Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ όσοι ασχολούνται με τα ακίνητα – Τι εξετάζουν οι ελεγκτές και τι πρόστιμα παραμονεύουν

Όπως έγινε γνωστό την Τρίτη 9 Ιουλίου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων βάζει στο στόχαστρο τους συμβολαιογράφους, φύλακες μεταγραφών και προϊσταμένους κτηματολογικών γραφείων, καθώς και άλλους επαγγελματίες.

Αυτό συμβαίνει γιατί το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα οι αγοραπωλησίες ακινήτων και έτσι ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής έδωσε εντολή να διενεργηθούν τουλάχιστον 120 έλεγχοι προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα ακίνητα αυτά που αλλάζουν χέρια συνοδεύονται και από το απαραίτητο

πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ.

Το συγκεκριμένο πιστοποιητικό είναι υποχρεωτικό για κάθε μεταβίβαση ή πλειστηριασμό ακινήτου και πιστοποιεί ότι το ίδιο ακίνητο περιλαμβάνεται στη δήλωση ΕΝΦΙΑ, καθώς και ότι ο φορολογούμενος έχει καταβάλει ή νόμιμα απαλλαγεί από τον ΕΝΦΙΑ για το συγκεκριμένο ακίνητο και έχει καταβάλει τις ληξιπρόθεσμες δόσεις, έχει ρυθμιστεί ή νόμιμα απαλλαγεί από τον ΕΝΦΙΑ για τα υπόλοιπα ακίνητα, για τα οποία είναι υπόχρεος για τα πέντε προηγούμενα έτη.

Όσοι βρεθούν να παραβαίνουν τις υποχρεώσεις τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με καμπάνες. Το πρόστιμο που θα κληθούν να πληρώσουν κυμαίνεται από 300 έως 1.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, ορίζεται σε 1 τοις χιλίοις επί της αξίας του ακινήτου ή δικαιώματος επ’ αυτού. που περιγράφεται σε συμβολαιογραφικό έγγραφο και δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 300 ευρώ ούτε ανώτερο από 1.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής, αν δηλαδή. πιαστούν ξανά να έχουν πράξει την ίδια παράβαση, τότε το πρόστιμο διπλασιάζεται.

(Με πληροφορίες από enikonomia.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα