Συγκέντρωση της ΚΕΕΡΦΑ και στον Ελαιώνα – Καταγγέλλει την έξωση προσφύγων

Πρόσφυγες διαφόρων εθνικοτήτων μαζί με τα παιδιά τους συγκεντρώθηκαν έξω από τη δομή φιλοξενίας του Ελαιώνα, μετά από κάλεσμα Επιτροπών προσφύγων και της ΚΕΕΡΦΑ («Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή»), διαμαρτυρόμενοι για την αναχώρησή τους από τη δομή, που έχει προγραμματιστεί για thn 1η Ιούνη.

Ειδικότερα, ζητούν να μη φύγουν, από τη δομή, αν δεν εξασφαλιστούν σπίτια για να στεγαστούν, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ. Ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στις δομές φιλοξενείας στο Σχιστό, στη Μαλακάσα και

τα Διαβατά.

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ανακοίνωσε την Παρασκευή (2905/) την έναρξη από 1η Ιουνίου επιχείρηση αποχώρησης από διαμερίσματα του προγράμματος «ESTIA», από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, από τις δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας και από τις θέσεις υποδοχής σε ξενοδοχεία του προγράμματος «Filoxenia» συνολικά 11.237 μεταναστών και προσφύγων. Υπενθυμίζεται ότι μεγάλο πρόβλημα έχει προκύψει με τη δομή στην Ερμιονίδα στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας», όπου έχουν βρεθεί και κρούσματα κορονοϊού. Με την κυβέρνηση να προσπαθεί να σβήσει τη «φωτιά» στη συγκεκριμένη περιοχή.

Ένταση και επεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής (31/05) στη Μαλακάσα, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης που έκαναν κάτοικοι της περιοχής προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη δομή προσφύγων και μεταναστών που βρίσκεται στην περιοχή.

Κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στον παράδρομο της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας, αντιδρώντας στο κέντρο φιλοξενίας που υπάρχει στην περιοχή και το οποίο χαρακτηρίζουν «υγειονομική βόμβα» λόγω του κορονοϊού. Πρόκειται για δομή που έχουν βρεθεί κρούσματα κορονοϊού, έχοντας στο παρελθόν μπει σε καραντίνα. 

Την ίδια ώρα, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) καταδικάζει με ανακοίνωσή της τη βία σε βάρος του δημάρχου Ωρωπού Γιώργου Γιασημάκη.

Η ανακοίνωση:

Η διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού απαιτεί ολοκληρωμένο σχέδιο, διάλογο και συνεργασία μεταξύ Κυβέρνησης, Αυτοδιοίκησης και τοπικών κοινωνιών.

Όλα αυτά τα χρόνια, η ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα οι δήμοι και οι τοπικές κοινωνίες των ακριτικών περιοχών, σηκώνουν δυσανάλογα μεγάλο βάρος από τη διαχείριση του προβλήματος, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη του λαού μας.

Η Αυτοδιοίκηση είναι πρόθυμη να συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις της στην επίλυση του ζητήματος. Με δίκαιη κατανομή των προσφύγων μεταναστών σε όλη τη χώρα.

Όμως, αυτό που δεν είμαστε πρόθυμοι να ανεχτούμε, είναι η απρόκλητη κι αδικαιολόγητη βία, ιδιαίτερα σε βάρος αιρετών εκπροσώπων του θεσμού μας.

Καταδικάζουμε απερίφραστα την σημερινή επίθεση σε βάρος του Δημάρχου Ωρωπού Γιώργου Γιασημάκη, ενός ανθρώπου που πέρα από άξιος επιστήμονας, είναι κι ένας άνθρωπος με ήθος και μέτρο.

Αυτές τις κρίσιμες στιγμές, η βία δεν μπορεί να έχει θέση στο δημόσιο διάλογο που πρέπει επιτέλους να γίνει με ειλικρίνεια, προκειμένου να υλοποιηθεί ένα ρεαλιστικό σχέδιο για τη βιώσιμη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού.

Keywords
Τυχαία Θέματα