Στο πένθος η Αλβανία: 24 νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες και άστεγοι από τον φονικό σεισμό

Ένα δράμα ζει η Αλβανία μετά τον φονικό σεισμό των 6,4 βαθμών που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης (26/11), τον ισχυρότερο που έχει σημειωθεί στη χώρα εδώ και δεκαετίες, με τους νεκρούς να ανέρχονται, πλέον, στους 24, ανάμεσά τους και δύο παιδιά, 15 άνθρωποι αγνοούνται, 600 είναι οι τραυματίες που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, ενώ χιλιάδες είναι οι άστεγοι. Οι Ένοπλες Δυνάμεις προσφέρουν σκηνές στις πληγείσες περιοχές.

Με την Αλβανία να περιμένει τη βοήθεια από την ΕΕ και από άλλες χώρες

(συνδράμει και η Ελλάδα) συγκλονιστικές στιγμές εκτυλίσσονται στα χαλάσματα και στα ερείπια με τους διασώστες να δίνουν αγώνα δρόμου για να σώσουν ανθρώπους που είναι ζωντανοί μέσα στα συντρίμμια… Άλλες φορές τα καταφέρνουν και άλλες όχι. Μέχρι στιγμής 45 άτομα έχουν βγει από τα ερείπια. Ο Έντι Ράμα έζησε μια συγκλονιστική στιγμή με μια γυναίκα που έψαχνε τον αδερφό και την αδερφή σε χαλάσματα. Η κυβέρνηση της χώρας κήρυξε την 27η Νοεμβρίου ως «ημέρα εθνικού πένθους».

Τα περισσότερα θύματα σκοτώθηκαν στο Δυρράχιο και στην κοινότητα Θουμάνι, στα βόρεια των Τιράνων. Εκεί κοντά ήταν και το επίκεντρο του σεισμού. Έντονη ήταν και η μετασεισμική ακολουθία, με 250 μετασεισμούς να ακολουθούν και τρεις να είναι αρκετά ισχυροί 5.4, 4.7 και 4.5 Ρίχτερ

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, περίπου 600 άνθρωποι τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε διάφορα νοσοκομεία για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Τρεις εξ αυτών είναι σε κρίσιμη κατάσταση, αναφέρουν οι πληροφορίες του υπουργείου Υγείας.

Ο πόνος δεν έχει σύνορα. Συλλυπητήρια, αδέρφια. #Albania pic.twitter.com/lpTUfN7KCd

— Anergo Teacher (@AnergoTeacher) November 26, 2019

Στο Θουμάνι, η Μαριάνα Γκιόκα, 48 ετών, κοιμόταν στο διαμέρισμά της στον τέταρτο όροφο μιας πενταόροφης πολυκατοικίας, όταν τα πάντα άρχισαν να τρέμουν. «Το ταβάνι έπεσε στο κεφάλι μας και δεν ξέρω πώς γλιτώσαμε. Μας βοήθησε ο Θεός», είπε η γυναίκα. Στο σπίτι την ώρα εκείνη βρίσκονταν τέσσερις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και η τρίχρονη ανιψιά της.

Δεκατρία πτώματα έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια κτηρίων στο Δυρράχιο, ενώ 45 άνθρωποι εντοπίστηκαν ζωντανοί και διασώθηκαν. Μια 30χρονη γυναίκα παρέμεινε θαμμένη στα συντρίμμια επί 14 ώρες και ανασύρθηκε ζωντανή… Δύο ώρες νωρίτερα όμως οι διασώστες είχαν βγάλει νεκρή την 8χρονη κόρη της. Ένα μικρό αγόρι σώθηκε μέσα από ερείπια δίπλα στη νεκρή γιαγιά του. Μέχρι αργά το βράδυ διασώστες προσπαθούσαν να κρατήσουν στη ζωή νεαρό, που είχε καταπλακωθεί σε ξενοδοχείο της περιοχής, με στόχο να τον απεγκλωβίζουν.

Στο γήπεδο ποδοσφαίρου του Δυρραχίου έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες άνθρωποι προκειμένου να περάσουν εκεί τη νύχτα. «Φοβόμαστε να γυρίσουμε στο διαμέρισμα. Υπάρχουν παντού ρωγμές και φοβόμαστε ότι θα έχουμε τη μοίρα των ανθρώπων στο Θουμάνι», είπε μια γυναίκα, η Μπουκούρι Μορίνα, που πήγε στο γήπεδο με τη 10μελή οικογένειά της.

Στα Τίρανα, ο δήμαρχος της πόλης ανέφερε ότι πάνω από 500 κτήρια στην πρωτεύουσα υπέστησαν ζημιές σε διάφορα επίπεδα, χιλιάδες είναι οι κάτοικοι που αδυνατούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και θα αναγκαστούν να περάσουν τη νύχτα στην ύπαιθρο, ενώ ο στρατός επιχειρεί από το απόγευμα να κατασκευάσει κέντρα στέγασης σε ανοιχτούς χώρους, κυρίως σε γήπεδα.

