότι οι πληροφορίες ήταν «ασαφείς».

Πρόσθεσε δε, πως προτεραιότητα εκείνες τις ώρες ήταν η «μάχη για τους ζωντανούς».

Σύμφωνα με τα ντοκουμέντα που παρουσιάστηκαν στην εκπομπή του ΣΚΑΪ, πριν φτάσει ο πρωθυπουργός στο συντονιστικό κέντρο, στο Χαλάνδρι, οι άνδρες της Πυροσβεστικής είχαν δώσει αναφορές για τουλάχιστον 13 νεκρούς.

Σε κάποιες περιπτώσεις οι πυροσβέστες κάνουν λόγο γα απανθρακωμένα πτώματα, όμως ο κ. Τόσκας σημείωσε πως χωρίς επίσημη πιστοποίηση του θανάτου δεν ήταν δυνατό να μεταφέρει τέτοιες πληροφορίες στον πρωθυπουργό.

Keywords
Τυχαία Θέματα