Στο Κάιρο ο πρωθυπουργός για την 7η Τριμερή Σύνοδο Αιγύπτου – Ελλάδας – Κύπρου

Την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και ειδικά της αρχής της καλής γειτονίας, ως βάση για την ανάπτυξη των σχέσεων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, αναμένεται να υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το Κάιρο όπου μεταβαίνει αύριο προκειμένου να συμμετάσχει στην 7η Τριμερή Σύνοδο ΑιγύπτουΕλλάδαςΚύπρου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τονίσει ότι ο τριμερής αυτός θεσμός, είναι ανοικτός σε όλα τα κράτη της περιοχής που έχουν ως βάση της εξωτερικής τους πολιτικής και των σχέσεών τους με τους γείτονές τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, αποτελεί ένα μοντέλο συνεργασίας με συγκεκριμένες δράσεις . Συγκεκριμένα η συνεργασία αποτυπώνεται σε επενδύσεις, στην ενέργεια, στον πολιτισμό και το περιβάλλον, αξιοποιώντας και τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός, θα επισημάνει ότι απαραίτητη για την ειρήνη και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο , είναι και μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα και θα ταχθεί υπέρ της άμεσης επανέναρξης αποτελεσματικών διαπραγματεύσεων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει πάντως πως η λύση δεν μπορεί να περιλαμβάνει τη διατήρηση στρατευμάτων κατοχής στην Κύπρο.

Ο πρωθυπουργός κατά τις επαφές του στην Αίγυπτο αναμένεται να υπογράψει τριμερές εκτελεστικό πρόγραμμα για την επενδυτική συνεργασία ΕλλάδαςΚύπρουΑιγύπτου και αντίστοιχα διμερή προγράμματα Ελλάδας-Αιγύπτου και Κύπρου-Αιγύπτου. Ενώ θα υπογραμμιστεί ότι η θεσμοθετημένη αυτή τριμερής συνεργασία αποτελεί στρατηγική επιλογή για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας και της συνεργασίας στην εύθραυστη περιοχή της Μεσογείου.

Μεγάλο μέρος, των συνομιλιών του πρωθυπουργού σε τριμερές και διμερές πλαίσιο, θα αφιερωθεί στο διάλογο για τις περιφερειακές εξελίξεις, σε Συρία, Λιβύη, αλλά και στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Στην ατζέντα των συνομιλίων και ζητήματα όπως η καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης, στον αναγκαίο συντονισμό σε θέματα ασφάλειας, αλλά και στη συνεργασία των τριών χωρών για την αλληλοπροώθηση θέσεων σε διεθνείς οργανισμούς.

Πέρα από τη συμμετοχή του στη Σύνοδο, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις με μέλη της ελληνικής κοινότητας στο Κάιρο. Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο επικεφαλής του Entreprise Greece Γεώργιος Φιλιόπουλος.

Keywords