Στο Θουμάνι επτά άνθρωποι, μεταξύ των οποίων μια μητέρα με τον γιο της, βρέθηκαν νεκροί στα συντρίμμια πολυκατοικιών. Πυροσβέστες, αστυνομικοί και απλοί πολίτες ψάχνουν στα ερείπια, προσπαθώντας να απομακρύνουν τα τούβλα, τα καλώδια και τα τσιμέντα ακόμη και με γυμνά χέρια. Δύο άνθρωποι που ανασύρθηκαν ζωντανοί στο Θουμάνι τέσσερις ώρες μετά τον σεισμό νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με τους γιατρούς.

«Τα πάντα στο σπίτι έπεφταν», είπε ο Ρεφίκ, που ζει στον έκτο όροφο, στα Τίρανα. «Ξυπνήσαμε από τους προηγούμενους σεισμούς», είπε αναφερόμενος στις δονήσεις που είχαν σημειωθεί περίπου μία ώρα πριν από τον κύριο σεισμό. Οι διασώστες είπαν σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι μεταξύ των θυμάτων είναι και μια ηλικιωμένη γυναίκα που έσωσε τον εγγονό της καλύπτοντάς τον με το σώμα της.

Χιλιάδες άστεγοι, 600 τραυματίες σε νοσοκομεία

Αγώνα δρόμου για να στήσουν σκηνές σε πολλές περιοχές κάνουν και οι Ένοπλες Δυνάμεις της γειτονικής χώρας, καθώς είναι χιλιάδες οι άστεγοι, με δεδομένο ότι πάνω από 500 κτήρια υπέστησαν ζημιές ενώ οι περισσότεροι κάτοικοι δεν θέλουν να μπουν στις κατοικίες τους. Την ίδια ώρα, τα νοσοκομεία της Αλβανίας είναι σε επιφυλακή, ήδη 600 τραυματίες νοσηλεύονται…

Ημέρα εθνικού πένθους η 27η Νοεμβρίου – Ο Νίκος Δένδιας στο πλευρό της πολιτικής ηγεσίας

Η Αλβανία «κλαίει» και πενθεί για τους νεκρούς της μετά τον φονικό σεισμό και η 27η Νοεμβρίου κηρύχτηκε ως «ημέρα εθνικού πένθους», καθώς θα γίνουν και πολλές κηδείες θυμάτων.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Έντι Ράμα βρέθηκε κοντά σε ανθρώπους που πονάνε, και σε διασώστες, έχοντας και τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας μας, Νίκο Δένδια. «Βρίσκομαι εδώ με την εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μαζί με δύο μονάδες ΕΚΑΜ για να βοηθήσουμε όσο μπορούμε τον φίλο αλβανικό λαό», ανέφερε σε δήλωσή του, παρουσία του Έντι Ράμα, ο κ. Δένδιας. Και σημείωσε: «Τα έχουμε περάσει, τα ξέρουμε, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε. Είμαστε δίπλα στον αλβανικό λαό, στην κυβέρνησή του, για να προσφέρουμε ό,τι μπορούμε. Σας ευχαριστώ, κύριε πρωθυπουργέ».

Ακολούθως ο έλληνας ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα και τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας, Αναστάσιο. «Δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ, ότι η Ελλάδα ανταποκρίθηκε πρώτη» αμέσως μετά τον καταστροφικό σεισμό, είπε ο Πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα προς τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, κατά τη συνάντησή τους στα Τίρανα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Ο Νίκος Δένδιας ο οποίος συναντήθηκε με τον αλβανό Πρόεδρο μετά την επίσκεψή του στο Δυρράχιο, τόνισε την ετοιμότητα της Ελλάδας να βοηθήσει με κάθε τρόπο. «Για οποιαδήποτε ενίσχυση χρειαστείτε απ’ την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και γενικότερα» σημείωσε και εξέφρασε τα συλλυπητήρια του προς το λαό της Αλβανίας και την ευχή ότι θα επιστρέψει στα Τίρανα κάτω από καλύτερες συνθήκες.

«Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ που με δεχτήκατε κάτω από τόσο δύσκολες συνθήκες, τόσο για σας όσο και για τον λαό της Αλβανίας. Βρίσκομαι εδώ με εντολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για να εκφράσω τα συλλυπητήρια του ελληνικού λαού στον αλβανικό λαό και σε εσάς προσωπικά και προκειμένου να προσφέρουμε κάθε δυνατή βοήθεια τη δύσκολη αυτή ώρα. Δυστυχώς η Ελλάδα έχει μακρά εμπειρία από σεισμούς. Ήδη, δύο μονάδες της ΕΜΑΚ βρίσκονται εδώ και παράσχουν βοήθεια» σημείωσε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Στη συνέχεια ο κ. Δένδιας είχε συνάντηση με τον Aρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο και περιηγήθηκε στον καθεδρικό ναό της Αναστάσεως του Κυρίου.

