Ανοίγει ο δρόμος προς το ΝΑΤΟ για την ΠΓΔΜ – «Πρώτα η αλλαγή στο όνομα, μετά η ένταξη»

Στο φως της δημοσιότητας το προσχέδιο«Χαιρετίζουμε την ιστορική συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων»Μήνυμα του ΝΑΤΟ προς την αντιπολίτευση και τον Ιβανόφ, να στηρίξουν τη συμφωνία των ΠρεσπώνΣτόλτενμπεργκ: Όταν ολοκληρωθεί και εφαρμοστεί η ιστορική συμφωνία για το ζήτημα της ονομασίας, το ΝΑΤΟ θα είναι σε θέση να προσκαλέσει
την ΠΓΔΜ

Στο φως της δημοσιότητας έφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, ΜΙΑ, το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το οποίο η Ατλαντική Συμμαχία αναμένεται να απευθύνει πρόσκληση για έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών της γειτονικής χώρας. Πάντως, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στολτενμπεργκ ξεκαθάρισε πως η ΠΓΔΜ δεν μπορεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, αν δεν αλλάξει την ονομασία της και αν δεν επικυρώσει τη συμφωνία με την Ελλάδα.

Αναλυτικότερα, αναφερόμενη στις αποφάσεις του 2008 στο Βουκουρέστι η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το κείμενο αυτό, αποφάσισε «να απευθύνει πρόσκληση στην ΠΓΔΜ για ένταξη μόλις επιτευχθεί μια κοινά αποδεκτή λύση στο ζήτημα του ονόματος εντός του πλαισίου του ΟΗΕ».

«Χαιρετίζουμε την ιστορική συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων σχετικά με την επίλυση του ονοματολογικού ζητήματος. Συμφώνως με την πολιτική μας, αποφασίσαμε να καλέσουμε την κυβέρνηση των Σκοπίων προκειμένου να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες για ένταξη στη Συμμαχία μας. Η πλήρης εφαρμογή των προβλεπόμενων εσωτερικών διαδικασιών σε σχέση με τη συμφωνία για τη λύση του ονοματολογικού αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας προσχώρησης», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο κείμενο, το ΝΑΤΟ συγχαίρει επίσης την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ για την ουσιαστική ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης ισχύος της Συνθήκης για τη Φιλία, την Καλή Γειτνίαση και τη Συνεργασία με τη Βουλγαρία, ενώ χαιρετίζονται οι «αποφασιστικές προσπάθειες της νέας κυβέρνησης κατά το περασμένο έτος και η ουσιαστική πρόοδος που έχει επιτευχθεί σε μια σειρά αναγκαίων μεταρρυθμίσεων» και ενθαρρύνονται οι περαιτέρω προσπάθειες μεταρρύθμισης πριν και μετά την ένταξη, προκειμένου να ενισχυθεί η συμβολή της χώρας στη Συμμαχία.

Παράλληλα, το ΝΑΤΟ απευθύνει μήνυμα προς την αντιπολίτευση και τον πρόεδρο της χώρας, Ιβανόφ, να στηρίξουν τη συμφωνία των Πρεσπών:

«Καλούμε όλους τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας να διαδραματίσουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στις διαδικασίες αυτές και στην ταχεία εφαρμογή της συμφωνίας για την επίλυση του ζητήματος ονόματος. Εκτιμούμε τη σταθερή υποστήριξη των Σκοπίων για τις επιχειρήσεις και τις αποστολές του ΝΑΤΟ».

Στόλτενμπεργκ: Όταν ολοκληρωθεί και εφαρμοστεί η ιστορική συμφωνία για το ζήτημα της ονομασίας, το ΝΑΤΟ θα είναι σε θέση να προσκαλέσει την ΠΓΔΜ

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στολτενμπεργκ, καλωσόρισε την ιστορική συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ, μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων και τόνισε ότι το ΝΑΤΟ καλεί την κυβέρνηση των Σκοπίων να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες.

Όταν ολοκληρωθεί και εφαρμοστεί η ιστορική συμφωνία για το ζήτημα της ονομασίας, το ΝΑΤΟ θα είναι σε θέση να προσκαλέσει την ΠΓΔΜ, με το νέο της όνομα και να γίνει το 30ο κράτος-μέλος της, ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για τα θέματα του πρώτου μέρους των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως η ΠΓΔΜ δεν μπορεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, αν δεν αλλάξει την ονομασία της και αν δεν επικυρώσει τη συμφωνία με την Ελλάδα.

«Είναι μια μοναδική ευκαιρία για το λαό της ΠΓΔΜ και είναι δική τους η απόφαση», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ , ξεκαθαρίζοντας ότι αν ο λαός της πΓΔΜ δεν στηρίξει τη συμφωνία για το όνομα, η χώρα δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να αλλάξει το όνομά της η χώρα», ανέφερε ο Γ. Στόλτενμπεργκ.

Keywords
Τυχαία Θέματα