Συγκέντρωση με συνθήματα για τα κλειστά σύνορα πραγματοποιούν πρόσφυγες στην Ειδομένη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιεί, από τις 12 το μεσημέρι της Τρίτης, μια μεγάλη ομάδα προσφύγων, δίπλα στον καταυλισμό, στην ουδέτερη ζώνη ΕλλάδαςΠΓΔΜ, χωρίς ωστόσο να κλείνουν τις γραμμές.

Χτυπώντας παλαμάκια και φωνάζοντας συνθήματα, το συγκεντρωμένο πλήθος ζητά να ανοίξουν τα σύνορα.

Παράλληλα, η απόφαση των Σκοπίων να κρατά κλειστή τη βαριά σιδερόφραχτη πόρτα πάνω στη

σιδηροδρομική γραμμή, εξαιτίας των χθεσινών επεισοδίων, έχει δημιουργήσει προβλήματα και στα τρένα που παραμένουν ακινητοποιημένα και από τις δύο πλευρές.

Πιο συγκεκριμένα, τέσσερα τρένα του ΟΣΕ, περιμένουν το «πράσινο φως» για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τα Σκόπια ενώ ακόμα έξι περιμένουν από την πλευρά της ΠΓΔΜ να εισέλθουν επί ελληνικού εδάφους.

Στον καταυλισμό της Ειδομένης, όπου παραμένουν οι πρόσφυγες -ορισμένοι εξ αυτών εδώ και πάνω από δέκα ημέρες- μία είναι η ερώτηση που κυριαρχεί: «Πότε θα ανοίξουν τα σύνορα;».

Την ίδια ώρα οι σκηνές στα χωράφια δεξιά κι αριστερά των γραμμών πληθαίνουν, με μια ολόκληρη πολιτεία να έχει στηθεί πλάι στο χωριό των μόλις 100 κατοίκων.

Παραμένουν οι πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά

Περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι έχουν καταλύσει προσωρινά στον ΟΛΠ. Ο χώρος φιλοξενίας στο γήπεδο του μπέιζμπολ στο Ελληνικό άνοιξε, ενώ υπό κατασκευή είναι οι χώροι στο πάρκο Τρίτση στο Ίλιον και στη Δράμα.

Σε ευρεία σύσκεψη στο ΥΠΕΣ με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης και της εκκλησίας, αποφασίστηκε η συγκρότηση συντονιστικής επιτροπής για την διαχείριση του προσφυγικού.

Όσοι πολίτες ή φορείς επιθυμούν να αποστείλουν βοήθεια για τους πρόσφυγες που καταφθάνουν στο λιμάνι του Πειραιά, μπορούν να απευθύνονται στο τηλ. 210 4123952 της Παμπειραϊκής Πρωτοβουλίας Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, 10:00 με 21:00 κάθε μέρα πλην Κυριακής.

Εξάλλου, περίπου 6.000 πιστοποιημένοι μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται σήμερα, συνολικά, στα νησιά του βορείου Αιγαίου, σύμφωνα με τις αστυνομικές Αρχές, ενώ διαπιστώνεται ότι οι ροές είναι μειωμένες, λόγω των ισχυρών νότιων ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Keywords
Τυχαία Θέματα