Scenes from the #Albanian coastal city of Durres after a 6.4 magnitude earthquake struck this morning, leaving at least 6 dead and hundreds injured.https://t.co/C0duJp17Y2 pic.twitter.com/dVjVDXilvC

— Balkans Agenda (@BalkanBultenENG) November 26, 2019

Ευγνώμων για τη στήριξη του ελληνικού λαού ο Ράμα

Την ευγνωμοσύνη του προς τον ελληνικό λαό για τη συμπαράσταση αμέσως μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Αλβανία, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Έντι Ράμα από το Δυρράχιο, κατά την επίσκεψή του στα ερείπια πολυκατοικίας, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Μιλώντας από το Δυρράχιο, όπου επιχειρούν οι μονάδες της ΕΜΑΚ για τον απεγκλωβισμό επιζώντων από κτήριο που κατέρρευσε, ο κ. Ράμα ανέφερε:

«Αισθανόμαστε καλά γιατί δεν είμαστε μόνοι. Είμαι πάρα πολύ ευγνώμων για όλους τους φίλους και είμαι ειλικρινά πολύ ευγνώμων στον έλληνα πρωθυπουργό και στον υπουργό Εξωτερικών. Μου τηλεφώνησαν αμέσως και ήθελαν απλά να μάθουν τι να κάνουν και πού να βοηθήσουν. Αυτό είναι απίστευτο και τους ευχαριστώ πολύ, και ευχαριστώ τον ελληνικό λαό».

Αναταραχή στις φυλακές

Την ίδια ώρα αναταραχή επικρατεί στις φυλακές μετά τον σεισμό. Πολλοί από τους κρατούμενους ζητούν από την κυβέρνηση να τους αφήσει να βγουν εκτός, καθώς αναφέρουν ότι κινδυνεύουν οι ζωές τους. Σε πολλές περιπτώσεις έχουν σημειωθεί και εξεγέρσεις.

#BREAKING: Hundreds injured as several residential buildings collapse after 6.4M earthquake near Albanian capital pic.twitter.com/pDxkkmrA5M

— Amichai Stein (@AmichaiStein1) November 26, 2019

Scenes from the Albanian coastal city of Durres after a 6.4 magnitude earthquake struck this morning, leaving at least 6 dead and hundreds injured.

More on the earthquake: https://t.co/wxpTFsGq1E pic.twitter.com/KzmK0biYiZ

— Balkan Insight (@BalkanInsight) November 26, 2019

At least 16 people are confirmed dead after a 6.4 magnitude earthquake in Albania was followed by 100+ aftershocks, say officials.

-More than 600 people are reported injured
-Rescuers searching rubble for survivors
-At least 3 apartment buildings collapsed as people slept pic.twitter.com/oto1BEcB7L

— AJ+ (@ajplus) November 26, 2019

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, shqiptarja.com)

Πηγή: Στο πένθος η Αλβανία: 24 νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες και άστεγοι από τον φονικό σεισμό - altsantiri

Keywords
αλβανια, πενθος, νεκροι, σας ευχαριστώ, ευχαριστώ πολύ, δραμα, ελλαδα, συλλυπητήρια, twitter, στρατος, σεισμος, εκαμ, εμακ, city, earthquake, https, capital, people, albania, απε-μπε, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, 600 δις, αλλαγη ωρας 2013, earthquake, χωρες, γηπεδα, γυναικα, μητερα, ωρα, capital, people, ανιψια, απε, απε-μπε, απιστευτο, απλα, βοηθεια, βορεια, βραδυ, γηπεδο, γηπεδο ποδοσφαιρου, δεδομενο, δυστυχως, δηλωση, δυρραχιο, ειλικρινα, ειπαν, ειπε, εκαμ, εμακ, επτα, ετων, ευχαριστώ πολύ, ζωη, ιδια, κυβερνηση, κυριε, μοιρα, μικρο, νικο, νυχτα, νοσοκομεια, μπε, ξενοδοχειο, ξημερωματα, παντα, οικογενεια, παιδια, ρωγμες, σας ευχαριστώ, συνεχεια, συλλυπητήρια, σκηνες, σωμα, σπιτι, σπιτια, τιρανα, τουβλα, υπουργειο υγειας, ωρες, αγορι, albania, city, ενωση, φυλακες, https, χωρα, υπουργειο, κυριακου, πηγες, πληροφοριες, υγειας, χερια, γιαγια
Τυχαία Θέματα